Αποδεκατισμένα τα ιατρεία του ΠΕΔΥ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα



Αποδεκατισμένα είναι τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Γιατροί με το σταγονόμετρο, ανύπαρκτες βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, παιδίατροι, παθολόγοι και χειρουργοί, αλλά και σοβαρές ελλείψεις σε αντιδραστήρια και άλλα αναλώσιμα, που μετατρέπουν ακόμη και μια απλή εξέταση αίματος ή προστάτη (PSA) σε Γολγοθά, είναι η κατάσταση που επικρατεί και αναγκάζει τους ασθενείς να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μείωση του ιατρικού προσωπικού αγγίζει το 50% στις μεγάλες πόλεις και φτάνει το 70% στους περιφερειακούς νομούς, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν ακόμη και πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας που παρουσιάζει σήμερα η «Θ», από τους 495 γιατρούς που υπηρετούσαν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο νομό Θεσσαλονίκης έμειναν μόλις 281, εκ των οποίων οι 34 είναι επικουρικοί. Ειδικότερα, στην κεντρική Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας υπηρετούν σήμερα 70 γιατροί, εκ των οποίων τέσσερις επικουρικοί, ενώ δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα δερματολόγοι και αγγειολόγοι. Στη Μονάδα της Πύλης Αξιού υπηρετούν 60 γιατροί, εκ των οποίων δέκα επικουρικοί, και στη Μονάδα Νεάπολης 32 γιατροί, εκ των οποίων τρεις επικουρικοί, ενώ δεν υπάρχουν ούτε αγγειολόγος ούτε γαστρεντερολόγος. Στη Μονάδα της Μαρτίου εργάζονται 75 γιατροί, εκ των οποίων εννέα επικουρικοί, και στη Μονάδα Τούμπας 44 γιατροί, εκ των οποίων οκτώ επικουρικοί.

«Τα ιατρεία του ΠΕΔΥ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεμείνει από ιατρικό προσωπικό. Οι ελλείψεις μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου, διότι κάποιοι συνταξιοδοτούνται, ενώ και οι επικουρικοί που έχουν προσληφθεί για ενίσχυση έχουν συγκεκριμένη διάρκεια θητείας ενός έτους, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης. Μόνο στα ιατρεία ΠΕΔΥ της Θεσσαλονίκης η μείωση αγγίζει το 50% και οι γιατροί που απέμειναν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Μόνο οι ουρολόγοι μείναμε τρεις από 23 που ήμασταν, ενώ ήρθαν και τρεις επικουρικοί, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι ασθενείς να έρχονται από την Επτάλοφο στην Καλαμαριά για να εξεταστούν», δηλώνει στη «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας Σάββας Παρασκευόπουλος.

Παράλληλα, εξηγεί ότι η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη στελέχωση των ιατρείων του ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν ακόμη και βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατροι, καρδιολόγοι και γαστρεντερολόγοι.

600 περιστατικά το μήνα

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, οι γιατροί που στελεχώνουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετούν 600 περιστατικά το μήνα ή 26 περιστατικά ημερησίως με ραντεβού, ενώ καθημερινά δέχονται και τουλάχιστον 10-15 περιστατικά που μπορεί να μην έχουν κλείσει ραντεβού, αλλά οι γιατροί δεν θέλουν να διώξουν τους ασθενείς και να τους ταλαιπωρήσουν.

«Το σκεπτικό των αρμοδίων που άφησαν με μειωμένο ιατρικό προσωπικό ή χωρίς βασικές ειδικότητες τα ιατρεία του ΠΕΔΥ ήταν ότι οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι επιτελούν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο οι συμβεβλημένοι μπορούν να δέχονται μόνο 200 περιστατικά το μήνα, τα οποία συχνά συμπληρώνονται μέσα σε τρεις ημέρες ή το πολύ σε μία εβδομάδα. Συνεπώς, οι πολίτες που δεν προλαβαίνουν να είναι μέσα στους 200 αναγκάζονται να πληρώσουν κανονικά από την τσέπη τους ιδιώτες», επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Μάλιστα, διευκρινίζει ότι ο μισθός των γιατρών που υπηρετούν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, εργάζονται επτά ώρες και εξυπηρετούν 600 άτομα το μήνα είναι ίδιος με αυτός των συμβεβλημένων ιδιωτών, οι οποίοι εξετάζουν 200 άτομα το μήνα. Συνεπώς, ούτε εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται για το κράτος ούτε ο ασθενής βρίσκει εύκολα γιατρό. Επιπλέον, εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, ο χρόνος αναμονής για το κλείσιμο ραντεβού μεγαλώνει και οι ασθενείς που έχουν να πληρώσουν απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.

«Τώρα τα ιατρεία του ΠΕΔΥ θα κληθούν να σηκώσουν και το βάρος της κάλυψης των 3.000.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Είναι αδύνατον να τα καταφέρουν χωρίς σωστή οργάνωση και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και αναλώσιμα. Εξάλλου, το ανησυχητικό είναι ότι το σύστημα υγείας είναι γερασμένο και τα επόμενα δύο χρόνια θα καταρρεύσει, αφού οι συνταξιοδοτήσεις είναι συνεχείς. Εμείς ζητούμε να 'εμβολιαστεί' το σύστημα με νέα άτομα, υπό την προϋπόθεση να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, για να σταματήσει και η μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ελλείψεις σε αναλώσιμα

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογη είναι η εικόνα και στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ, όπου τα αναλώσιμα υλικά είναι σε έλλειψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν, για παράδειγμα, μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις. Μάλιστα το πρόβλημα αυτό είχε παρουσιαστεί και στο παρελθόν, και στο τέλος του 2013 ο Σύλλογος είχε καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα, ενώ κλήθηκε δύο φορές να δώσει διευκρινίσεις. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη και ο Σύλλογος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα κατάθεση αναφοράς.

«Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε αναλώσιμα και αντιδραστήρια και αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τους ασθενείς για κάποιες εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, που σημαίνει επιβάρυνση και του κράτους και των ίδιων των ασθενών. Τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ χρήζουν άμεσης υποστήριξης με ανθρώπινο δυναμικό και τα ανάλογα υλικά για να μη σταματήσει η λειτουργία τους», λέει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ρεπορτάζ: Νικολέταα Μπούκα

Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις