Φωτιά άναψαν οι καταγγελίες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για δωροδοκία πολιτών προκειμένου να υποκινηθεί βία ενόψει του δημοψηφίσματος - Οργισμένη αντίδραση από τον Ιβάν Σαββίδη
Η επίλυση του Μακεδονικού εξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ που θα ζήλευαν ακόμα και χολιγουντιανοί παραγωγοί. Οι χθεσινές καταγγελίες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφαναδύουν έντονο κατασκοπευτικό άρωμα και έρχονται να προστεθούν στην πρόσφατη απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. Ο Ζάεφ κατήγγειλε πως η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι Έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να διαπράξουν βίαιες ενέργειες ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.
Συνέχεια στις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ ότι Έλληνας επιχειρηματίας δωροδόκησε πολίτες στην ΠΓΔΜ για να προκαλέσουν αναταραχή και να εμποδίσουν την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, δίνει ο ιστότοπος Buzzfeed. Αναφέρει πως πρόκειται για τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Κατά τους ερευνητές της ιστοσελίδας που επικαλούνται έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, ο κ. Σαββίδης φέρεται να μετέφερε κεφάλαια στην ΠΓΔΜ σε μια σειρά από πληρωμές. Κάποια μεταφέρθηκαν σε μετρητά και πέρασαν παράνομα από τα ελληνικά σύνορα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι που δεν διευκρινίζονται. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Buzzfeed αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο όμιλος επιχειρήσεων του ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ προχώρησε σε διάψευση. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα» και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με κατάθεση μήνυσης και αγωγής, κατά του συγκεκριμένου μέσου.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε προλειάνει το έδαφος, μιλώντας για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στη διαδικασία. «Ίσως γίνουμε στόχος για τη Ρωσία, δεν ξέρω αλλά οι πολίτες μας σε ποσοστό άνω του 80% είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση είναι υπέρ του ΝΑΤΟ». Πράγματι, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ εισήχθη, όπως είπε, «με το ζόρι» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.
Είναι εμφανές ότι ο Ζάεφ επενδύει στη Δύση. Εξάλλου, είναι πολιτικό τέκνο της. Δεν είναι μυστικό ότι με τη βοήθεια αυτής ανέτρεψε την κυβέρνηση Γκρουέφσκι και ανέβηκε στην εξουσία. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως λογικό που δεν διστάζει να διακυβεύει τις όποιες σχέσεις είχε παραδοσιακά η χώρα του με το Κρεμλίνο. Είναι, όμως, αξιοπερίεργη η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Η Αθήνα παραδοσιακά διατηρεί μία ετεροβαρή ισορροπία στις σχέσεις της με τη Δύση και τη Ρωσία. Αυτή η ισορροπία ανατρέπεται και οι ελληνορωσικές σχέσεις διολισθαίνουν στην οδό της σύγκρουσης. Για την ακρίβεια, δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση. Τα επικείμενα ρωσικά αντίμετρα, άλλωστε, προμηνύουν περαιτέρω επιδείνωση.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η συνάντηση των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι οδηγεί σε αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων. Στα στρατηγικά παίγνια των ηγεμονικών δυνάμεων, η Ελλάδα μοιάζει εν δυνάμει θύμα μεταφοράς βαρών και κατατριβής. Αθήνα και Σκόπια μοιάζουν να «τρέχουν» στις ίδιες ράγες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχοντας ως στόχο την επικύρωσή της. Παρ’ όλη την ταύτιση όμως, τα εμπόδια είναι πολλά και ενώ το όφελος του Ζόραν Ζάεφ είναι εμφανές, δεν ισχύει το ίδιο και για την Ελλάδα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούν αντίρροπες πολιτικές δυναμικές στις δύο χώρες. Ο Ζάεφ βλέπει ότι οι πολίτες των Σκοπίων σε ποσοστά άνω του 70% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις προοπτικές της Συμφωνίας, ενώ αντιθέτως οι Έλληνες την κρίνουν αρνητικά με αντίστοιχα ποσοστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ζάεφ δεν έχει να αντιμετωπίσει έναν «πολιτικό γολγοθά». Τη στιγμή που σήμερα υποδέχεται τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και γιορτάζει με γιορτές και φιέστες την πρόσκληση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, οι εντάσεις δεν έχουν εκλείψει. Τουναντίον.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων. Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντεμπάρ, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο και συγκεκριμένα στην οδό της 8ης Σεπτεμβρίου όταν τρεις σλαβόφωνοι δέχθηκαν επίθεση από πέντε συντοπίτες τους. Σλάβοι και Αλβανοί βρίσκονται στα μαχαίρια εξαιτίας ενός νεκρού στα Σκόπια. Το κλίμα εθνοτικών συγκρούσεων, πάντως, μπορεί να αποδειχθεί επωφελές για τον Ζάεφ εν όψει του δημοψηφίσματος. Να πείσει, δηλαδή, Σλάβους που δεν θέλουν να αλλάξει το όνομα της χώρας τους ότι εάν δεν εξασφαλιστεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ, η ΠΓΔΜ θα κινδυνεύσει με διάλυση.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!