Guardian: Ο εφιάλτης του προσφυγικού επιστρέφει στην Ελλάδα

Guardian: Ο εφιάλτης του προσφυγικού επιστρέφει στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα βιώνει μια δραματική άνοδο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, επιδεινώνοντας τις ήδη αξιοθρήνητες συνθήκες διαβίωσης στους νησιωτικούς καταυλισμούς», αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.





Η εφημερίδα αναλύει την μεγάλη αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας και την επιδείνωση των ήδη άθλιων συνθηκών διαβίωσης στα hotspots των νησιών.

«Ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, έχει υπερδιπλασιαστεί συγκριτικά με τις αρχές του καλοκαιριού. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι αφίξεις βρίσκονται πλέον στο ανώτατο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2016, καθώς καταγράφονται καθημερινά πάνω από 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά»

«Είναι δραματικό αυτό που συμβαίνει» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Ηλίας Παυλόπουλος, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα μας «Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που φεύγουν από ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ. Τους τελευταίους μήνες οι κλινικές μας έχουν δει περισσότερους ανθρώπους που βίωσαν τη βία, θύματα βιασμών και βασανιστηρίων».

Ο Guardian σημειώνει ότι παρά τις υποσχέσεις το φθινόπωρο του 2015 των μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο, εκ των οποίων οι 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέχρι στιγμής μόνον 29.000 έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


«Παρά τη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015 να μετεγκαταστήσουν 160.000 αιτούντες άσυλο – συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία – μόλις 29.000 έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Δεδομένου ότι το μπλοκ των 28 χωρών δεν τηρεί την προθεσμία που ορίζεται στο δικό του σχέδιο, αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις σε πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο».

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα όχι μόνο σε πλοιάρια από την Τουρκία αλλά και με τα πόδια στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Την Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 37 πρόσφυγες – συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών – από το Ιράκ, τη Συρία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν, είχαν εγκαταλειφθεί από λαθρεμπόρους στην εθνική οδό εκτός Θεσσαλονίκης.



Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με εκείνη του 2015, όταν στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης έφθασαν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα. «Ζούμε ημέρες 2015», δήλωσε στον Guardian ο Παντελής Δημητρίου της ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα» στη Λέσβο. «Οι ροές είναι τεράστιες. Από τα περίπου 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα είναι περισσότερα από 200 ημερησίως. Μπορεί να ευθύνονται οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ή ίσως το τελευταίο κύμα πριν από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, επισημαίνει η οργάνωση Save the Children, είναι ότι το 40% των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν είναι κάτω των 18 ετών, την ώρα που πάνω από 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα για παιδιά.

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, κάνει ειδική αναφορά στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, όπου διαβιούν 4.825 πρόσφυγες, από τους 1.800 που προβλέπονται, σύμφωνα με την UNHCR. Η κατάσταση, όπως σημειώνεται, χειροτέρεψε λόγω της δραματικής καθυστέρησης στις διαδικασίες επανένωσης και μετεγκατάστασης των προσφύγων. Σημειώνεται επίσης στο ρεπορτάζ πως η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τον Αύγουστο την ευθύνη για υπηρεσίες που παρέχονται σε αιτούντες άσυλο, προτρέποντας τις ΜΚΟ να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς. «Σαν να ζούμε την τέλεια καταιγίδα», λέει ο Δημητρίου. Και συμπληρώνει: «Το ελληνικό κράτος κινείται πολύ-πολύ αργά. Είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε οι ανάγκες». 

Πηγή: reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις