Κυβερνητική κρίση για τον Μουζάλα - Το τελεσίγραφο Καμμένου, η απάντηση Τσίπρα και ο... μυστικός δείπνος

Κυβερνητική κρίση για τον Μουζάλα - Το τελεσίγραφο Καμμένου, η απάντηση Τσίπρα και ο... μυστικός δείπνος

Πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί η δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα περί «Μακεδονίας», ενώ έχει πλέον ανοίξει μέτωπο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος δείχνει ανυποχώρητος και απαιτεί την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα το κλίμα που διαρρέεται από κύκλους των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ιδιαίτερα βαρύ και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Αμυνας απειλεί να αποχωρήσει ο ίδιος από την κυβέρνηση, αν έως στις 9 το πρωί της Πέμπτης δεν έχει παραιτηθεί ο Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με συνεργάτες του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα που ανήκουν στον κύκλο του υπουργού Αμυνας αναφέρουν πως μαζεύουν τα πράγματα τους από το ΥΕΘΑ, ενώ ο κ. Καμμένος φέρεται να ακύρωσε ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Πάνος Καμμένος συγκάλεσε για αύριο, Πέμπτη, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αύριο συνεδριάζει και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, για να καθορίσει τη στάση της στο θέμα.

Και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πάντως αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. «Δεν υποχωρώ. Όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%» είναι το μήνυμά του προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Αυτή την ώρα πάντως οι πιο στενοί συνεργάτες των δύο αρχηγών βρίσκονται στο σπίτι του Πάνου Καμμένου. Νίκος Παππάς και Τέρενς Κουίκ αναζητούν λύση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Προσπαθούν να αλλάξουν τη θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Για την ακρίβεια η γραμμή άμυνας είναι να περιμένει να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής, ώστε να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το πρωί, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος επέμεινε στη θέση του για την παραίτηση Μουζάλα, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ. «Οφείλει να παραιτηθεί» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Αμυνας, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει για το τί μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη της Συνόδου για το προσφυγικό και την επιστροφή Μουζάλα από τις Βρυξέλλες.

Σε ερωτήματα για το εάν οι ΑΝΕΛ θα φύγουν από την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί και για το εάν θα κλονιστεί η σχέση με τον κ. Τσίπρα, είπε ότι «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μουζάλας».

Μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γ. Μουζάλα, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για προγραμματισμένη ομιλία στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του Γ. Μουζάλα, ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν υπέβαλε παραίτηση -γραπτώς ή προφορικώς- στον πρωθυπουργό.

Το θέμα απασχόλησε νωρίτερα την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς την παρουσία του Πάνου Καμμένου. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, o Νίκος Παππάς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Πάνος Καμμένος έχει ήδη συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ για το θέμα του Γιάννη Μουζάλα. Η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ είπε: «Ο κ. Καμμένος ήταν σαφής. Εχει ζητήσει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το θέμα δεν είναι απλό, το να αποκαλεί ένας υπουργός την ΠΓΔΜ ''Μακεδονία'' ισοδυναμεί με de facto αναγνώριση».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υποστηρίζει πως ο Γιάννης Μουζάλας έπεσε έξω και στις προβλέψεις του για το προσφυγικό, με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα σε αυτήν τη δύσκολη θέση, με τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

O κ. Καμμένος, μιλώντας στο Mega, είπε: «Ο κ. Μουζάλας οφείλει αυτή τη στιγμή να παραιτηθεί. Δεν υπάρχουν γκάφες στην πολιτική. Στην πολιτική και στη ζωή όποιος κάνει λάθος το πληρώνει. Δεν μπορεί η κυβέρνηση από τη στιγμή που φεύγει ο πρωθυπουργός για να πάει ισχυρός στην Ευρώπη και συζητάμε τη διαγραφή του χρέους, να έχουμε δηλώσεις οι οποίες είναι εθνικά επιζήμιες. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Μουζάλας πριν από έναν μήνα είχε κάνει μία δήλωση για 150.000 πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για 50.000 και το μάζεψε. Μετά έκανε λόγο για ενσωμάτωση και πάει λέγοντας. Από εδώ και πέρα θα υπάρχει ένα βίντεο, στο οποίο υπουργός θα αναφέρει την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία"».

Μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή «Ιστορίες» του Σκάι, ο κ. Μουζάλας αποκάλεσε τα Σκόπια... «Μακεδονία.

Αναφερόμενος στο περιστατικό με το πέρασμα προσφύγων στα εδάφη της ΠΓΔΜ την Δευτέρα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε αυτή την ιστορία». Όπως εξήγησε, «το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη δεν μετακινούνται γιατί προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα».

«Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που πράγματι βοηθούν και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Έχω εδώ την προκήρυξη -το χαρτί του τους μοιράσανε- τους δώσανε κανονικά ραντεβού. Η αστυνομία το διερευνά και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Λίγο αργότερα, έσπευσε να ζητήσει συγνώμη. «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα», παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας μιλώντας στον Αθήνα 9.84. «Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», πρόσθεσε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις