Τα μειωμένα ωράρια «κόβουν» χρόνο ασφάλισης

Τα μειωμένα ωράρια «κόβουν» χρόνο ασφάλισης

Εως 4 τέσσερα ημερομίσθια τον μήνα και από 36 έως 48 τον χρόνο, χάνουν οι απασχολούμενοι με μειωμένα ωράρια λόγω του Κανονισμού Ασφάλισης που εφαρμόζει το ΙΚΑ.

Την καταγγελία έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη με παρέμβαση στο ΙΚΑ υπογραμμίζοντας ότι η ακολουθούμενη πρακτική της αναγνώρισης σε μερίδα απασχολουμένων, με μειωμένο ωράριο, ημερών ασφάλισης λιγότερων από 25, είναι αντίθετη με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δημιουργεί ανισότητες και τον κίνδυνο μη συμπλήρωσης των χρονικών προϋποθέσεων για τη θεμελίωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων (σύνταξη, ασφάλιση ασθένειας κ.λπ.). Και, για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα, εργαζόμενος που εργάζεται μισή ώρα την ημέρα λαμβάνει 25 ασφαλιστικά ένσημα (ασφαλίζεται με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης και το ΙΚΑ δέχεται τις 25 ημέρες) ενώ άλλος που εργάζεται τρεις ώρες την ημέρα λαμβάνει 20 - 22 ένσημα. «Η μη επανεξέταση και η εμμονή στην πρακτική αυτή πέραν του ότι διαιωνίζει μια περίπτωση παραβίασης της νομιμότητας, επιπλέον, επιβαρύνει τους ασφαλισμένους και τις ίδιες τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, με δικαστικές διαμάχες επί θέματος για το οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί», καταλήγει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις