Αιχμές καθηγητή ΠΑΜΑΚ: Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τους αρεστούς σε καίριες θέσεις, όχι τους άριστους



Την εκτίμηση ότι ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούμε τους άριστους αλλά τους αρεστούς σε καίριες θέσεις της οικονομίας διατυπώνει ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χάρρυ Παπαπανάγος, με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, με θέμα «η εκπαίδευση ως ασπίδα εναντίον της διαφθοράς».

Ο κ. Παπαπανάγος, μιλώνστας στο ΑΜΠΕ, επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε οικονομικό κόστος καθώς, όπως λέει, «συνεπάγεται χειρότερο μάνατζμεντ, μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης, επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και της τσέπης κάθε φορολογούμενου». Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, τονίζει ότι τα τελευταία τρία χρόνια το 23% του ελληνικού πληθυσμού αναγκάστηκε να καταφύγει σε κάποια μορφή δωροδοκίας προκειμένου να αποσπάσει το ενδιαφέρον κάποιας δημόσιας υπηρεσίας.

«Πολύ φοβάμαι ότι και το 2016 συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε την ελληνική πραγματικότητα με τον πλέον πελατειακό τρόπο» αναφέρει. Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index) της Διεθνούς Διαφάνειας αλλά και το στοιχείο ότι η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη και από την 69η θέση βρίσκεται σήμερα στη 58η, ο ίδιος εκτιμά ότι «η βελτίωση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα πάταξης της διαφθοράς και λιγότερου πελατειακού κράτους αλλά αποτέλεσμα της ίδιας της κρίσης».

Εξηγώντας το συλλογισμό του, αναφέρει ότι το 2009, προ κρίσης, το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα ανερχόταν περίπου στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή ήταν περίπου 59,8 δισ. ευρώ με διαφυγόντα φορολογικά κέρδη της τάξης των 18,1 δισ. ευρώ. Το 2015 το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα έχει ελαττωθεί στο 23,3% του ΑΕΠ δηλαδή στα 43,4 δις ευρώ με διαφυγόντα κέρδη 13,5 δισ. «Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι λόγω της πολύ μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα και της μείωσης του διαθεσίμου εισοδήματος έχουμε και μια πολύ σημαντική μείωση της ζήτησης και για παραοικονομικές σκιώδεις δραστηριότητες» προσθέτει.

Με αφορμή την παρουσίαση των εργασιών έξι φοιτητών του Μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Πολιτική και Οικονομία στη σύγχρονη Ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη» με αντικείμενο τη διαφθορά, ο κ. Παπαπανάγος υπογραμμίζει ότι ένα στοιχείο που προκύπτει από τις παραπάνω έρευνες είναι η ανάγκη μείωσης του μεγέθους της παραοικονομίας στην Ελλάδα μέσω της υιοθέτησης της ηλεκτρονικής συναλλαγής από το πρώτο ευρώ.

«Όποια χώρα εφάρμοσε το μέτρο αυτό είχε θεαματικά αποτελέσματα με μείωση της φοροδιαφυγής κατά 90%» σημειώνει και διευκρινίζει ότι αντίστοιχα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσαν να είναι η γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης σε όλο το θεσμικό πλαίσιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η μείωση της γραφειοκρατίας στην καταγγελία της διαφθοράς.

«Γενικά η διαφθορά στην Ελλάδα βρέθηκε ότι επηρεάζει την ανάπτυξη και την είσοδο στη χώρα άμεσων ξένων επενδύσεων ενώ αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα και μειώνει την κοινωνική ευημερία» επισημαίνει.

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης που έθεσε σε λειτουργία η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας, αναφέρει ότι «δυστυχώς στον τομέα αυτό έγινε ένα βήμα πίσω καθώς όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε η λειτουργία της γραμμής στη βόρεια Ελλάδα αλλά και λόγω της έλλειψης πόρων η γραμμή σταμάτησε να λειτουργεί σε όλη τη χώρα».

Ο κ. Παπαπανάγος δεν παραλείπει να αναφέρει τα σημαντικά αποτελέσματα που υπήρξαν από τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής και τονίζει ότι «η παύση λειτουργίας της είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον Έλληνα πολίτη και για τη χώρα, όπου αναδείχτηκε ότι η υγεία και η τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσαν τους πρωτοστάτες της διαφθοράς καθώς αυτούς τους τομείς αφορούσαν οι περισσότερες καταγγελίες».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις