Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Θα είμαι εδώ κάθε 15 ημέρες (vid)


Την πρόθεσή του να έρχεται στη Θεσσαλονίκη «τουλάχιστον» μία φορά κάθε 15 ημέρες, συγκαλώντας ακόμη και διυπουργικές συσκέψεις ή συναντήσεις με Βαλκάνιους ηγέτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας «χωρίς πολλά λόγια» το πρωθυπουργικό γραφείο στο ΥΜΑΘ.
Ο κ. Τσίπρας είπε αρχικά, στην ομιλία του προς τους φορείς της Θεσσαλονίκης: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δείξουμε έμπρακτα την απόλυτη προτεραιότητα που έχει στο κυβερνητικό έργο η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα. Η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού - δηλαδή η διοικητική δομή που στελεχώνει το Γραφείο Πρωθυπουργού - αποκτά για πρώτη φορά ιδιαίτερο γραφείο και στην πόλη σας».

Για τον ρόλο του πρωθυπουργικού γραφείου

Υπογράμμισε ότι «αντικείμενο του γραφείου αυτού είναι η άμεση συνεργασία των φορέων της πόλης και των κοινωνικών οργανώσεων, αλλά και όλων των κρατικών δομών με το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο».
Και πρόσθεσε: «Στόχος του εδώ Γραφείου, θα είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση και γρήγορη διαδικασία μεταφοράς των θεμάτων στο πιο υψηλό επίπεδο της κρατικής και κυβερνητικής διοίκησης. Θεμάτων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως είπε, δεν θα είναι ένα τυπικό γραφείο. «Σκοπός μας», συνέχισε, «είναι να είναι ένα άμεσα λειτουργικό γραφείο, όπου θα έρχομαι πολύ συχνά και εγώ ο ίδιος. Τόσο για συνεδριάσεις διϋπουργικών επιτροπών όσο και για άμεση επαφή με τους φορείς της πόλης. Γι αυτό, εγκαινιάζουμε την λειτουργία αυτού του γραφείου, σήμερα, με μια ευρεία σύσκεψη φορέων. Ώστε να προχωρήσουμε ακόμα πιο άμεσα στην καταγραφή και την επίλυση προβλημάτων, στην προώθηση των πολιτικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την οικονομία, την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής στην πόλη».
«Δεν είναι επιθυμία μου να φτιάξουμε άλλο ένα μη λειτουργικό θεσμικό κύτταρο», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχω κουραστεί να έρχομαι στη Θεσσαλονίκη για εγκαίνια, γιορτές, δεξιώσεις και φιέστες, και όχι για έργα».
Κατέστησε σαφές ότι το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει τα αρμόδια υπουργεία. «Η παρουσία του γραφείο δεν υποβαθμίζει, αλλά αναβαθμίζει τον ρόλο του υφυπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Θα προτεραιοποιούμε τις δραστηριότητες για την επίλυση των προβλημάτων στην πόλη και τη Β. Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα εγκαινιάζεται ένας θεσμός που θα συγκεντρώνει τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και θα συζητεί μαζί με τους αρμόδιους φορείς, με τους οποίους, πλέον, δεν καθόμαστε απέναντι, αλλά στην ίδια πλευρά του τραπεζιού», συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για τα προβλήματα στην περιοχή. Η θεσμική ιδιότητα του πρωθυπουργού μπορεί να είναι παθογένεια, αλλά εδώ μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, με συλλογική προσπάθεια, παράλληλα με τη μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία».

Όπως είπε, «χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό γραφείο, γραφείο δουλειάς, που θα ασχολείται με θέματα ποικίλα, πολλαπλά, όπως η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας».
«Μία φορά στις 15 ημέρες σκοπεύω να έρχομαι σε αυτό το γραφείο, θέλω, μάλιστα, να συγκαλώ και ορισμένες διυπουργικές συσκέψεις με τη συμμετοχή φορέων, για να αντιμετωπίζουμε από κοντά τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Επιπλέον, στόχος αυτού του γραφείου είναι η αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη, που εκ των πραγμάτων, και όχι μόνο λόγω της ιστορίας της, έχει έναν αναβαθμισμένο ρόλο τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όσο και στην Ευρώπη. Μάλιστα, έχω προτείνει σε ηγέτες χωρών της Βαλκανικής με τους οποίους συναντήθηκα προσφάτως οι επαφές μας να γίνονται εδώ, στη Θεσσαλονίκη».

Για τη Θεσσαλονίκη

Τόνισε, επίσης, ότι «η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναβρεί, σε ένα άλλο βεβαίως ιστορικό και παραγωγικό πλαίσιο, τον παραγωγικό της ρυθμό. Και εκείνη την παλιά ιστορική της ταυτότητα της πολυπολιτισμικής εμπορικής και βιομηχανικής κυψέλης. Είναι ένα στοίχημα, που περνάει μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών της πόλης. Την τόνωση της εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας. Την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου. Την τουριστική και πολιτιστική της ανάδειξη».
Απευθυνόμενος στους φορείς, είπε: «Είμαστε όλοι συνεργάτες. Παρά τις διαφορές μας, έχουμε έναν κοινό σκοπό: Να παράξουμε έργο για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της περιφέρειας της Β. Ελλάδος».
Σχετικά με τις δυνατότητες της πόλης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι, σήμερα, εκτός από τις παραδοσιακές της φυσικές, και οικονομικές δυνατότητες, η Θεσσαλονίκη μπορεί να στηριχθεί σε ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.
«Ένα δυναμικό που προκύπτει από τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της πόλης. Από την κινητικότητα της νέας γενιάς, που δραστηριοποιείται στην καινοτομία της έρευνας και της νέας τεχνολογίας. Από τον πολιτισμό και τις πάμπολλες συλλογικότητες νέων καλλιτεχνών. Από την κοινωνική οικονομία που από εδώ στη Θεσσαλονίκη μας δίνει τα πρώτα θετικά δείγματα της δίκαιης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε», ανέφερε.

Για Νοτοπούλου

Στη σύσκεψη με τους φορείς, αναφερόμενος στην επικεφαλής του γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Το πρόσωπο που τίθεται επικεφαλής του Γραφείου Θεσσαλονίκης είναι συμβολικό: μια νέα κοπέλα, με τα υψηλά προσόντα που την συνοδεύουν – όπως συνοδεύουν και όλη τη νέα γενιά της χώρας μας, και που παρά την νεαρή της ηλικία, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή των κινημάτων και των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.
» Η Κατερίνα Νοτοπούλου θα αναλάβει αυτόν το ρόλο: Να δείξει σε όλους μας την όρεξη της δουλειάς και την πρωτοτυπία των ιδεών ώστε να κάνουμε την Θεσσαλονίκη και όλη την περιοχή γύρω από αυτήν μια κυψέλη παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Την καλωσορίζουμε…».
Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε στα σκαλιά η υπουργός ΜΑΘ, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ενώ παρόντες στα εγκαίνια ήταν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Γ. Παντής, ο πρόεδρος της Αττικο Μετρό, Γ. Μυλόπουλος και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.
Παρούσα, φυσικά, είναι και η 28χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία θα ηγείται του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις