Η Δικαιοσύνη κρίνει την τύχη του Μαρινόπουλου

Η Δικαιοσύνη κρίνει την τύχη του Μαρινόπουλου

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση διάσωσης του Μαρινόπουλου, με την αγωνία στην αγορά να χτυπάει «κόκκινο». Η καθυστέρηση στην έκδοση της δικαστικής απόφασης μεγαλώνει την αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση του όλου εγχειρήματος. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι σύντομα θα υπάρξει λύση και όλα θα κυλήσουν ομαλά και μέσα στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί, κανείς δεν μπορεί να «κοιμάται ήσυχος», καθώς τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Ήδη, η ενδιάμεση χρηματοδότηση που κρατούσε ζωντανά κάποια σημεία του δικτύου της ιστορικής αλυσίδας έχει εξαντληθεί, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψεις τις εξελίξεις.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και παρότι η τελική προθεσμία με βάση τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι η 14η Φεβρουαρίου, οι επόμενες μέρες θεωρούνται καθοριστικές για την έκβαση της υπόθεσης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν πλέον ανοιχτά για την πιθανότητα να «ναυαγήσει» το όλο εγχείρημα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στη λειτουργία του λιανεμπορίου και όχι μόνο, εάν δεν εκδοθεί άμεση η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. «Θα ταρακουνηθεί το σύμπαν», επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, και υπενθυμίζουν πως ο Μαρινόπουλος αντιστοιχούσε μέχρι πρότινος στο 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.
Η Δικαιοσύνη κρίνει την τύχη του Μαρινόπουλου
Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επικύρωση της συμφωνίας από το αρμόδιο δικαστήριο, εκτιμάται πως κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επαναφορά του Μαρινόπουλου σε τροχιά ανάπτυξης. Ακόμη και αν όλα κυλήσουν κατ' ευχήν και το δικαστικό σκέλος (έκδοση απόφασης και τριτανακοπές) ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων, υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τις δυνατότητες ανάκαμψης της πολύπαθης εταιρείας.
«Ακόμη και με αλλαγή στις ταμπέλες των καταστημάτων, η εξίσωση δεν βγαίνει... πολύ δύσκολα θα γυρίσει αυτό το καράβι», αναφέρουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στελέχη του κλάδου. Στον αντίποδα, πάντως, είναι όσοι θεωρούν πως το ισχυρό brand name αλλά και οι καλές σχέσεις της οικογένειας Σκλαβενίτη με τους προμηθευτές θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να κερδηθεί το «στοίχημα» που έχει αναλάβει η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας.
Η Δικαιοσύνη κρίνει την τύχη του Μαρινόπουλου
«Το βάρος που παίρνουμε είναι τεράστιο... ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε», δηλώνε σε συνομιλητές του μέχρι πρόσφατα μέλος της οικογένειας. Με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, υπολογίζεται πως μέσα στην επόμενη διετία το δίκτυο της «Μαρινόπουλος» υπό την «ομπρέλα» της «Σκλαβενίτης» θα ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1 δισ. ευρώ, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων που έκανε στο τέλος του 2015 και ταυτόχρονα θα φθάσει σε brake even (δηλαδή δεν θα έχει ζημιές και ίσως εμφανίσει τα πρώτα κέρδη).
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης θα παίξει και η συμφωνία εξυγίανσης, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει «κούρεμα» 50% στις απαιτήσεις των προμηθευτών και στις οφειλές των ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, αποπληρωμή σε 250 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, νέα χρηματοδότηση ύψους 477 εκατ. ευρώ αλλά και αναδιάρθρωση του δανεισμού.
Επιπλέον, οι υποχρεώσεις προς εταιρείες του ομίλου Carrefour απομειώνονται κατά 92,21% (ήτοι ποσό περίπου 148 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο (ήτοι περίπου 12,5 εκατ. ευρώ) θα πληρωθεί από τη νέα εταιρεία εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αναφορικά με τις οφειλές προς τις τράπεζες, στην περίπτωση της Alpha Bank από τις συνολικές υποχρεώσεις ύψους 146,9 εκατ. ευρώ, 26,7 εκατ. ευρώ παραμένουν στον Μαρινόπουλο και διαγράφονται πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ τα αναλαμβάνει η νέα εταιρεία υπό τον νέο επενδυτή (Σκλαβενίτης). Η εξόφληση του υπόλοιπου θα γίνει εντόκως σε 20 έτη, με πενταετή περίοδο χάριτος ως προς την πληρωμή του κεφαλαίου. Μετά την ως άνω περίοδο χάριτος, θα γίνει αποπληρωμή της οφειλής με καταβολή 15 ετήσιων άνισων έντοκων δόσεων.
Οι οφειλές προς την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, (18,3 εκατ. ευρώ και 31,24 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) μεταφέρονται αυτούσιες στη νέα εταιρεία και εξοφλούνται σε εντόκως σε 20 έτη, με πενταετή περίοδο χάριτος ως προς την πληρωμή του κεφαλαίου.
Γενικότερα, από τις συνολικές οφείλες ύψους 1,49 δισ. ευρώ της Μαρινόπουλος ποσό 1,18 δισ. ευρώ μεταφέρεται στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί, ποσό που αντιστοιχεί στο 79,4% των οφειλών, ενώ οφειλές ύψους περίπου 307 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στη Μαρινόπουλος και θα διαγραφούν σε ποσοστό 98,2% και οι υπόλοιπες θα αποπληρωθούν σε 120 ισόποσες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι εργαζόμενοι
Σε μπαράζ συναντήσεων με τη διοίκηση του Μαρινόπουλου έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα οι εργαζόμενοι της αλυσίδας, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της υπόθεσης, αλλά και να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της αναφορικά με την καταβολή των δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν ότι η πλευρά του Μαρινόπουλου δεν ανέλαβε κάποια δέσμευση αναφορικά με την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου, ενώ τους κατέστησε σαφές ότι «τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν τελειώσει, και όλα, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, εξαρτώνται από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου». Από τη μεριά του Σωματείου μεταφέρθηκε στη διοίκηση της εταιρείας με κατηγορηματικό τρόπο «η εντονότατη ανησυχία όλων των εργαζομένων καθώς και η αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν με όλα τα μέσα, συσπειρωμένοι όσο ποτέ άλλοτε γύρω από το Σωματείο τους και την Διοίκησή του, προκειμένου να διασφαλίσουν στο ακέραιο τα δικαιώματά τους, όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία της 1ης Ιουλίου 2016».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, η Διοίκηση του Σωματείου «θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στον Μαρινόπουλο οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς, και αν μη τι άλλο τον θεωρεί προκλητικό και επικίνδυνο. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που διακυβεύονται τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να στήνεται στην πλάτη τους ολόκληρο επικοινωνιακό παιγνίδι και να προσπαθούν να γείρουν την πλάστιγγα ανάλογα με το ποια μεγάλα συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει κάθε φορά ο καθένας. Όλοι είδαμε ποιους πραγματικά εξυπηρετεί και ποιους όχι αυτή η εκκρεμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις