Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας - Αυστρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Αθήνα και Βιέννη γύρω από την προσφυγική κρίση, μετά και το διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε προχθές ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Πέτρος Μαυροειδής, στην πρέσβη της χώρας, Αντρέα Ίκιτς-Μπεμ, εξαιτίας της πραγματοποίησης (σήμερα) στη Βιέννη διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και χωρών των δυτικών Βαλκανίων - Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Κοσόβου, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας, όχι όμως της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο, καθώς η αυστριακή κυβέρνηση απέρριψε τις αιτιάσεις του ελληνικού διαβήματος, υποστηρίζοντας ότι «οι συναντήσεις αυτές διεξάγονται μέσα σε ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες», καθώς και ότι «πρόκειται για ένα σταθερό σχήμα».

Στο διάβημα της Αθήνας -επιδόθηκε και από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών- τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα».

Επισημαίνεται δε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του Προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Στο ίδιο διάβημα, τονίζεται τέλος ότι η Ελλάδα, «η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων», θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκληρή γλώσσα για τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών χρησιμοποίησε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά σύνθετη. Ακόμα και αυτά που συμφωνήθηκαν από κοινού στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο δηλαδή αρχηγών κρατών, σήμερα φαίνεται ότι αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους συγκεκριμένων κρατών-μελών ή και μη μελών της Ε.Ε.», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Η πρακτική των χωρών-μελών της Ε.Ε. και μάλιστα σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας όπως το Προσφυγικό, είναι πολιτικά αλλά και νομικά ανεπίτρεπτο να έρχεται σε αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ένωσης», σημείωσε επίσης, για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και «είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει εξαιτίας αυξημένων προσφυγικών ροών, όσο δύσκολη και αν είναι».

Νωρίτερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έκανε λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια πέντε αστυνομικών διευθυντών των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας, οι οποίοι κατάργησαν την απόφαση που είχαν λάβει οι πρωθυπουργοί τους 15 ώρες πριν. «Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις