Στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα στα Κύθηρα - Τα μεγάλα λάθη

Στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα στα Κύθηρα - Τα μεγάλα λάθη

Τι καταγγέλλουν ο δήμαρχος του νησιού και κάτοικοι για τη λανθασμένη διαχείριση στα εναέρια μέσα - Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις - Οι δυνατοί άνεμοι έπεσαν, αλλά παραμένουν μεταβλητοί

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης έχουν καεί από την πυρκαγιά που μαίνεται στα Κύθηρα από την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν για τέταρη μέρα οι πυροσβέστες προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα, που εξακολουθεί να μαίνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. 

Ωστόσο όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, «η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς». Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο κ. Καπάκης «όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις».

«Αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάςμόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τόνισε από την πλευρά της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.



Παράλληλα, σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν στα Κύθηρα 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.


Καταγγελίες για τα εναέρια μέσα

Στη διαχείριση των εναέριων μέσων εντοπίστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στη μεγάλη πυρκαγιά που έκαιγε το νησί για τρεις ολόκληρες μέρες. 

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι έγινε μία εντελώς λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων καθώς κι ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν.



«Από χθες (Σάββατο) μέχρι σήμερα (Παρασκευή) για να έρθουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, έπρεπε να πάρουμε εκατό φορές τηλέφωνο, θεωρώ ότι γίνεται μία πολύ λάθος διαχείριση των εναέριων μέσων. Σήμερα καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν, το απόγευμα δεν είχαμε εναέρια πυρόσβεση. Πραγματικά πιστεύω πως ο συντονισμός δεν είναι ο καλύτερος δυνατός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρχαλάκης.

«Εμείς εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα που είχαμε. Τα εναέρια μέσα δεν είναι δίπλα, έχουν κάποια απόσταση να καλύψουν, κι έτσι υπάρχει μία χρονοτριβή. Δεν μπορούν να σταθμεύσουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, δεν είναι τόσο απλό όπως το παρουσιάζει ο κ. δήμαρχος», απάντησε η κ. Μαλλίρη, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροβεστικού Σώματος.



Το μεγάλο λάθος, λένε οι παράγοντες των Κυθήρων, έγινε το πρωί του Σαββάτου, όταν θεωρήθηκε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί αρκετά και μπορούσαν να αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Τότε όμως, ήταν που αναζωπυρώθηκε και μάλιστα σε πολλά σημεία, καθώς μέχρι να επιστρέψουν εναέρια μέσα, το μέτωπο είχε μεγαλώσει και η πυρκαγιά είχε ξεφύγει.

«Τι να σας πω, είδαμε φλόγες και δεν βρέθηκε ένα αεροπλάνο να πετάει. Είχε πολύ κάπνα, ήταν αποπνικτικά. Το πρόβλημα είναι ότι χθες έφυγε η πυρόσβεση και τελικά η φωτιά ''φούντωσε'', καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Στο νησί δεν υπήρχε κανείς. Ομάδες πυροσβεστών μαζί με εθελοντές έσωσαν τα σπίτια μας. Οι περιοχές είναι δύσβατες και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν», έλεγε την Κυριακή το μεσημέρι κάτοικος των Κυθήρων.



«Το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Έχουν καεί κτήματα και ζώα. Ευτυχώς σπίτια δεν έχουν καεί γιατί την σβήνουν γύρω-γύρω την φωτιά. Τώρα σβήνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. ''Κρανίου τόπος'' το νησί μας. Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ήταν ένα χωράφι με ένα χαμηλό χόρτο, δεν είχε ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Πιστεύω άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως και χθες πάλι άργησαν, είμαστε παραμελημένοι νομίζω», δηλώνει η κυρία Τζίμα, επίσης κάτοικος Κυθήρων.



«Τα εναέρια μέσα είναι λίγα, ακόμα η πυρκαγιά δεν έχει κάψει σπίτια αλλά εάν υπήρχαν περισσότερα θα την είχαν καταφέρει τώρα. Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα», μαρτυρεί ένας άλλος κάτοικος.






Αισιόδοξος ο Αποστόλου: Σύντομα θα ελεγχθεί η κατάσταση 


«Πιστεύουμε ότι σύντομα, μέχρι το μεσημέρι, θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα.

«Η συγκρατημένη αισιοδοξία, που εξέφρασα χθες το βράδυ, εξακολουθεί να υπάρχει» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η θετική έκβαση συναρτάται με τις καιρικές συνθήκες, προϋποθέτει, δηλαδή, πως δε αυξηθεί η ένταση και δε θα αλλάξει η φορά του ανέμου.

«Πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή, περιβαλλοντική κατά πρώτο λόγο, με δεδομένο ότι πάνω από το 90% είναι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, είναι μία πυκνή βλάστηση» είπε ο κ. Αποστόλου.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του νησιού, επισήμανε ότι «χρειάζεται άλλες κινήσεις, πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις που κάηκαν αναδασωτέες, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, έστω και πρόχειρες, για να δούμε πώς θα συγκρατήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τα εδάφη αυτά, που βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις και έχουν την επικινδυνότητα».

Σε ό,τι αφορά το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας στο νησί- ο υπουργός διευκρίνισε ότι «πρέπει εκεί να δούμε πώς και το εισόδημα που θα χαθεί φέτος και οι ζημιές που θα υπάρξουν στο αγροτικό κεφάλαιο να καλυφθούν».

«Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση και με τις πληρωμές, όσον αφορά τις εκτιμήσεις αγροτικού χαρακτήρα, να δούμε το κατά πόσο η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διευκολύνει και οικονομικού χαρακτήρα υποχρεώσεις των κατοίκων» είπε, εξηγώντας πως ο ίδιος θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα ολιγόμηνης παράτασης στις οικονομικές υποχρεώσεις των κατοίκων.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όποιες βλάβες υπήρξαν αποκαταστάθηκαν σε διάστημα ελάχιστων ωρών. «Δεν είχα ξαναδεί, έχοντας βιώσει εκατοντάδες πυρκαγιές, την ώρα που καιγόταν η κολόνα της ΔΕΗ δίπλα να υπάρχει συνεργείο της ΔΕΗ και να αλλάζει την κολόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι και οι τουριστικού χαρακτήρα υποδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα και «γι' αυτό η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι φιλοξενούμενοι τουρίστες στο νησί δεν επηρεάστηκαν καθόλου και είναι θετικό αυτό, γιατί συνεχίζεται η τουριστική δραστηριότητα χωρίς καμιά επίπτωση».

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. «Να έχουμε ουσιαστικότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στα θέματα της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Όσα εναέρια μέσα και να έχουμε, θέλουν κάποιο χρόνο για να βρεθούν και σε αυτόν τον χρόνο πρέπει τοπικά να μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί όταν ξεφύγει μία πυρκαγιά δυσκολεύουν πάρα πολύ τα πράγματα», σημείωσε.





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις