Στα 2,7 δισ. ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις - Στο «σφυρί» ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΕΗ (17%), ΕΥΔΑΠ (11%) και ΕΥΑΘ (23%) - Σοβαρό το πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτιμήσεις που έχουν υπολογιστεί στο… πόδι
Την υπόσχεση στους δανειστές για πώληση των ενεργειακώνΔΕΚΟ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ επιβεβαιώνει η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού, καθότι υπολογίζει έσοδα 2,7 δισ. ευρώ για το 2018, εκ των οποίων σχεδόν το 1 δισ. αφορά τα ποσοστά που κατέχει το Δημόσιο σε εταιρίες ενέργειας.
Πρόκειται για τις ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%) και ΔΕΗ (17%), αλλά και για τις ΕΥΔΑΠ (11%) και ΕΥΑΘ (23%).
Το παράδοξο θα μπορούσε να είναι η αντίφαση στα λεγόμενα υπουργών που αρνούνται τις εν λόγω πωλήσεις, ωστόσο παρατηρείται και το εξής περίεργο: Το 80% των εσόδων θα προέλθει από διαγωνισμούς που δεν έχουν καν προκηρυχθεί, υπάρχει σοβαρό πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι αποτιμήσεις έχουν υπολογιστεί στο… πόδι.
Δηλαδή, για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ το τίμημα εκτιμάται στα 500 εκατ ευρώ, από το 23% της ΕΥΑΘ προβλέπονται έσοδα 35 εκατ. ευρώ, από την διάθεση του 11% της ΕΥΔΑΠ 64 εκατ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ από το 65% της ΔΕΠΑ, και 100 εκατ. ευρώ από το 17% της ΔΕΗ.
Για την ΔΕΗ, λοιπόν, η κυβέρνηση δεσμεύεται να βάλει πωλητήριο το 2018, ωστόσο αποτελεί ενα στόχο ανέφικτο, τόσο από τεχνικής άποψης, αλλά και λόγω πολιτικών δυσκολιών.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει επίσημη αποτίμηση. Ακόμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, καθότι το υπουργείο οικονομικών και Κομισιόν βρίσκονται σε συζητήσεις, ενώ θα ακολουθήσει το market test που θα τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Επίσης, σχεδόν ανέφικτη είναι η ολοκλήρωση εντός του 2018 των διαγωνισμών της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, αφού πρέπει να τακτοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση της παρουσίας της στην αγορά αερίου η οποία συμμετέχει με 51% στις ΕΠΑ. Στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για αποχώρηση της ΔΕΠΑ από κάποιες ΕΠΑ, χωρίς να έχει βρεθεί η λύση.
Δύσκολη και η περίπτωση των ΕΛΠΕ, τα οποία αποτελούν τον μεγαλύτερο όμιλο πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, ενώ μέτοχός τους είναι η Paneuropean, δηλαδή ο όμιλος Λάτση (45,47%), ο οποίος και έχει το δικαίωμα πρώτης προσφοράς. Τα ΕΛΠΕ είναι παράλληλα μέτοχος με 35% τόσο του ΔΕΣΦΑ όσο και της ΔΕΠΑ. Τέλος, για τις εταιρείες ύδρευσης το ζήτημα είναι πολιτικά ευαίσθητο, ιδιαίτερα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!