Πρώην στέλεχος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος σήμερα της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Σκορίνης έχει περιγραφεί ως ένας από τους «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας που έκλεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους εργοδοτικούς φορείς για την επίμαχη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
Ο ίδιος ασχολείται ενεργά με το ακανθώδες θέμα του Ασφαλιστικού και την επικείμενη μεταρρύθμιση. Με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Οικονομία» επιχειρεί να απαντήσει στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το νέο σύστημα εισφορών και συντάξεων.
Τι σημαίνει το νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες;
Ενα από τα πλεονεκτήματα είναι η ίδια η φιλοσοφία: Οτι οι εισφορές θα καθορίζονται με ενιαίο κανόνα και με βάση υπολογισμού το καθαρό εισόδημα, όχι τη χρονική ασφαλιστική διαδρομή. Δεν είναι δυνατόν δικηγόρος, που δεν έχει μέσα στο έτος ούτε μία παράσταση και έχει είκοσι χρόνια στο επάγγελμα, να υποχρεούται σε εισφορά 300 -350 ευρώ τον μήνα και ένας που έχει εισόδημα 100 χιλ. ευρώ με την ίδια ασφαλιστική διαδρομή επίσης 300 ευρώ. Είναι προφανές ότι ο πρώτος, λόγω αδυναμίας, θα μείνει εκτός συστήματος. Είναι αλήθεια πως για όσους παρουσιάζουν μεγάλα εισοδήματα -και επειδή οι επιστημονικοί κλάδοι έχουν και εφάπαξ και επικούρηση, συν τη φορολογική επιβάρυνση- η συνολική υποχρέωση σωρευτικά ανεβαίνει πολύ.
Η μεικτή επιτροπή που συστάθηκε θα βρει τη δέουσα λύση. Θα ήθελα όμως να επισημάνω πως ο θόρυβος περί «δήμευσης» αφορά μόνο το 20% των κλάδων αυτών, αφού το υπόλοιπο 80% δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Αυτοί ελαφρύνονται αισθητά. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εισαχθούν κάποιες δικλίδες ώστε να ελαφρυνθούν τα υψηλότερα εισοδήματα.
Για τους αγρότες, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται μία επιβάρυνση η οποία θα επέλθει προοδευτικά μέχρι και το 2019. Να θυμίσουμε πως με αυτά που άφησαν πίσω τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι αγρότες θα έχαναν οριστικά τη σύνταξή τους το 2022. Τώρα εξασφαλίζουν την Εθνική Σύνταξη των 385 ευρώ. Η Εθνική Σύνταξη είναι συνδεδεμένη με το ΑΕΠ και θα αυξάνεται με κάθε αύξησή του. Η προσθήκη της αναλογικής θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια στη συνταξιοδοτική ηλικία των αγροτών.
Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ο νέος τρόπος υπολογισμού έρχεται να αντιστοιχηθεί με ένα από τα βασικότερα αιτήματα των ίδιων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων: Οι εισφορές δηλαδή να καθορίζονται με βάση το δηλωθέν καθαρό εισόδημα. Πιο συγκεκριμένα, για όσους δηλώνουν καθαρό εισόδημα μέχρι και 15.000 ευρώ -και τέτοιο εισόδημα δηλώνει το 90%- η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει την καταβολή μικρότερων εισφορών. Για τις περιοχές εισοδημάτων από 30.000 ευρώ μέχρι και 70.000 ευρώ, που είναι και η οροφή, θα χρειαστεί η εφαρμογή δικλίδων, ούτως ώστε να αμβλυνθεί η επιβάρυνση.
Τι ισχύει τελικά από όσα λέγονται για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εργοδότες;
Για τη συνάντηση αυτή και την κοινή δήλωση των τεσσάρων προέδρων να αποδεχτούν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, ίσως και για λιγότερο, μέχρι το 2018, γράφτηκαν πολλά, ειπώθηκαν περισσότερα και πολλοί φαντάστηκαν κρυφές συμφωνίες και ανίερα ανταλλάγματα.
Το ΠΑΣΟΚ είδε εμπλοκή της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ. Επιμελητηριακοί ενεπλάκησαν εκεί που δεν έχουν ρόλο. Ο κ. Γεωργιάδης έβαλε κατά ριπάς εναντίον των προέδρων που συμμετείχαν στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρώντας τους τρεις εξ αυτών ως εξάρτημα του ακροδεξιού κόμματος της ΝΔ. Ηταν μία θλιβερή εικόνα! Να θεωρείται το αυτονόητο αδιανόητο! Ερπουν στη χώρα μας ο άκρατος φαρισαϊσμός και η αχαλίνωτη υποκρισία. Απαγορεύεται δηλαδή ο διάλογος στη χώρα μας να μην είναι προσχηματικός. Φυσικά τους καταλαβαίνω, «αλλιώς έχουν εκπαιδευτεί»... Τώρα, για να απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σας: Λόγω της μακράς θητείας μου ως γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ γνωρίζω τους προέδρους και τις οργανώσεις τους. Συναντήθηκα μαζί τους πριν την κοινή πρόσκληση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώμαι με εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων, όπως και τους συγκεκριμένους προέδρους, που γνωρίζω χρόνια. Ο τομέας ευθύνης μου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός της ανάπτυξης και της ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης, κατά συνέπεια υποχρεούμαι να συναντώμαι με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Η πολιτική σταθερότητα, το όραμα του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού είναι κοινός τόπος. Προϋπόθεση όμως τίθεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, βάσει της συμφωνίας με τους θεσμούς, ώστε αφενός να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αφετέρου να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ξεμπλοκάρουν δύσκολα προβλήματα. Δεν ήταν δύσκολο λοιπόν να συμφωνήσουν με τον πρωθυπουργό πως είναι καλύτερο να αυξηθούν ελαφρά οι εργοδοτικές εισφορές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παρά να μειωθούν για δωδέκατη ή δέκατη τρίτη φορά οι ήδη ισχνές συντάξεις. Η μείωση τα προηγούμενα χρόνια κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών δεν βελτίωσαν ανάλογα την ανταγωνιστικότητά μας. Το μη μισθολογικό κόστος επιβαρύνεται περισσότερο και πιο δραματικά λόγω άλλων αρνητικών παραγόντων, τους οποίους ήδη έχουμε ξεκινήσει να «ξηλώνουμε» τον έναν μετά τον άλλον.
Το νομοσχέδιο όμως μεταφέρει τα βάρη στις επόμενες γενιές...
Το ασφαλιστικό σύστημα όπως μας παραδόθηκε είναι ένα βήμα πριν παραδώσει την ψυχή του στον θάνατο. Ενα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι και άλλοι τόσοι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους λόγω πραγματικής αδυναμίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας, η ανασφάλιστη εργασία στο 20%, η υψηλότατη δημογραφική γήρανση, η ληστεία των αποθεματικών, οι εμμονές των δανειστών και το χαμηλό ΑΕΠ, όλα αυτά συνθέτουν μια πυρηνική βόμβα λίγο πριν τη σχάση.
Παρ' όλα αυτά το νομοσχέδιο διασφαλίζει ακόμα και τις ερχόμενες γενεές, και μάλιστα τους πιο αδύναμους, με ισόνομες συντάξεις, τουλάχιστον αυτές μέχρι τα 1.300 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε πως όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης που θα πετύχουμε.
Ποιοι νέοι πόροι θα αναζητηθούν για την τόνωση των εσόδων του συστήματος;
Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ενεργητικά με νέους πόρους και όχι παθητικά (οριζόντια μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης). Εξετάζουμε όλες τις πηγές που μπορούν να τροφοδοτήσουν το σύστημα. Τέτοιες είναι: Μέρος των κερδών από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, η εξοικονόμηση πόρων από τη συγχώνευση των Ταμείων, ο περιορισμός της ανασφάλιστης εργασίας και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας - είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στο ΙΚΑ υπάρχουν 930 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού των συντάξεων, μιλάμε για χάος! Υπάρχουν και άλλα οικονομικά «φυλάκια» πόρων, που δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες, για να ενισχύσουν τον δημόσιο ασφαλιστικό κουμπαρά. Η πολιτική βούληση υπάρχει και θα προχωρήσουμε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!