Τέσσερα μεγάλα ψέμματα καταλογίζουν στον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και απαντούν στις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης
«Ψεύτικες εξαγγελίες», «σοφικισμούς και λεκτικούς ακροβατισμούς για γέλια και για κλάμματα», για τον ζωτικό χώρο της υγείας, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και οι ασθενείς πεθαίνουν αβοήθητοι, καταλογίζουν στον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Με μια σκληρή ανακοίνωση το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αποδομεί πλήρως τις εξαγγελίες, τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για την στήριξη του ΕΣΥ, την δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων, την ενίσχυση του προνοιακού – κοινωνικού κράτους και τις χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών.
«Ο κ. Τσίπρας πριν από δύο χρόνια στα εγκαίνια της ΔΕΘ έσκιζε τα μνημόνια με ένα άρθρο σε ένα νόμο. Πέρυσι έσκιζε τα μνημόνια με το Παράλληλο Πρόγραμμα. Το μόνο που έκανε είναι να αφήσει το λαό πανί με πανί. Εφέτος επιδόθηκε σε ψεύτικους σοφικισμούς και ακροβατισμούς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Το μόνο που έκανε είναι να σκίσει μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά δικαιώματα και βέβαια το Εθνικό Σύστημα Υγείας» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, αποδίδοντας βαρείς χαρακτηρισμούς στον Πρωθυπουργό «για το θράσος του να απαριθμήσει ένα σωρό ψέματα για τη Δημόσια Υγεία», μεταξύ άλλων «λαϊκιστάκο», «παραμυθά», «Μαυρογιαλούρο».
ΠΟΕΔΗΝ: Τα ψέματα του Πρωθυπουργού για τη δημόσια υγεία
Ψέμα Νο 1. «Δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας».
Το Δωρεάν είναι μεγάλο ψέμα, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, εξηγώντας ότι «την πρόσβαση την πληρώνουμε εμείς οι ασφαλισμένοι πολίτες. Την υλοποιήσατε με λειψό τρόπο (εισοδηματικά κριτήρια) και την πληρώνουμε με το παραπάνω από τα ισοδύναμα μέτρα που πήρατε. Όπως πληρώνουμε με τα ίδια ισοδύναμα μέτρα την κατάργηση των 5 ευρω στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων».
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ για την περίθαλψη των ανασφαλίστων εφέτος. Ο ΕΟΠΥΥ χορήγησε στα νοσοκομεία 70 εκατ. ευρώ έναντι οφειλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με νόμο συμψηφίζονται οι οφειλές 2012 – 2014 προς τα Νοσοκομεία με την Κρατική Χρηματοδότηση που λαμβάνουν.
Για την κατάργηση των 5 ευρω (15 εκατ. ευρώ) και την περίθαλψη των ανασφαλίστων (100 εκατ. ευρώ που δεν δόθηκαν στο ΕΣΥ) η κυβέρνηση αναζήτησε ισοδύναμα. Αύξησε την υγειονομική περίθαλψη 2% επί των μισθών των εργαζομένων και των συνταξιούχων 2% στις Κύριες Συντάξεις και επεκτάθηκε στις Επικουρικές συντάξεις, ωστόσο τίποτα δεν κατέληξε στον ΕΟΠΥΥ και τη Δημόσια Υγεία.
Ψέμα Νο 2. «Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν από τις τηλεοπτικές άδειες στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο που στερούσαν για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε μια σειρά από δράσεις όπως η ανθρωπιστική κρίση, τα γεύματα στα σχολεία, τα συσσίτια, η πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το Πρόγραμμα «Γυρίζουμε Ελλάδα» και μάλιστα για να το προβάλλει περισσότερο, είπε ότι «οι προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας δεν σταματάνε εδώ. Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθούν για να αλλάξει η εικόνα των Δημόσιων Νοσοκομείων και να στηριχθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης».
Ωστόσο, στον αντίποδα αυτής της ιδανικής εικόνας, βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα που αποτυπώνει η ΠΟΕΔΗΝ: «μειωμένη κρατική χρηματοδότηση στα Δημόσια Νοσοκομεία κατά 350 εκατ. ευρώ, πολύ πιο πάνω και από το σύνολο των 246 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το κράτος μετά από χρόνια από τις τηλεοπτικές άδειες. Τα Νοσοκομεία εφέτος θα λάβουν Κρατική Χρηματοδότηση 1,156 δις ευρώ (Προϋπολογισμός Υπουργείου Υγείας). Πέρυσι έλαβαν 1,5 δις ευρώ.
Με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οφείλουν 1,4 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα στους προμηθευτές».
Προχωρώντας πέρα από την παράθεση αριθμών οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν και οι ίδιοι και οι ασθενείς:«ασθενείς κουβαλάνε μαζί τους υλικά, γάντια, σύριγγες, προκειμένου να εισαχθούν για Νοσηλεία ή χειρουργείο. Έφτασαν σε σημείο να αγοράζουν υγειονομικό υλικό μαθητές γυμνασίου από το χαρτζιλίκι τους και να το δωρίζουν σε Νοσοκομεία. Αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να συγκεντρώνουν λίγα ευρώ να αγοράζουν υλικά ακόμη και χαρτί υγείας. Μέχρι δωρεές σε προϊόντα διατροφής έχουμε».
Ψέμα Νο3. «Μέρος των 246 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης».
Η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ είναι 525εκ. ευρώ, όσα και πέρυσι, απαντά η ΠΟΕΔΗΝ. Υπολείπεται 500εκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Εξαιτίας αυτού η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη αγοράζεται από τις τσέπες των πολιτών. Η μερική βελτίωσή της, για να επιτευχθεί απαιτούνται πόροι 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,5 δις ευρώ) και προσλήψεις άνω των 10.000 επαγγελματιών Υγείας.
Η μελανή εικόνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απεικονίζεται από τα στοιχεία για 29 Δήμους όλης της χώρας όπου δεν υπάρχουν ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), για 140 Δήμους όπου δεν υπάρχει Καρδιολόγος, 110 Δήμους όπου δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 Δήμους που έμειναν χωρίς Παιδίατρο.
Ψέμα Νο4. «Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 Νοσηλευτές και γιατρούς. Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, είχε εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση, η πλήρωση 2.500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ μόλις ξεκίνησε και αφορά 1.660 θέσεων οι οποίες θα ολοκληρωθούν μετά δύο χρόνια. Για την πρόσληψη 2.000 Ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών με συμβάσεις (επικουρικοί) και ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου που επίσης εξαγγέλθηκαν, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι στα νοσοκομεία θα τοποθετηθούν πολύ λιγότεροι από τους μισούς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος εξαιτίας των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας που προσφέρονται. Ομοίως για την πρόσληψη 5.000 εργαζομένων με κοινοτικά προγράμματα κοινωφελούς 12μηνης εργασίας.
Συνολικά επί των ημερών του κ. Τσίπρα το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 7.695.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, τον Ιανουάριο 2015 που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας στα Νοσοκομεία υπηρετούσαν 69.223 και σήμερα το προσωπικό είναι 61.528.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!