«Κίνημα» ενοποίησης όλων των κομμάτων της Κεντροαριστεράς


Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας της Αννας Διαμαντοπούλου, του Γ. Φλωρίδη και του Γ. Ραγκούση για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα κινείται στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, ενώ από την άλλη πλευρά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κινούνται δραστήρια για την επιτυχία της συνάντησης της Φ. Γεννηματά με πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς επιδιώκουν να σηματοδοτήσει την προσπάθεια διεύρυνσης της παράταξης.
Η πρώτη ανοικτή εκδήλωση, στην οποία οι τρεις πρώην υπουργοί θα δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους, είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη και εκεί αναμένεται να ανακοινώσουν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, η οποία φιλοδοξούν να καταλήξει στη δημιουργία ενός νέου φορέα, αφού προηγηθεί μια Συντακτική Συνέλευση, όπου όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν θα συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη διαδικασιών, καθώς και στην εκλογή του επικεφαλής με καθολική ψηφοφορία από τη βάση.
Στο μεσοδιάστημα (μεταξύ Θεσσαλονίκης και Συντακτικής Συνέλευσης) θα μεσολαβήσει η πρώτη συλλογή υπογραφών καθώς και τρεις έως πέντε ανάλογες εκδηλώσεις σε ισάριθμες πόλεις της χώρας, ενώ περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση της Αθήνας, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του χώρου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών, αλλά και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου.
«Κίνημα» ενοποίησης όλων των κομμάτων της Κεντροαριστεράς
«Μια τελευταία προσπάθεια»
Στόχος των τριών πρώην υπουργών είναι, όπως τονίζουν «να γίνει μια τελευταία προσπάθεια για την ενοποίηση του χώρου» και σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την πρώτη φάση δεν θα τεθεί ως προαπαιτούμενο η αυτοδιάλυση των σημερινών πολιτικών κομμάτων ή κινήσεων. Είναι απολύτως σαφές πως οι «3» μιλούν για ενιαίο κομματικό φορέα, με δική του πολιτικο-οργανωτική δομή και εκλεγμένα όργανα, γεγονός θα καταστήσει αναγκαία, σε μια δεύτερη φάση, τη διάλυση των κομμάτων που θα συμμετάσχουν σε αυτόν.
Σε όλη την Ευρώπη, τονίζουν και κυρίως στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, δημιουργούνται σήμερα νέα κόμματα και ρεύματα από τη συνένωση μικρότερων κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, καθώς τα σημερινά κόμματα αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δεδομένων της εποχής. Οι ίδιοι αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα, αν θα προχωρήσουν ακόμη και στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα τα κόμματα που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισημαίνουν, ωστόσο, πως «η δημιουργία του νέου προοδευτικού χώρου θα κριθεί από τη διαθεσιμότητα που θα εκδηλώσουν οι πολίτες», κάτι που εκτιμούν ότι θα φανεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα.
Τι θα κάνει η Φώφη;
Από την άλλη πλευρά, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, θεωρούν την πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών ως κίνηση διάσπασης του χώρου και προγραμματίζουν τις δικές τους πρωτοβουλίες, με άξονα το Συνέδριο της ΔΗΣΥ, που δεν αποκλείεται να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί στις αρχές ή στα μέσα της άνοιξης.
Παράλληλα η Φ. Γεννηματά έχει προσκαλέσει, στις 14 Ιανουαρίου (μία ημέρα πριν από την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης των «3»), όλους τους πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε μια ανοικτή συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, επιδιώκοντας η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει το πρόκριμα για τη διεύρυνση της ΔΗΣΥ, με πρόσωπα που για διάφορους λόγους έχουν αδρανοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σήμερα ο ισχυρός πόλος του χώρου Κεντροαριστεράς» και πως «η όποια προσπάθεια για την ενοποίηση του χώρου πρέπει να γίνει με άξονα τη ΔΗΣΥ», ενώ αποκλείουν κάθε προοπτική διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Υπάρχουν, ωστόσο και στελέχη της ΔΗΣΥ (εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ) που επισημαίνουν ότι «πρέπει να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι» απέναντι στην πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών και υποστηρίζουν πως «η υπέρβαση των υφιστάμενων μπορεί να γίνει βήμα-βήμα και αφού το νέο εγχείρημα σταθεί στα πόδια του», αλλά πως ... «δεν βοηθούν οι φωνές περί διάλυσης των σημερινών κομμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις