Ιταλοί, Γάλλοι και Κινέζοι οι «μνηστήρες» για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Ιταλοί, Γάλλοι και Κινέζοι οι «μνηστήρες» για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Tέσσερις «μνηστήρες» συγκέντρωσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι είναι οι αντίστοιχοι Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς της Ιταλίας, η TERNA, της Γαλλίας η RTE και οι δύο Διαχειριστές της Κίνας η State Grid Corporation of China (SGCC)και η China Southern Power Grid.

Ο τέταρτος παίκτης, η China Southern Power Grid , φέρεται να έχει δηλώσει πρόθυμη να συνεργαστεί με έναν απο τους άλλους τρεις ενδιαφερόμενους.

Η ΔΕΗ στη λακωνική ανακοίνωσή της στο Χ.Α. αναφέρει ότι υποβλήθηκαν τέσσερις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, αλλά δεν κατονομάζει τους υποψηφίους. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα εξετάσει τους φακέλους και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, όσους δηλαδή πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης, για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο στάδιο της όλης διαδικασίας.


Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου, την Τετάρτη 3 Αυγούστου, συνεδριάζει το διοκητικό συμβούλιο της ΔΕΗ με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα τον ΑΔΜΗΕ, οπότε δεν αποκλείεται να οριστούν και τα επόμενα βήματα, όπως η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών κλπ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι που θα περάσουν στη δεύτερη φάση, θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας και θα παραλάβουν την πρόσκληση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών με τις σχετικές οδηγίες.

Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room), που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο. Επίσης θα λάβουν προσχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και της Σύμβασης Μετόχων, τις χρηματοοικονομικές και νομικές εκθέσεις ελέγχου που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό του πωλητή (vendor due dilligence reports), oδηγίες για την κατάθεση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής κλπ.

Η Πρόσκληση Υποβολής των Δεσμευτικών Προσφορών θα καθορίζει και την προθεσμία εντός της οποίας οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν τα σχόλιά τους επί των σχεδίων των δύο τύπου συμβάσεων (αγοράς μετοχών και μετόχων). Αφού εξεταστούν τα σχόλια, ο πωλητής, δηλαδή η ΔΕΗ θα διαμορφώσει τις τελικές συμβάσεις με βάση τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν εγγράφως τις δεσμευτικές προσφορές.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας είναι ασφυκτικό, αφού η επιλογή του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31 Οκτωβρίου 2016, ενώ ως τις 28 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν τελειώσει όλα, τόσο η σύμβαση με τον επενδυτή όσο και οι όλες διαδικασίες της πλήρους απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Πρόκειται για δεσμευτικές προθεσμίες αφού έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της πρόσφατης αξιολόγησης.

Μάλιστα, σε περίπτωση που η πώληση στον στρατηγικό εταίρο δεν εξελιχθει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να πουλήσει το 100% του ΑΔΜΗΕ.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ για την πώληση του 24% του Διαχειριστή είναι η HSBC Bank plc, στα γραφεία της οποίας στην Αθήνα υποβλήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος , η Citigroup Global Markets Ltd και η ΝBG Securities. Νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ είναι η εταιρία Rokas.

Η ιταλική TERNA και η κινεζική SGCC είχαν συμμετάσχει και στον διαγωνισμό του 2014 για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, έναν διαγωνισμό ο οποίος ματαιώθηκε. Για τον Reseau de Transmission d' Electricite- RTE-, 100% θυγατρική της γαλλικής κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού EDF, είναι το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας.

Ας σημειωθεί ότι για τον RTE, ο οποίος λειτουργεί στο μοντέλο του σημερινού ΑΔΜΗΕ, η EDF έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση μεριδίου ως 50% των μετοχών. Πιθανότερος αγοραστής σε πρώτη φάση θεωρείται ο γαλλικός κρατικός χρηματοδοτικός οργανισμός Caisse des Depots, καθώς νόμος που ψηφίστηκε το 2004 απαγορεύει τη διάθεση των μετοχών του RTE σε ιδιώτες. Τα περισσότερα γαλλικά μέσα ενημέρωσης πάντως εκτιμούν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2017, θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του RTE.

Ο RTE είναι ο μεγαλυτερος Διαχειριστής στην Ευρώπη με δίκτυο 100.000 χλμ. Ως δεύτερος μεγαλύτερος θεωρείται η ιταλική TERNA, στο κεφάλαιο της οποίας μέσω της μητρικής RETI συμμετέχει με σημαντικό μερίδιο η κινεζική SGCC. O κινεζικός διαχειριστής έχει αποκτήσει και σημαντικό μερίδιο στον REN, τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας.

Virtual data room
Οι υποψήφιοι αποκτούν πρόσβαση σε εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room), που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο.

Προσχέδια
Επίσης θα λάβουν προσχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και της Σύμβασης Μετόχων, τις χρηματοοικονομικές και νομικές εκθέσεις ελέγχου που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό του πωλητή (vendor due dilligence reports), oδηγίες για την κατάθεση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής κ.λπ.

Επιλογή
Το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας είναι ασφυκτικό, αφού η επιλογή του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31 Οκτωβρίου 2016, ενώ ως τις 28 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν τελειώσει όλα, τόσο η σύμβαση με τον επενδυτή όσο και οι όλες διαδικασίες της πλήρους απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις