Δήλωση-βόμβα από Τούρκο δημοσιογράφο: «Οι Έλληνες στρατιωτικοί θα μείνουν στη φυλακή όσο θέλει ο Ερντογάν»



Του Αλέξανδρου Κόντη




Τον Αύγουστο του 2016, λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος Λεβέντ Κενέζ, περνούσε παράνομα τα σύνορα του Έβρου, για να ξεφύγει από τις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ως διευθυντής της εφημερίδας Meydan, ο Κενέζ άνηκε στους σφοδρότερους επικριτές του Τούρκου προέδρου και μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση εκκαθάρισης των αντιφρονούντων, τέθηκε απευθείας στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της γειτονικής χώρας.

«Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η αστυνομία εισέβαλε πρώτα στο γραφείο μου στην εφημερίδα κι έπειτα στο ίδιο μου το σπίτι. Κατάλαβα αμέσως ότι η Τουρκία δεν ήταν πλέον ασφαλής χώρα για εμένα. Όμως είχαν κατασχέσει το διαβατήριό μου κι έτσι αναγκάστηκα να περάσω παράνομα στην Ελλάδα», δηλώνει από τη Στοκχόλμη, όπου έχει βρει καταφύγιο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.


Μιλώντας στο real.gr για το περιστατικό σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Λεβέντ Κενέζ εκτιμά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να μετατρέψει την υπόθεσή τους σε «παζάρι» με την ελληνική κυβέρνηση. «Μπορώ να φανταστώ ότι όταν ο Ερντογάν άκουσε ότι κρατούνται δύο Έλληνες στρατιώτες, ένιωσε πολύ χαρούμενος», λέει με νόημα ο διευθυντής της Meydan, η οποία πλέον έχει τεθεί εκτός κυκλοφορίας από την τουρκική κυβέρνηση.

«Η Τουρκία τελεί σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Σε αυτήν την κατάσταση, ο μόνος που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι ο Ερντογάν. Δεν έχει σημασία τι λένε τα δικαστήρια, τα αποδεικτικά στοιχεία, οι νόμοι, μόνο τι λέει ο Ερντογάν», τονίζει ο Κενέζ, εκτιμώντας πως ο χρόνος κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις βουλές του Τούρκου προέδρου.


«Οι Έλληνες στρατιώτες θα μείνουν υπό κράτηση όσο θέλει ο Ερντογάν. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει ξένους υπηκόους υπό κράτηση και τους χρησιμοποιεί στην ουσία ως όμηρους», λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον Λεβέντ Κενέζ, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών, αρκετοί στην Άγκυρα έχουν σπεύσει να παρομοιάσουν αυτό το περιστατικό με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. «Είναι σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα ένταση με την Ελλάδα, ‘παζαρεύοντας’ τους δύο Έλληνες με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Βέβαια, οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές καθώς οι Τούρκοι βρίσκονται στην Ελλάδα οικειοθελώς, ενώ από την πλευρά τους οι Έλληνες δεν θέλουν να βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές».





«Κατασκοπεία»



Παράλληλα, ο Τούρκος δημοσιογράφος απορρίπτει κάθε πιθανότητα οι Έλληνες συλληφθέντες να είχαν εισβάλει στην Τουρκία για να διεξάγουν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, οι φωτογραφίες που έχουν οι δύο στρατιωτικοί στα κινητά τους τηλέφωνα είναι από την ελληνική πλευρά του Έβρου.


«Οι Έλληνες έχουν φωτογραφίες από την περιοχή των συνόρων στο κινητό τους. Όμως, όπως έχω μάθει, οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί σε ελληνικό έδαφος καθώς σε κάποιες από αυτές φαίνονται πινακίδες με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχουν φωτογραφίες και από την τουρκική πλευρά, τότε δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για κατασκοπεία. Φωτογραφίες από το τουρκικό έδαφος θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο για το τουρκικό δικαστήριο», λέει ο Κενέζ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, καμία κατηγορία για κατασκοπεία δεν θα μπορούσε να είναι λογική.

«Με τη σημερινή τεχνολογία, καμία πλευρά δεν χρειάζεται ένα κινητό τηλέφωνο για να φωτογραφίσει την άλλη πλευρά. Υπάρχουν πολύ πιο σύγχρονα μέσα για να τραβήξεις φωτογραφίες. Επίσης αν θέλεις να κάνεις κατασκοπεία, δεν την κάνεις με χιονισμένο καιρό και βέβαια όχι με στρατιώτες που φορούν τις στρατιωτικές τους στολές»



Πηγή:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις