Χρησιμοποιώντας “ιχνηλάτες” οι εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν αυτά που κάνουμε στο κινητό μας
Χρησιμοποιείτε το Tinder, το Spotify, το Snapchat και το Uber σε smartphone; Τότε πρέπει να ξέρετε ότι είστε υπό παρακολούθηση. Σύμφωνα με έρευνα του εργαστηρίου Προσωπικών Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Yale και της γαλλικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Exodus Privacy, τα 3/4 των εφαρμογών που κατεβάζουν οι χρήστες Android λογισμικού χρησιμοποιούν “παράνομο λογισμικό επιτήρησης” για να παρακολουθούν αυτά που κάνουν οι χρήστες στο κινητό τους.
Η έρευνά τους αφορούσε 25 γνωστούς “ιχνηλάτες”, που χρησιμοποιούνται για στοχοθετημένη διαφήμιση, αναλυτικές συμπεριφορές και εντοπισμό θέσης και ανέλυσαν πάνω από 300 εφαρμογές. Σε αυτές, διαπιστώθηκε ότι το 75% βρέθηκαν ίχνη από τους ιχνηλάτες. Ανάμεσά τους, διάσημες εφαρμογές του Google Play, όπως η Uber, το Tinder, το Twitter, το Spotify και το Snapchat .
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί χρήστες Android δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτοί οι ιχνηλάτες βρίσκονται στο τηλέφωνό τους και δεν γνωρίζουν ότι προσωπικά τους στοιχεία μοιράζονται.
Για παράδειγμα, ένας ιχνηλάτης που ανήκει στην Google με όνομα Crashlytics, έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση αναφορών που οι εφαρμογές συγκρούονται, αλλά επιτρέπει στους προγραμματιστές “να αποκτούν γνώσεις για τους χρήστες και να εισάγουν ζωντανό περιεχόμενο για να τους ευχαριστήσουν”.
Ένας άλλος, με όνομα FidZup μπορεί να “ανιχνεύσει την παρουσία κινητών τηλεφώνων και κατ’ επέκταση των κατόχων τους”.
Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν ότι η έλλειψη διαφάνειας για τη συλλογή, διαβίβαση και επεξεργασία δεδομένων μέσα από αυτούς τους ιχνηλάτες εγείρει σοβαρές ανησυχίες για παραβιάσεις της ιδιωτικότητας και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις ασφαλείας για εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τις εταιρείες κατασκευής εφαρμογών αλλά και την Google να αυξήσουν τη διαφάνεια όσον αφορά στις μεθόδους ασφαλείας και την ιδιωτικότητα που σχετίζονται με αυτές τις εφαρμογές.
Παρότι η έρευνα δεν αφορά τις εφαρμογές με λογισμικό iOS, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η κατάσταση δεν αναμένεται ότι θα είναι καλύτερη.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!