Πιο ακριβά τα πλασματικά έτη ασφάλισης


Τριπλή ανατροπή στο Ασφαλιστικό φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης. Πρόκειται για διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου που αλλάζουν ή καταργούνται, κυρίως επιφέροντας αυξήσεις στις εισφορές για αγρότες, νέους επιστήμονες και ιδιοκτήτες μικρών ξενώνων.
Στους χαμένους των νέων ρυθμίσεων -που έρχονται ύστερα από πίεση των δανειστών ώστε να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ.- συγκαταλέγονται και όσοι ασφαλισμένοι σκόπευαν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη ασφάλισης με εφάπαξ πληρωμή, καθώς απομειώνεται η προβλεπόμενη έκπτωση. Ειδικότερα:
1. Αλλάζει ο μηχανισμός της έκπτωσης για όσους σπεύδουν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια καταβάλλοντας εφάπαξ όλο το ποσό. Η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο αναπροσαρμόζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Δηλαδή, αν κάποιος εξαγοράζει 7 πλασματικά έτη, θα έχει έκπτωση 14% αν πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό. Αντίστοιχα αν εξαγοράζει 3 έτη, θα έχει έκπτωση 6% κ.ο.κ.
Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι 7 χρόνια. Χαμένοι είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη για να βγουν στη σύνταξη και σχεδίαζαν να τα εξοφλήσουν εφάπαξ, κατά κύριο λόγο -αλλά όχι μόνο- όσοι θέλουν να αποχωρήσουν στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, εξαγοράζοντας εφάπαξ 5 με 7 πλασματικά έτη. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης διευκρινίζουν, πάντως, πως με τον νέο ασφαλιστικό νόμο το κόστος εξαγοράς «πλασματικών ετών» αυξήθηκε ούτως ή άλλως σημαντικά, καθώς άλλαξε η βάση υπολογισμού.
Η αναγνώριση γίνεται πλέον με την καταβολή για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου της εισφοράς στο ποσοστό που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης (20% επί των συντάξιμων αποδοχών) και υπολογίζεται επί των αποδοχών τον μήνα υποβολής της αίτησης.

Πιο ακριβά τα πλασματικά έτη ασφάλισης
Ειδικοί εκτιμούν πως η κατάργηση της έκπτωσης του 15%, που δημιουργούσε επαρκές κίνητρο για άμεση εξόφληση των ποσών εξαγοράς, θα έχει ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των ασφαλισμένων να επιλέγουν πλέον την αποπληρωμή με δόσεις μεταχρονολογώντας τις πληρωμές για τα Ταμεία.
2. Με καθεστώς ΟΑΕΕ και όχι ΟΓΑ θα ασφαλίζονται από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. Οι ιδιοκτήτες μικρών ξενώνων μέχρι 5 δωματίων που διατηρούσαν κατ' εξαίρεση το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ -όπως επίσης και όσοι είχαν 6-10 δωμάτια αλλά ήταν γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών- χάνουν από 1/1/2017 αυτό το προνόμιο και ακολουθούν την τύχη όλων των υπόλοιπων ελευθεροεπαγγελματιών, εκτός κι αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Eτσι, περί τους 2.000 ξενοδόχους και 1.500 ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων θα καταβάλλουν σε εισφορές του ΕΦΚΑ από 1/1/2017 για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη το 26,95% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους. Για το Α' και Β' εξάμηνο του 2016, ακολουθώντας την τύχη των αγροτών, θα πληρώσουν (Νοέμβρη - Δεκέμβρη πληρώνονται οι εισφορές του Α' εξαμήνου 2016) «φουσκωμένες» εισφορές καθώς αυξάνονται τα ασφάλιστρα για υγεία (στην προηγούμενη πληρωμή που αφορούσε το Β' εξάμηνο του 2015 και έγινε το περασμένο καλοκαίρι είχαν αυξηθεί μόνο τα ασφάλιστρα για σύνταξη).
Οπως διευκρινίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, με το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το Α' εξάμηνο του 2015, η εν λόγω κατηγορία κατέβαλλε εισφορές ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης στον ΟΓΑ που ξεκινούσαν από 740€ και έφταναν τα 1.150€. Για παράδειγμα: Ιδιοκτήτης 2 ενοικιαζόμενων δωματίων με εισόδημα 4.000€ και 6 χρόνια στον ΟΓΑ καταβάλλει σήμερα εισφορές 65€ τον μήνα. Από 1/1/2017 θα κληθεί να καταβάλλει 168 €/μήνα σε εισφορές.

Πιο ακριβά τα πλασματικά έτη ασφάλισης
3. Οι νέοι επιστήμονες (με δραστηριότητα 0-5 ετών) και οι αγρότες δεν θα προλάβουν να κάνουν χρήση των «εκπτώσεων» και της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει ο νόμος για τις εισφορές υγείας από 1/1/2017, καθώς αυτές καταργούνται. Ολοι θα πληρώνουν από το 2017 το 6,95% του εισοδήματός τους για υγεία. Καταργείται επίσης για τους νέους επιστήμονες η ειδική κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία για τις εισφορές υγείας που είχε οριστεί στο 70% κατώτατου μισθού (410 ευρώ). Για παράδειγμα: Μηχανικός που δραστηριοποιείται 4 χρόνια με εισόδημα 10.000€ καταβάλλει εισφορές στο ΕΤΑΑ 2.100€ τον χρόνο. Με το νέο καθεστώς θα κληθεί να καταβάλλει 2.120 ευρώ ανά έτος σε εισφορές.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Ο τελικός χάρτης για τις εισφορές
Χωρίς έκπτωση στις εισφορές υγείας μένουν οι νέοι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί κ.λπ.) καθώς καταργείται η σχετική ρύθμιση που είχε προβλεφθεί στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. Αντίθετα διατηρούν την έκπτωση για την κύρια σύνταξη. Με το νέο σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2017, οι ελεύθεροι επαγγελματίες-έμποροι που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ σε υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες επειδή έχουν δραστηριότητα πάνω από 15 χρόνια ωφελούνται αν δηλώνουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Επίσης, νέα «φουσκωμένα» ραβασάκια του ΟΓΑ έρχονται στους αγρότες τον Νοέμβριο, καθώς μέχρι και τον Δεκέμβριο πληρώνονται οι εισφορές του πρώτου 6μηνου του 2016. Η αύξηση είναι 70 ευρώ για όσους ανήκουν στις ασφαλιστικές κατηγορίες 1-5 ενώ φτάνει τα 82 στην 6η κατηγορία και τα 94 στην 7η.
Η αύξηση κυμαίνεται από 8,5%-15% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2015. Για τους αγρότες ο νόμος προβλέπει σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα από το 2017 και 6ετή μεταβατική περίοδο, ώστε να φτάνουν να πληρώνουν το 20% του εισοδήματός για σύνταξη το 2022. Ετσι, για παράδειγμα, με φορολογητέο εισόδημα 5.500 η συνολική εισφορά από 1.166 ευρώ το 2017 σταδιακά θα φτάσει στα 1.496 ευρώ το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις