Η δικαστική ‘οδύσσεια’ της... κάνναβης

Επί 18 χρόνια εισαγωγέας ταλαιπωρείται στα «γρανάζια» της δικαιοσύνης για να αποζημιωθεί έπειτα από την αδιαμφισβήτητη ζημιά που του προκάλεσε με ευθύνη του το κράτος (φωτογραφία αρχείου)

Τα όρια της νομιμότητας στη δράση των διωκτικών Αρχών αλλά και της αποζημιωτικής τους ευθύνης όταν αυθαιρετούν αστυνομικοί, δικαστικοί ή και εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, καλείται να επαναχαράξει η δικαιοσύνη, μέσα από μια ασυνήθιστη δικαστική υπόθεση, που όταν ολοκληρωθεί θα έχει πιθανότατα συμπληρωθεί 1/4 του αιώνα!
Επί 18 χρόνια ταλαιπωρείται ήδη στα «γρανάζια» της δικαιοσύνης για να αποζημιωθεί για την αδιαμφισβήτητη ζημιά που του προκάλεσε με ευθύνη του το κράτος, αλλά ακόμα δεν μπορεί να βρει οριστικά το δίκιο του, μολονότι όλες οι μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις αναγνωρίζουν ότι υπήρξε παράνομη συμπεριφορά σε βάρος του από διάφορα όργανα του Ελληνικού Δημοσίου!
Από το φθινόπωρο του 1998 και μετά υπέστη αδίκως, όπως αποδείχθηκε με σωρεία δικαστικών αποφάσεων, συλλήψεις, ποινικές διώξεις, αλλά και κατασχέσεις για διάφορα προϊόντα που εισήγαγε και διέθεσε σε καταστήματα της χώρας (ρούχα, παπούτσια, χαρτικά, βιβλία, καλλυντικά, κ.λπ.) επειδή προέρχονταν από επεξεργασία κλωστικής κάνναβης.
Το γεγονός ότι ο κοινοτικός νομοθέτης είχε οργανώσει νόμιμη κοινή αγορά, επιχορηγούμενη, για καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης και για παραγωγή τέτοιων προϊόντων, καθώς και το ότι οι εισαγωγές έγιναν με νόμιμη άδεια των Αρχών, δεν εμπόδισε το κράτος να μεταστρέψει τη συμπεριφορά του και να διώξει τον έμπορο-εισαγωγέα (δικαιούχο του τίτλου «ΚΑΝΝΑΒΙSΗΟP»), αλλά και τους μαγαζάτορες που πωλούσαν προϊόντα του...
Αθωώσεις
Κατόπιν πολύχρονης δικαστικής διαμάχης, αθωώθηκαν όλοι από τις άδικες διώξεις και τη διαπόμπευσή τους ως διαφημιστών-διακινητών ναρκωτικών ουσιών, ενώ κρίθηκε ότι ο έμπορος-εισαγωγέας θα έπρεπε να αποζημιωθεί, λόγω ηθικής βλάβης, με 146.735 ευρώ (που με τους νόμιμους τόκους προσεγγίζει τα 400.000 ευρώ) για τη βαριά προσβολή της επαγγελματικής και προσωπικής του τιμής και υπόληψης.
Τα διοικητικά δικαστήρια απέδωσαν ευθύνη στη διυπουργική επιτροπή γιατί εσφαλμένα και παράνομα, το 1998, δέχθηκε ότι κάθε προϊόν κάνναβης (ασχέτως αν ανιχνεύεται σε αυτό η ναρκωτική ουσία ΤΗC) που φέρει σχετική ένδειξη εξωτερικά στο προϊόν (όπως ο μίσχος της κάνναβης) συνιστά διαφήμιση-προτροπή χρήσης ναρκωτικής ουσίας.
Ετσι, ακολούθησαν παράνομα σήματα της Διεύθυνσης Ναρκωτικών για εκτεταμένους ελέγχους, συλλήψεις, διώξεις και κατασχέσεις αρχικά σε 10 πόλεις της Ελλάδας, όπου σταδιακά οι καταστηματάρχες αθωώθηκαν με βουλεύματα ή δικαστικές αποφάσεις και ξεκίνησαν αγωγές κατά του Δημοσίου για υλικές ζημιές, αλλά και την ηθική βλάβη που υπέστησαν και με την αρνητική δημοσιότητα.
Ωστόσο, στο τελικό στάδιο της υπόθεσης στο ΣτΕ εντοπίστηκαν νομικές πλημμέλειες στην αιτιολογία της εφετειακής απόφασης, που άνοιξε τον δρόμο για να καταβάλει το Δημόσιο μεγάλη αποζημίωση και η νέα δικαστική συνέχεια ύστερα από 18 χρόνια, θα κρίνει εμμέσως και την τύχη πολλών παρεμφερών αξιώσεων που μπορεί να εγείρουν πολίτες για αυθαίρετες κρατικές συμπεριφορές.
Απόδειξη
Κατά το ΣτΕ, για να στοιχειοθετηθεί ευθύνη κρατικών οργάνων-αστυνομικών για συλλήψεις και κατασχέσεις κατόπιν εισαγγελικών εντολών, πρέπει να αποδεικνύεται ότι η παράνομη ενέργεια κατά του πολίτη, έγινε με ένα ολοφάνερο σφάλμα του δικαστικού λειτουργού.
Κι επειδή στη συγκεκριμένη υπόθεση το λάθος και η συνακόλουθη παρανομία ξεκίνησαν από τη διυπουργική σύσκεψη, η υπόθεση παραπέμπεται ξανά στο Δ. Εφετείο για να κριθεί εάν υπήρξε πράγματι τέτοια «πρόδηλη παρανομία» και εάν συνεπώς πρέπει το Δημόσιο να ανταποκριθεί άμεσα, σε μια τόσο σημαντική «λυπητερή»...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις