Τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία προσφέρει στο πιάτο του ανταγωνισμού, η ΔΕΗ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων, εξέλιξη που φέρνει την επιχείρηση αντιμέτωπη με πρόσθετες μεγάλες επενδύσεις για να εκσυγχρονίσει τις υπόλοιπες ρυπογόνες μονάδες της.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο Αξιωματούχο είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση, η οριστικοποίηση της συμφωνίας στην οποία περιλαμβάνεται η πώληση των μονάδων Μελίτη 1 και 2 στην Φλώρινα συνολικής ισχύος 330 MW και 450 MW αντίστοιχα, οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ισχύος 255 MW και 256 MW αντίστοιχα, μαζί με τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Βεύη, την Αχλάδα και το Κλειδί. Η οριστικοποίηση των μονάδων που θα φύγουν από την ΔΕΗ επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η εταιρεία απογυμνώνεται από τα «ασημικά» της καθώς διατηρεί μόνο δυο σύγχρονα εργοστάσια: την μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου ισχύος 342 MW με ημερομηνία απόσυρσης το 2040 και τo υπό κατασκευή μεγαθήριο την Πτολεμαίδα 5 των 660 MW.
Οι υπόλοιπες ( Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4, Αμύνταιο 1 και 2, Καρδιά 2,3,4) προγραμματίζεται να αποσυρθούν το 2020 με εξαίρεση την Καρδιά 1 που σχεδιάζεται να κατεβάσει ρολά το 2019. Για τους λόγους αυτούς η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τα κατάλληλα μέτρα στήριξης για να υπάρξει συνέχεια στην λειτουργία των μονάδων αλλά και για να μην διαταραχθεί το σύστημα τηλεθέρμανσης σε Πτολεμαίδα και Αμύνταιο που εξαρτάται από αυτές. Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκουν και έχουν εντάξει στις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες την παράταση των ωρών λειτουργίας των παλαιότερων μονάδων της ΔΕΗ, προτείνοντας την επιμήκυνση στο χρόνο λειτουργίας του Αμύνταιο και της Καρδιάς από 17.500 ώρες σε 32.000. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να εξασφαλίσει αντισταθμιστικά από την πώληση των «φιλέτων» του λιγνίτη ώστε με την ολοκλήρωση της διάρκειας λειτουργίας της Καρδιάς να λειτουργήσει η μονάδα 5 της Πτολεμαίδας και το Αμύνταιο να μπορέσει να αντικατασταθεί από το νέο εργοστάσιο βιομάζας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι ο χρόνος πώλησης των μονάδων δεν θα είναι σύντομος, προβλέποντας ότι οι διαδικασίες θα είναι αρκετά χρονοβόρες. Υπολογίζεται ότι η μεταβίβαση των μονάδων θα χρειαστεί από 10 μήνες μέχρι ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. Σε πρώτη φάση αυτό που επείγει είναι η έναρξη του market test μέσα από το οποίο θα βολιδοσκοπηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ. Αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.
Υπολογίζεται ότι για τον εκσυγχρονισμό του Αμύνταιο θα χρειαστούν πάνω από 100 εκ. ευρώ, νούμερο που έβγαλε εκτός -σχεδόν από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες- την μονάδα από το καλάθι των assets της ΔΕΗ για την αποεπένδυση του 40%.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει, γεγονός που δυσχεραίνει την υλοποίηση των έργων αναβάθμισης. Στο επίπεδο αυτό κρίνεται αναγκαία η συνδρομή επενδυτών του εξωτερικού με τους Κινέζους να φιγουράρουν πολύ ψηλά στην λίστα. Το γεγονός μάλιστα ότι η κυβέρνηση έσπευσε να κατανείμει τμήμα του πλεονάσματος συνολικού ύψους 360 εκ. ευρώ στην ΔΕΗ, επιβεβαιώνεις τις ταμειακές δυσκολίες της Επιχείρησης και σίγουρα δεν λύνει αλλά ανακουφίζει από τα οικονομικά προβλήματα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση απέφυγε και τελικά γλίτωσε από το καλάθι του λιγνίτη, τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Αυτό το επιχείρημα αναμένεται να αποτελέσει και τη βάση της επιχειρηματολογίας για τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που θα βάλλουν πωλητήριο. Ένα επιπλέον στοιχείο που το υπουργείο Περιβάλλοντος επιθυμεί να ξεκαθαρίσει είναι το μέλλον των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ). Όπως αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή, το υπουργείο επιδιώκει να αναθεωρήσει το πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει με τους δανειστές και προβλέπει εφαρμογή του μέτρου έως το τέλος του 2019. Το ΥΠΕΝ, προτείνει σε πρώτη φάση να περιοριστούν οι προς πώληση ποσότητες. Υπενθυμίζεται ότι τα ΝΟΜΕ βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ ευρωπαίων αξιωματούχων και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Οι θεσμοί ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί που σχεδιάζει να συνεχίσει η ΡΑΕ επί το αυστηρότερο στις δημοπρασίες του 2018 (το σχέδιο προβλέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες του α΄εξαμήνου όσοι διέθεσαν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που απέκτησαν μέσω ΝΟΜΕ στην ελληνική αγορά και το 70% για την δημοπρασία του β΄εξαμήνου) καθώς θεωρούν ότι βγάζουν εκτός μάχης πολλούς παίκτες της αγοράς.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!