Οι νομοί με τα περισσότερα τροχαία



Τουριστικοί προορισμοί όπως η Λευκάδα, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική, ακόμα και η Φωκίδα, είναι οι νομοί-«πρωταθλητές» στον πίνακα επικινδυνότητας με βάση τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν σε αυτούς το 2017, όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων του Πολυτεχνείου Κρήτης, την οποία επιμελήθηκαν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο καθηγητής κ. Μιχάλης Δούμπος, ο διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχαήλ Νικολαράκης και ο μεταπτυχιακός ερευνητής κ. Νίκος Γιανναράκης.

Επιπτώσεις στον τουρισμό

Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Ζοπουνίδης: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2017 το πρόβλημα των ατυχημάτων, όπως διαπιστώθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, είναι εντονότερο στις περιοχές στις οποίες το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση, και ιδιαίτερα στα νησιά, που το καλοκαίρι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα δίκυκλα και το οδικό δίκτυο είναι κακό και άγνωστο στους επισκέπτες (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα)
. Οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να εξεταστούν σε πρώτη προτεραιότητα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, γιατί τα τροχαία ατυχήματα, εκτός του ότι έχουν τεράστιες επιπτώσεις στον ίδιο τον παθόντα, στους συγγενείς του αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό, δυσφημούν βάναυσα τη χώρα και δημιουργούν κακό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν».

Και πρόσθεσε: «Από την ανάλυση των στοιχείων των οδικών τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα και των σχετικών δεικτών κατά το έτος 2017, οι επιδόσεις στην οδική ασφάλεια συνολικά κρίνονται ενθαρρυντικές. Ολες οι κατηγορίες ατυχημάτων και παθόντων μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης πρέπει να ληφθούν δραστικότερα μέτρα αστυνόμευσης και αύξηση της αστυνομικής παρουσίας σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι αστυνομικοί επιβάλλεται να είναι αυστηρότεροι με τους οδηγούς και τα όρια ανεκτικότητας να είναι μηδενικά».

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η κοινή γνώμη κάθε χρόνο συγκλονίζεται από θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται άτομα επώνυμα, δημοφιλείς τραγουδιστές, γόνοι πλουσίων οικογενειών και από πολύνεκρα με νέους ανθρώπους. Κάθε συμβάν αποκτά μεγάλη δημοσιότητα, γίνεται πολλή συζήτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιουργείται προβληματισμός, ο οποίος όμως διαρκεί λίγες μέρες. Μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας όλοι ξεχνούν το συμβάν και κανένας δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των αιτίων που το προκάλεσαν. Ακούγονται μεγάλα λόγια από τους αρμόδιους φορείς για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ως συνήθως, μέχρι το επόμενο ατύχημα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προξένησε το 2017 το τροχαίο που έγινε έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων, καθώς επίσης το πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε στην Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο Κρήτης με θύματα, μεταξύ των άλλων, δύο μελλονύμφους και τη μητέρα της νύφης, αλλά και το δυστύχημα του γιου του ιδιοκτήτη πολυκαταστημάτων παιχνιδιών. Επίσης μεγάλο προβληματισμό και θόρυβο προκάλεσε πρόσφατο τροχαίο ατύχημα επώνυμου τραγουδιστή, ο οποίος, ευτυχώς, επιβίωσε».

Επίσης, όπως αναφέρεται στην έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, «το 2017 καταγράφηκε μείωση σε όλες τις κατηγορίες ατυχημάτων και παθόντων. Στα θανατηφόρα τροχαία σε ποσοστό -12% (93 ατυχήματα λιγότερα), ομοίως και στον αριθμό των νεκρών, σε ποσοστό -11,3%.

Στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα είχαμε 135 λιγότερα (ποσοστό -18,2%), όπως και στους βαριά τραυματίες 175 άτομα λιγότερα (ποσοστό -20%). Στα ελαφρά τροχαία ατυχήματα οι μειώσεις ήταν μικρότερες κατά -4,9% (485 λιγότερα ατυχήματα) και οι ελαφρά τραυματισθέντες 876 λιγότεροι (ποσοστό -6,8%)».

Υψηλή επικινδυνότητα

Αναφορικά με την επικινδυνότητα των νομών ανάλογα με τα τροχαία ατυχήματα, «στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λευκάδα, με 46 τροχαία ατυχήματα και 62 παθόντες από αυτά. Οι 5 ήταν νεκροί, 4 βαριά τραυματίες και 53 ελαφρά τραυματίες. Με πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκους και με μικρό οδικό δίκτυο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των παθόντων. Στην ίδια θέση ήταν και το προηγούμενο έτος. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση».

Στη δεύτερη θέση είναι οι Κυκλάδες με 163 τροχαία ατυχήματα, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν στην τρίτη θέση. Επιπλέον οι περιφερειακές ενότητες Φωκίδας, Χαλκιδικής, Κορινθίας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσων, Αθήνα – Υπόλοιπο Αττικής, Εύβοιας, Μεσσηνίας βρίσκονταν και το προηγούμενο έτος στις περιφέρειες υψηλής επικινδυνότητας.

Στην έρευνα σημειώνεται επιπροσθέτως ότι «τη μεγαλύτερη αύξηση στους νεκρούς από τα τροχαία ατυχήματα παρατηρούμε στην περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας με 11 επιπλέον από το 2016, η οποία καταλαμβάνει την 8η θέση από τη 16η που ήταν το προηγούμενο έτος. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 8 νεκροί παραπάνω από το προηγούμενο έτος και καταλαμβάνει τη 17η θέση από την 21η που ήταν το 2016. Στη Λάρισα είχαμε 7 νεκρούς παραπάνω, στην Ακαρνανία 6, στην Κέρκυρα και στα Τρίκαλα από 5 νεκρούς παραπάνω από το έτος 2016».

Αντιθέτως, «η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε σε Αθήνα – Υπόλοιπο Αττικής με 26 λιγότερους νεκρούς, στις Σέρρες με 16 θανόντες λιγότερους από το 2016, στην Πέλλα με 13, στην Κόρινθο με

10, στα Ιωάννινα και στην Αργολίδα με 6 νεκρούς λιγότερους».

Υπερβολική ταχύτητα και μέθη

Για το 2017 αναφέρεται ότι βεβαιώθηκαν 214.132 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 33.620 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, 7.638 για αντικανονικό προσπέρασμα, 11.921 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 2.977 για παραβίαση προτεραιότητας, 448 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα, 6.860 για επιδεικτικούς ελιγμούς, 15.501 για παραβάσεις σηματοδότη. Επίσης καταγράφηκαν 60.142 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, 32.500 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 24.127 για χρήση κινητού στην οδήγηση. Στη συγκεκριμένη κατηγορία το 2016 βεβαιώθηκαν 25.269 παραβάσεις, ενώ το 2015 ήταν 19.950.{CR}«Από τα διαθέσιμα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι κατά το 2017 υπήρξε αύξηση στη βεβαίωση των επικίνδυνων παραβάσεων στην επικράτεια κατά 7%» υπογραμμίζεται.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις