Facebook, Twitter και Google "πολεμούν" το Ισλαμικό Κράτος


Το Facebook και η Google, άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες στην προσπάθειά τους για εξάλειψη εξτρεμιστικού περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους.

Τόσο το Facebook όσο και το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, είναι μεταξύ των ιστότοπων που έχουν αναπτύξει συστήματα για την πρόληψη της μεταφόρτωσης των βίντεο από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και παρεμφερές υλικό.

Τα συστήματα αυτά έχουν την ιδιότητα να κατεβάζουν τα βίντεο, που αναρτώνται εάν για κάποιο λόγο ο χρήστης καταφέρει να ανεβάσει τέτοιου είδους περιεχόμενο παρακάμπτοντας τους περιορισμούς.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό εξτρεμιστικού περιεχομένουείναι η ίδια που χρησιμοποιείται για την αναζήτηση και διαγραφή αντιγράφων βίντεο, που υπόκεινται στην προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Το σύστημα διαγράφει τα λεγόμενα «hashes», τα οποία είναι μοναδικά ψηφιακά «δακτυλικά» αποτυπώματα που έχουν εκχωρηθεί σε ένα βίντεο.

Εάν έχει τοποθετηθεί hash στο πρωτότυπο βίντεο, τότε όλα τα άλλα βίντεο με το ίδιο hash είναι εύκολο να εντοπιστούν και να διαγραφούν άμεσα.

Το σύστημα αυτό θα παρέχει στο Facebook και τη Google τη δυνατότητα νασταματούν την εξάπλωση στο Διαδίκτυο εξτρεμιστικών βίντεο, όπως τον αποκεφαλισμό ομήρων, τοποθετώντας ένα hash στο αρχικό βίντεο. Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός: τα βίντεο που έχουν ανέβει πρόσφατα στο Ίντερνετ δεν θα είναι δυνατόν να μπλοκαριστούν ή να διαγραφούν.

Παρόλα αυτά, ούτε το Facebook αλλά ούτε και η Google δεν έχουν εξηγήσει πώς ακριβώς το περιεχόμενο ενός συγκεκριμένου βίντεο θα χαρακτηρίζεται ως εξτρεμιστικό. Ενώ ένα βίντεο το οποίο δείχνει έναν αποκεφαλισμό θα κατατάσσεται αυτόματα σε αυτή την κατηγορία, θα είναι δύσκολο να οριστεί η γραμμή μεταξύ μιας παθιασμένης ομιλίας και της πρόσκλησης σε βιαιοπραγίες.

Επίσης παραμένει ακόμα ασαφές το ερώτημα κατά πόσον οι εταιρείες θα βασίζονται αποκλειστικά στην αυτοματοποιημένη διαδικασία για την αναζήτηση και διαγραφή εξτρεμιστικού περιεχομένου, ή εάν θα εμπλέκεται και ο ανθρώπινος παράγοντας προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματικά η επιλογή του περιεχομένου που πρέπει να αφαιρεθεί.

Η πλειονότητα των διαδικτυακών εταιρειών έχουν εκφράσει την υποστήριξή τουςστις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για τον περιορισμό της διάδοσης εξτρεμιστικών βίντεο, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να είναι προσεκτικές ώστε να μην τους επιρριφθούν ευθύνες εάν τελικά τέτοιου είδους βίντεο καταλήξουν να αναπαράγονται στους ιστότοπούς τους.

Μία ακόμα διαδικτυακή πλατφόρμα, το Twitter, έχει ξεκινήσει σκληρό πόλεμο εναντίον οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες προωθούν εξτρεμιστικά βίντεο. Ωστόσο, ενώ η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να διαγράψει όλους τους λογαριασμούς που σχετίζονται με μέλη του ΙΚ, οι υποστηρικτές της οργάνωσης έχουν καταφέρει σε χρόνο ρεκόρ να δημιουργήσουν νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις