Κρίσιμες οι αποφάσεις των αγροτών για τα μπλόκα

Κρίσιμες οι αποφάσεις των αγροτών για τα μπλόκα

Στα μπλόκα λαμβάνονται, πλέον, οι αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσουν οι αγρότες, εκπρόσωποι των οποίων είχαν χθες συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Από χθες, οι γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται μέσα σε κλίμα απογοήτευσης, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι «φωνές» για τους κινδύνους που αναμένεται να αντιμετωπίσει η παραγωγή αγροτικών προϊόντων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αποκλεισμοί.

«Είμαστε σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα. Αυτός ο αγώνας, που κράτησε 40 ημέρες αφήνει μια παρακαταθήκη. Δεν είναι αγώνας μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και ήδη από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο που μέχρι τώρα δεν το κουβέντιαζαν», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι θα περιμένουν να δουν το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Σε συζήτησή του δε, με τους δημοσιογράφους, ο κ. Μπούτας υποστήριξε ότι οι αγρότες δεν είναι οπαδοί του «όλα ή τίποτα» και πως το κάθε μπλόκο θα αποφασίσει τις κινήσεις του.

«Δύο θετικά, αλλά...»

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αν και υπάρχουν και δύο θετικά», δήλωσε από την πλευρά του το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, από τον πρωθυπουργό για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τουρτούρας, «το ασφαλιστικό δυστυχώς παραμένει φοροεισπρακτικό, ενώ η πρώτη κατοικία μας είναι διασφαλισμένη, αλλά για τα χωράφια μας το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιχειρηματικά δάνεια είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τους Θεσμούς». Εξάλλου, στο κενό έπεσαν, κατά τον κ. Τουρτούρα, οι προτάσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα για θέματα κόστους παραγωγής, αφού «ούτε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ούτε και χαμηλό ρεύμα συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός». Οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων των συμμετεχόντων στο μπλόκο του Προμαχώνα θα ληφθούν σήμερα.

Χθες, πάντως, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν εκπρόσωποι 22 μπλόκων της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι αγρότες της Κρήτης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς τελωνείων και υποκαταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδας σε όλο το νησί. Ανακοίνωσαν δε, την πρόθεσή τους να ανέβουν στην Αθήνα παραμονές της ψήφισης του Ασφαλιστικού.

Αλ. Τσίπρας: Όχι στην ποινικοποίηση
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξήγησε στους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, εξασφαλίζει σημαντική ελάφρυνση του αθροίσματος φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι ενιαίοι κανόνες που καθιερώνονται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διασφαλίζουν και για τους αγρότες αξιοπρεπή σύνταξη, όπως ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αντίληψη του κοινωνικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους να συνεχιστεί ο ουσιαστικός διάλογος και να είναι διαρκής η επικοινωνία με την κυβέρνηση.

Ενδεικτική της προσπάθειας για εξομάλυνση των σχέσεων με τους αγρότες που επιχείρησε ο πρωθυπουργός είναι ότι επανέλαβε την αντίθεσή του στην απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη να κινηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου για τους αγρότες και να διωχθούν για παρακώλυση συγκοινωνιών.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν συμφωνώ καθόλου με λογικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων και, εν προκειμένω, των αγροτικών κινητοποιήσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο και πρέπει να βρούμε λύσεις για να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά να κάνουμε και έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε συνθήκες πολύ μεγάλης δυσκολίας, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τους και σε κάποια μικρή μειοψηφία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί».

Σε ετοιμότητα
«Είμαστε σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα. Αυτός ο αγώνας, που κράτησε 40 ημέρες αφήνει μια παρακαταθήκη. Δεν είναι αγώνας μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και ήδη από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο που μέχρι τώρα δεν το κουβέντιαζαν», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι θα περιμένουν να δουν το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Αφορολόγητο
Από τον πρωθυπουργό για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα, δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις