To Facebook αρχίζει να μαρκάρει ειδήσεις "υπό αμφισβήτηση"

Η αναφορά ψευδών ειδήσεων ξεκινά από τα μέλη του Facebook, τα οποία θα μπορούν να χαρακτηρίσουν μια είδηση που είδαν αναρτημένη στο μέσο, ενώ εάν επιχειρήσουν να μοιραστούν μια είδηση που αμφισβητείται ήδη, θα προειδοποιούνται, αλλά δεν θα εμποδίζονται να τη διαδώσουν.
Η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη για όλους τους χρήστες, εντούτοις η υπηρεσία άρχισε να πειραματίζεται με την προσθήκη της ετικέτας "Disputed" σε ειδήσεις που κρίνει ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μεταδίδονται όμως με αστραπιαία ταχύτητα από Φίλο σε Φίλο στο δίκτυό της.
Ήδη, στο Facebook επισημάνθηκαν ειδήσεις με το tag Disputed, όπως αναφέρει το in.gr, αναφέροντας και τις υπηρεσίες ελέγχου που αμφισβητούν την εγκυρότητά τους (π.χ. Snopes.com, PolitiFact κ.ά.). Εντούτοις, η υπηρεσία συνεχίζει να μεταδίδει τις «ειδήσεις», χωρίς να της χαρακτηρίζει «ψευδείς», αλλά «υπό αμφισβήτηση», και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στο σχετικό λήμμα της Βοήθειας εξηγείται ότι το tag αυτό αποδίδεται στις ψευδείς ειδήσεις.
H πρώτη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων στο Facebook δείχνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η υπηρεσία δεν είναι αρκετά: όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα, μια σημαντική, αλλά ψευδής είδηση (Trump's unsecure Android device source of recent White House leaks") δημοσιεύτηκε στο Facebook στα τέλη Φεβρουαρίου και χρειάστηκε τουλάχιστον τρεις ημέρες για να αναγνωριστεί ως ψευδής από τα μέλη του, να προωθηθεί προς διασταύρωση στοιχείων προς τα συνεργαζόμενα Snopes και PolitiFact και τελικά να της αποδοθεί η ετικέτα «υπό αμφισβήτηση».
Μάλιστα, η επίμαχη είδηση προερχόταν από ένα μέσο που ανήκει σε μια οικογένεια μέσων που δημιουργούν σατιρικές ειδήσεις (Seattle Tribune, Associated Media Coverage) και το δηλώνουν στο δικτυακό τους τόπο (ως σατιρικά δημοσιεύματα), εντούτοις τα εργαλεία του Facebook δεν είχαν παραμετροποιηθεί έτσι ώστε ό,τι προέρχεται από τα μέσα αυτά να χαρακτηρίζονται από την αρχή τουλάχιστον ως Disputed.
Το Δεκέμβριο, μετά τις επικρίσεις -κυρίως στον απόηχο της εκλογής Τραμπ- για το πόσο εύκολα διαδίδονται στο Facebook ανυπόστατες και ψευδείς ειδήσεις, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε πως εισάγει εργαλεία που στοχεύουν στον περιορισμό των λεγόμενων fake news. Η έννοια των fake news συνδέεται με τον άλλον όρο που επίσης ακούγεται στη δημόσια συζήτηση μετά τον Τραμπ, την «μετα-αλήθεια». Tα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ψευδών ειδήσεων κατά την περίοδο της μάχης για τον Λευκό Οίκο, ήταν η δήθεν υποστήριξη που εξέφρασε ο Πάπας για την υποψηφιότητα του Τραμπ, πως δήθεν ένας πράκτορας του FBI που ερευνούσε την Κλίντον βρέθηκε νεκρός ή το διαβόητο Pizzagate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις