Έτσι δρούσε η εγκληματική οργάνωση που έκλεβε τον ΟΣΕ - Πάνω από 7 εκατ. ευρώ η ζημιά



Υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 7 εκατ. ευρώ η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο, από την εγκληματική οργάνωση που αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς, με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση.







Η οργάνωση, που δρούσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ κατηγορείται ακόμη για την εξαπάτηση επιχειρήσεων δημόσιας ωφέλειας και την πραγματοποίηση πλασματικών μετρήσεων εκποιούμενου υλικού σε ζυγιστικά όργανα, ώστε οι δράστες να καταβάλλουν μικρότερο αντίτιμο, βλάπτοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο.



Η παρουσίαση της υπόθεσης έγινε σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ανδρέα Αποστολόπουλο και την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου.



Συνελήφθησαν συνολικά, μετά από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία, 19 άτομα, μεταξύ των οποίων τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, που είναι Ρομά, καθώς και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ, μεταξύ των οποίων και διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού. Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 11 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 υπάλληλοι του ΟΣΕ και ένας της ΔΕΗ.



Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, απάτης, ψευδούς βεβαίωσης, πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, παρακώλυσης συναγωνισμού, της νομοθεσίας για παραβάσεις φορολογικών διαδικασιών και άλλων διατάξεων και της νομοθεσίας που αφορά στην αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.



Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζεται από τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ εκτεινόταν, με τη μορφή δικτύου, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται, ότι τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που εντοπίζεται στην ίδρυση, διαχείριση και εκμετάλλευση τριών επιχειρήσεων με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων, σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.



Στις έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 220 τόνοι σιδηροδρομικού υλικού, που ανήκει στην ΟΣΕ ΑΕ και στην ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ, το οποίο αποδόθηκε, 4 τράκτορες, 102.440 ευρώ, 15 χρυσές λίρες, μια επιταγή των 8.470 ευρώ και διάφορα όπλα.



Όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ανδρέας Αποστολόπουλος, οι μίζες των υπαλλήλων του ΟΣΕ κυμαίνονταν από 100 έως 40.000 ευρώ, ενώ αναζητούνται τραπεζικοί λογαριασμοί σε Κύπρο και Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν κωδικούς για να συνεννοούνται μεταξύ τους, όπως «πέντε γεμιστήρες με λουκάνικα», εννοώντας μίζα 5.000 ευρώ, «μαύρο-άσπρο φορτίο» που σήμαινε φορτίο χωρίς ζύγιση, «σαλάμι και φυστίκι» που ήταν τα μετρητά, καθώς και «πιράνχας» που αφορούσε υπαλλήλους του ΟΣΕ.



«Με την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε μια άλλη σπείρα που τύπωνε πλαστά εισιτήρια. Τώρα έχουμε αυτή την υπόθεση, που δεν είναι των τελευταίων χρόνων. Όπως θυμάστε, για δεκαετίες υπήρχαν κλοπές υλικού, βανδαλισμοί και κλοπές πολύ κεντρικών συστημάτων, όπως του συστήματος ηλεκτροκίνησης των αυτοματισμών και άλλων» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σπίρτζης, ενώ πρόσθεσε, πως «δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μια γκρίζα περιοχή από αυτές τις κλοπές στην περιουσία του ελληνικού λαού, που έχουν συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια».



Ο κ.Τόσκας, από την πλευρά του επισήμανε: «Η λογική η δική μας και η πρακτική που εφαρμόζουμε συνδέεται μόνο με την αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει καμία σκέψη, σε κανένα επίπεδο του κρατικού μηχανισμού, για κουκουλώματα, για άλλες μεθοδεύσεις ή για καθυστερήσεις, μέχρι να δούμε ποιοι είναι αυτοί και τι ρόλο παίζουν. Στόχος μας, η κύρια κατεύθυνσή μας, είναι η τήρηση του νόμου, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η πρακτική ότι όλα πρέπει να έρχονται στο φως. Αυτή είναι η κεντρική κατεύθυνση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Να κάνει τη δουλειά της η αστυνομία, χωρίς άλλες δεσμεύσεις, σε συνεργασία και επ΄ ωφελεία και των άλλων υπουργείων, με μόνο φάρο, με μόνο προσανατολισμό, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας».


Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ


















Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις