Ο λόγος που το ΔΝΤ ζητάει απολύσεις στο δημόσιο

Ο λόγος που το ΔΝΤ ζητάει απολύσεις στο δημόσιο
Διαφορετικές κατευθύνσεις ακολουθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το μεν ωριαίο κόστος εργασίας στη Δημόσια Διοίκηση ανεβαίνει την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα πέφτει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στο 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat καταγράφεται πτώση κατά 3,1% στο ωριαίο κόστος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το γ’ τρίμηνο του 2016, αν και από την άλλη, το συνολικό ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα (δηλαδή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) αυξήθηκε οριακά κατά 0,5%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αυτό οφείλεται στο ότι αυξήθηκε το ωριαίο κόστος εργασίας κατά 4,5% στον μη επιχειρηματικό τομέα, δηλαδή στη Δημόσια Διοίκηση). Να σημειωθεί ότι το κόστος εργασίας αποτελείται από δύο κύριες συνιστώσες, το μισθολογικό κόστος (μισθοί + αμοιβές + πριμ καθώς και τα έξοδα που καλύπτει ο εργοδότης και έχουν άμεση σχέση με την εργασία όπως π.χ. έξοδα μετακίνησης) και το μη μισθολογικό κόστος (περιλαμβάνει τις εισφορές των εργοδοτών και τη φορολογία στην εργασία).
Πρόκειται για στοιχεία που ουσιαστικά, ανά καιρούς, εμφανίζονται στην επιχειρηματολογία των δανειστών αλλά και πολιτικών ή οικονομικών κύκλων που υποστηρίζουν πολιτικές που απορρέουν από το μνημονιακό πλαίσιο, με αυτήν την πλευρά να ζητάει μια «εξίσωση προς τα κάτω» στις εργασιακές συνθήκες ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Όσοι βέβαια γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν, επικαλούμενοι μάλιστα και σχετικές επιστημονικές αναλύσεις -όπως μελέτες της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ- ότι όποια περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, είτε μέσω μειώσεων μισθών, είτε μέσω απολύσεων υπαλλήλων, θα σχηματίσει ένα αρνητικό σπιράλ εις βάρος και της ιδιωτικής αγοράς.
Όσον αφορά πάντως την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τα στοιχεία εμφανίζουν συνολική αύξηση κατά 1,5% εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο του 2016 στο ωριαίο κόστος εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης, έναντι αύξησης 1% το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι ανόδου 1,4% το προηγούμενο διάστημα. Το αυξημένο κόστος εργασίας αποδίδεται στην ενίσχυση του μισθολογικού κόστους κατά 1,6%  και του μη-μισθολογικού κατά 1,2% όσον αφορά την Ευρωζώνη και κατά 2% και 1,5% αντίστοιχα, όσον αφορά την Ε.Ε.
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις