Μείωση σοκ κατά 1,2% σημείωσε το ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ως εκ τούτου το σύνολο του 2016 εκτιμάται ότι έκλεισε με ύφεση 0,1% έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο έλεγε πως "η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτή είναι η αδήριτη πραγματικότητα" η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε πως δεν ισχύει τίποτε από τα "περί ανάπτυξης το 2016".
Με βάση τα αναθεωρημένα της ΕΛΣΤΑΤ:
-Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 δεν ήταν αυξημένο κατά 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, όπως αρχικά είχε εκτιμήσει η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά μειωμένο κατά 1,1%!
- Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο ήταν αρνητικό κατά 1,2% αντί 0,4%, που ήταν η αρχική εκτίμηση
Με τα δεδομένα αυτά, το 2016 δεν έκλεισε με ανάκαμψη, όπως αρχικά υπολογιζόταν, αλλά με οριακή ύφεση 0,05% (-0,1% με τη στογγυλοποίηση), δηλαδή πήγε χειρότερα και από το καταστροφικό 2015. Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 2017 ξεκινά με χειρότερους όρους και από εκείνους με τους οποίους έμπαινε το 2016, αφού το δ΄τρίμηνο του 2015 (και παρά το δημοψήφισμα, τις διπλες εκλογές, τα capital controls κλπ που είχαν προηγηθεί) ήταν θετικότερο κατά 1,1% από το δ΄τρίμηνο του 2016 –απόδειξη των επιπτώσεων που προκαλεί η αβεβαιότητα, η υπερφορολόγηση ή η αδυναμία λειτουργίας του κράτους (πχ μη έκδοση συντάξεων, αποφάσεων για POS, υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών στα μπλοκάκια κλπ).
Τα πολύ άσχημα στοιχεία για το δ' τρίμηνο καταδεικνύουν πόσο ζημιά κάνει η αβεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης στην οικονομία.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι διαφορές στα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Ωστόσο τα νέα στοιχεία έρχονται στη χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να υπάρξει με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η πλευρά του ΔΝΤ έχει εκφράσει ανοικτά αμφιβολίες για τις εκτιμήσεις που γίνονται κατά καιρούς. Μάλιστα στην έκθεση του άρθρου 4 γίνεται μνεία στις συχνές επί τα χείρω αναθεωρήσεις των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως μετέδιδε το newmoney.gr ο κ. Τόμσεν έχει στείλει 12 ερωτήματα στην ΕΛΣΤΑΤ και είδε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν για το θέμα αυτό οδηγώντας σε έκρηξη ακόμα και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή στο συνέδριο των Δελφών για "Τόμσεν statistics". Βεβαίως οι Ευρωπαίοι είναι με το πλευρό της Ελλάδας και στηρίζουν απολύτως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φέρουν τη σφραγίδα της Eurostat.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!