Κάλεσμα Τσίπρα για «συμπαράταξη» στις ευρωεκλογές - Καμία αναφορά για κάλπες τον Οκτώβριο

alexis-tsipras-dyo

Προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στην Δικαιοσύνη, αλλά καμία αναφορά στον χρόνο των εθνικών εκλογών
Προεκλογική ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με βολές κατά ΝΔ και με σαφείς αναφορές σε θέματα δικαιοσύνης, προτάσσοντας το επιχείρημα “ όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία”, όπως και ότι “δεν υπάρχει καμία ασυλία, κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο”. Ο πρωθυπουργός - ισως για πρώτη φορά- δεν προέβη σε καμία αναφορά για τα περί εξάντλησης 4ετίας και εκλογές τον Οκτώβριο. 

Κατά την τοποθέτησή του περιέγραψε τη διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, τόσο για την οικονομία, όσο απο ιδεολογικής πλευράς, επαναλαμβάνοντας το προεκλογικό δίλημμα “ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ και Μνημόνιο”, καλώντας τον καθένα να διαλέξει πλευρά, με αφορμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κεντρικός άξονας, της ομιλίας του, η μεταμνημονιακή εποχή, προβαίνοντας σε έναν απολογισμό της 4ετίας - κάνοντας συγκρίσεις με το πρόγραμμα της ΝΔ- ενώ προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την υπογραφή του προγράμματος το 2015, χαρακτηρίζοντας ως “ συμβιβασμό” το Μνημόνιο και την ´έξοδο “μάχη” . Αναφέρθηκε στα “επιτεύγματα” της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως το κόμμα σκέφτεται για τις “ανάγκες των πολλών”.


Σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, για την οποία είπε, μεταξύ άλλων, ακούω τον δημόσιο διάλογο και πραγματικά είναι αυτό που λέμε μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι.. Εχει ζήσει ο ελληνικός λαός τη τετραετία 10-14. Και τα αποτελέσματα της Και τη τετραετία 15-19. Και τα αποτελέσματά της. Και αυτή είναι προφανώς μια πραγματικότητα η οποία διαπερνά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δεν υπάρχουν πια μεσοβέζικες επιλογές. Ο καθένας επιλέγει πλευρά. Παράλληλα, άφησε αιχμές για το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα η ΝΔ δεν το επιθυμεί. 





«Το πρόγραμμα τελείωσε με την κοινωνία όρθια, πληγωμένη μεν, με γρατζουνιές αλλά όρθια» 

Έχει περάσει σχεδόν ένα εξάμηνο από την ημέρα που τυπικά αφήσαμε οκτω σκληρά και επίμονα χρόνια Είναι σαφές ότι η τυπική έξοδος από τα Μνημόνια τον Αυγουστο αποτέλεσε την αφετηρία μίας νέας εποχής, για τη χώρα, την κυβέρνηση, Αριστερά και τον Συριζα, ανέφερε ο κ Τσίπρας και συνέχισε: σε μία εποχή τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών Μαζι με τα μνημόνια έκλεισε ο κύκλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Πρόσθεσε πως αυτό που έχει αξία, ωστόσο,- και αναφέρομαι σε αυτή την επιτυχία εξόδου από τα Μνημόνια- δεν ήταν η λήξη ενός προγράμματος, ήταν μία μάχη για να ολοκληρωθεί με τις λιγότερες συνέπειες για κοινωνία. Το πρόγραμμα τελείωσε με την κοινωνία όρθια, πληγωμένη μεν, με γρατζουνιές αλλά όρθια. Και αυτό δεν ήταν δεδομένο όταν στις δύσκολες μέρες του 2015 πήραμε μία δύσκολη απόφαση για έναν συμβιβασμό για να δώσουμε τη μάχη να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Καταφέραμε την ολοκλήρωση του προγράμματος, με σκληρή μάχη σε 4 χρόνια διακυβέρνησης αποδείξαμε στην πράξη ότι υπήρχε και υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για τη έξοδο από την κρίση. Υπάρχει αυτός ο εναλλακτικός δρόμος ακόμα. 






Γιατί υπέγραψε το 2015 Μνημόνιο 

Αυτά τα τέσσερα χρόνια εργάστηκαμε αποφασιστικά και με εντιμότητα. Δεν αρνηθήκαμε ποτε την ευθυνη μας, δεν προχωρησαμε σε έναν συμβιβασμό το 2015 προκειμένου να προσχωρήσουμε σε ένα πολιτικό σχέδιο που εκφράζει η ελιτ της ολιγαρχίας. Δεν προσχώρησαμε σε αυτό για να γίνουμε ένα αναλώσιμο υλικό, ο συμβιβασμός έγινε πάντα με το βλέμμα στο στόχο το 2018 για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Το καταφέραμε γιατί εργαστήκαμε αποτελεσματικά. Μόλις με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής στοχεύοντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι λιτότητα καταφέραμε αυτά που δεν κατάφεραν τα άλλα προγράμματα διάσωσης, Κανείς δεν έμεινε αβοήθητος. 


Δικαιοσύνη και ασυλία 

Είμαστε 4 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου Όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε” Και φυσικά, καμία ασυλία”. “Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε : Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, ως τους χρυσοκάνθαρους των offshore και των προμηθευτών του δημοσίου, που έπιαναν το κράτος για πελάτη προκειμένου να θησαυρίζουν. Κάθε σκελετός που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες, βγαίνει σιγά σιγά στο φως.




Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια, ίσως, να καμφθούν οι ανησυχίες - με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα που ετοιμάζει, καθότι αποτελούν τα “προεκλογικά” χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε και άλλα μέτρα, όπως για την προστασία των δανειοληπτών, 350 χιλ. οφειλετες θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρωσουν και να προστατεύουν την πρώτη κατοικία, αντίθετα με τις Κασσάνδρες που προεβλεπαν πλειστηριασμούς σηροιαμσούς και λεηλασια και θα προχωρήσουμε σε όσα έχουμε εξαγγείλει για τους φορολογουμενους να μπορέσουν σιγα σιγα να αποπληρωσουν τα χρέη τους, με σχηματα δόσεων όπως το 2015. 



«Εξι μήνες μετά το Μνημόνιο» 

Μέσα λοιπόν στους πρώτους έξι μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, 

-Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις 

-Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% , στα 650 ευρώ.

-Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%

-Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50%

-Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών

-Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας

-Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.

-Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

“Αυτά είναι τα δικά μας παράσημα, από τις μάχες που δώσαμε”, ειπε ο κ. Τσιπρας και πρόσθεσε “αυτά τα πεπραγμένα σε σύγκριση με όλα όσα έγιναν στο τόπο τη καταστροφική τετραετία 10-14, είναι που συγκροτούν την πιο εμφατική διάψευση του δόγματος TINA, Του μονόδρομου της υποταγής, δηλαδή, που εμφανίζονταν διαρκώς μπροστά μας ως αναπόδραστη επιλογή.Αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.

Μπορείς να έχεις πολιτική κοινωνικής προστασίας και ταυτόχρονα να πιάνεις καλύτερα τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους από τους άλλους που θεωρούσαν αυτά τα δύο ασύμβατα. Μπορείς να έχεις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακόπτεται η ανάπτυξη”.





«Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν»

Η αναφορά στην νέα εποχή που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Μνημόνιο, θύμισε προεκλογικό σύνθημα, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει πως “για το μέλλον του τόπου μας, θα δώσουμε αυτές τις μάχες ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά από τις νικηφόρες μάχες του 2015. Το 2018 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο.

“Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν”, είπε και συνέχισε “Η χρονιά που η Ελλάδα των λίγων θα πάρει τη θέση της στο περιθώριο. Η χρονιά που η Ελλάδα των πολλών θα γράψει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της νέας εποχής τις λέξεις: Προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία. Μπορούμε και θα το πετύχουμε”.


Επίθεση στη ΝΔ για πλεονάσματα με Σκάρλετ Γιόχανσον 

Την αντιπαράθεση για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναζωπύρωσε πρωθυπουργός, κάνοντας χιουμορ, θυμίζοντας την ατάκα του υπουργού Οικονομικών σε επιτροπή της Βουλής για το δύσκολο να μειωθούν οι στόχοι. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας επειδή ο Ευκλείδης δεν είναι τόσο αισιόδοξος ότι μπορεί να κλείσει ραντεβού με τη Σκαρλετ Γιοχανσον, εγώ είμαι πιο αισιόδοξος τότε καλώ την αντιπολίτευση. “Αυριο το πρωί, αφού η αντιπολίτευση που υπέγραψε για 4,5% πλεονασματα και ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης. Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί”, είπε ο κ. Τσίπρας. 

“Ας μας πει λοιπόν καθαρά ότι στο μόνο που θα συμφωνήσει είναι να βρεθούν πόροι για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσει η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Και επαναφορά της φοροασυλία του μεγάλου πλούτου. Για να κάνει δηλαδή τα δωράκια που έχει ήδη υποσχεθεί στη φιλική του επιχειρηματική ελίτ. Ας μας λείπει τέτοιο βύσσινο κύριε Μητσοτάκη. Οι έλληνες γνωρίζουν καλά ότι αν κάποια κυβέρνηση είχε οφέλη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τους πολλούς, αυτή είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και καταλαβαίνει ότι επίσης αν θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα φέρει μεσα από τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της, στο εγγύς μέλλον καλύτερα πλεονάσματα, Αυτή πάλι θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, Που θα διαπραγματευτεί και πάλι προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος της ελιτ και της ολιγαρχίας”, πρόσθεσε. 





Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ VS ΝΔ, επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη - Το προεκλογικό δίλημμα

Και είναι τελικά, αυτή η διαρκής σύγκρουση ανάμεσα στο μονόδρομο της αποδοχής του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού κανιβαλισμού και της εναλλακτικής προοπτικής υπέρ των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, που αποτυπώνεται στα δύο πολιτικά σχέδια τα οποία σήμερα κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς αφορά τους πολλούς. Με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές. Σχέδιο ρεαλιστικό ήδη εφαρμοσμένο σε ενεστώτα χρόνο, που αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ, κατά παραγγελία των ελίτ. Η επιστροφή στο παρελθόν της ακραίας φτώχειας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μικρής μειοψηφίας του πλούτου.




Θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς γιατί έμεινε έξω από το μεγάλο φαγοπότι. Αξίζει όμως να σταθούμε τόσο στο περιεχόμενο όσο και τον απόλυτο κυνισμό του σχεδίου που προπαγανδίζει ο κ. Μητσοτάκης. Εχει προγραμμα η ΝΔ, επί Σαμαρά ένιωθαν πολύ άβολα όταν έλεγαν ότι η τρόικα τους κλέβει τη δόξα, και το πρόγραμμα που θέλει η ΝΔ να υλοποιήσει δεν μπορεί να γίνει έξω από τα Μνημονια. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να δικαιολογήσει το δικό του μνημόνιο. Ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα.

Έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Έχει την εμμονή της ιδιωτικής ασφάλισης, την οποία επαναλαμβάνει διαρκώς ως δήθεν εκσυγχρονισμό του συστήματος, ενώ όλα τα διεθνή παραδείγματα κατάρρευσης τέτοιων συστημάτων τα αποκρύπτει επιμελώς.

Προπαγανδίζει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία.

Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5.

Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έλεγε πριν ενάμιση χρόνο χαρακτηριστικά «Είμαι ο τελευταίος που θα δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ενώ στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα κόλπο σύνδεσης της αύξησης του κατώτατου με το ΑΕΠ, λίγους μήνες μάλιστα, πριν εμείς τον αυξήσουμε κατά 11%.

Τέλος είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου και δε το κρύβει, ενώ δε φαίνεται να πέταξε και από τη χαρά του με τη μη περικοπή των συντάξεων, που επετεύχθη παρά τη τεράστια προσπάθειά του, εντός και εκτός της χώρας, να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή. 



Συμφωνία Πρεσπών και μεταγραφές: Ο καθένας επιλέγει πλευρά 

Ακούω τον δημόσιο διάλογο και πραγματικά είναι αυτό που λεμε μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι., είπε κ. Τσίπρας και πρόσθεσε “έχει ζήσει ο ελληνικός λαός τη τετραετία 10-14. Και τα αποτελέσματα της Και τη τετραετία 15-19. Και τα αποτελέσματά της. Και αυτή είναι προφανώς μια πραγματικότητα η οποία διαπερνά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δεν υπάρχουν πια μεσοβέζικες επιλογές. Ο καθένας επιλέγει πλευρά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σαφέστατα και εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές και τα διλήμματα.Το πολιτικό σκηνικό αναδιατάχθηκε και συνεχίζει να αναδιατάσσεται. Η Συμφωνία των Πρεσπών διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα. Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές μετατοπίσεις είναι απολύτως συνειδητές.


ΝΔ και Συμφωνία Πρεσπών

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ από άποψη πέρασαν στην ακροδεξιά. ¨Όχι από ανάγκη. Από άποψη επέλεξαν να σβήσουν το παρελθόν της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προσήλωσης της παράταξης τους και να γίνουν μια κακόγουστη μίμηση νεοδεξιών προτύπων τύπου Όρμπαν. Τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω τώρα θυμήθηκε να τον καταδικάσει, αφού επιτέλους βρέθηκαν κάποιοι στο ΕΛΚ προς τιμήν τους, να ζητήσουν την αποπομπή του. Όταν όμως μόλις πριν λίγες μέρες αποθέωνε τον Όρμπαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο κ. Κύρτσος, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα. Από άποψη επίσης ο κος Μητσοτάκης δεν καταδίκασε τις επιθέσεις και τις μαφιόζικες απειλές σε βουλευτές. Από άποψη δεν καταδίκασε την απόπειρα των ταγμάτων εφόδου της ακροδεξιάς, που ήθελαν να εισβάλλουν στη Βουλή κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων.

Από άποψη σώπαινε και άφηνε τον Αντιπρόεδρό του και τον σκιώδη Πρόεδρο κ Σαμαρά, να ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού. Το έκανε από άποψη γιατί η ΝΔ του κου Μητσοτάκη αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς. Θεωρεί μάλιστα, ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ, θα διεμβολίσει συντηρητικά ακροατήρια.






Προοδευτικό μέτωπο

Σε αυτό το νέο αναδιαταγμένο πολιτικό σκηνικό από τη μία πλευρά του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελευθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ.

Από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Η Αριστερά, της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης που έχει στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των πολλών και όχι των ελίτ. Η Αριστερά αλλά και οι δυνάμεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις της οικολογίας, ακόμη και του δημοκρατικού κέντρου

που έχουν όρια στη κοινωνική λεηλασία, στη βάναυση συρρίκνωση της δημοκρατίας, στον εθνικιστικό παροξυσμό και στη πατριδοκαπηλία. Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν ίσως τη πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της.

Οι πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη της κρίσης, αφήνουν μια πολύ επώδυνη και επικίνδυνη πολιτική παρακαταθήκη.

Οι δυνάμεις του εθνικού απομονωτισμού, η ακροδεξιά, ο λαϊκισμός, το φάντασμα του νεοναζισμού και του φασισμού, συνιστούν πλέον μια διογκούμενη απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τους λαούς της ηπείρου.

Είναι πια φανερό ότι συγκροτείται ένας ακραίος αντιευρωπαικός και ακροδεξιός πόλος που προσπαθεί να εμφανιστεί και ως κυρίαρχο αντισυστημικό ρεύμα. Ως η απάντηση στην κρίση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Όμως, ο δήθεν αντισυστημισμός των ακροδεξιών λαϊκιστών, είναι το 12ωρο στην Αυστρία. Είναι η ασυδοσία των απολύσεων στην Ουγγαρία.Εϊναι οι διώξεις έναντι σε πολίτες με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό και τα τα τείχη και οι φράχτες απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου. Επομένως, το βάρος της διατύπωσης μιας εναλλακτικής προοπτικής, έξω από τα πλαίσια των μέχρι σήμερα κυρίαρχων επιλογών στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των τεχνοκρατών,

Πέφτει αποκλειστικά στις προοδευτικές δυνάμεις που ανήκουν στους ιστορικά όμορους πολιτικούς χώρους :Στην Ευρωπαϊκή αριστερά, στη Σοσιαλδημοκρατία και στους Πράσινους. Και είναι σαφές ότι αυτή η πολιτική μάχη προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων.

Δυνάμεων που δεν συμφωνούν σε όλα, αλλά μοιράζονται ένα κοινό όραμα μιας Ευρώπης η οποία πρέπει να αναδομηθεί στη βάση αρχών όπως:

ο σεβασμός στη δημοκρατία, η προστασία της εργασίας, η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας, η προστασία και η διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, το καθήκον της άμεσης και ουσιαστικής απάντησης στην κλιματική αλλαγή.


ΣΥΡΙΖΑ και ευρωεκλογές

Το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο. Και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης. Μαζί με τη Πορτογαλία και την Ισπανία.

Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Όχι μόνος. Άλλα στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία. Σας ζητώ λοιπόν με βάση το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα τόσο στη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας. Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς. Για να βάλουμε φρένο στις δυνάμεις του σκότους. Για να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας. Για να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής. Για να δουλέψουμε μαζί, χέρι χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Την Ελλάδα της έμπνευσης και δημιουργίας για τη νέα γενιά και τις επόμενες που θα έρθουν.


ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ για Ευρωεκλογές: Το σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής

Στη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας επικεντρώνεται το «Σχέδιο Απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ» το οποίο μοιράστηκε στα μέλη του οργάνου. «Καλούμε τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, δημοκράτες σοσιαλιστές, πράσινους να συστρατευτούν στη συγκρότηση ενός πλατιού προοδευτικού μετώπου ώστε να απαντήσουμε συλλογικά σε αυτό το κρίσιμο κέλευσμα της κοινής μας ιστορίας και να δώσουμε από κοινού την μάχη των επόμενων εκλογών», αναφέρει το κείμενο.

Σημειώνεται, επίσης, πως «το μέτωπο στο οποίο καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα απολύτως επείγον γιατί η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης είναι ιστορικής σημασίας” και προσθέτει «Οι ευρωεκλογές 26 Μαΐου 2019 δεν είναι σαν τις άλλες. Αφορούν το μέλλον κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα όπως και κάθε Ευρωπαίου πολίτη της Ένωσης» και πως «σε αυτές διακυβεύεται όχι απλώς μία οικονομική πολιτική, αλλά το μέλλον της ίδιας της Δημοκρατίας και το μέλλον ενός ολόκληρου πολιτισμού».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις