Το μέλλον της εργασίας με… ρομπότ αντί για εργαζόμενους

Με τις τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τους αυτοματισμούς και το Internet of Things, εδώ και μερικά χρόνια έχουμε πλέον μπει στη φάση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Στο άκουσμα και μόνο των τελευταίων δύο λέξεων, εύλογα κανείς φέρνει στο νου του εποχές όπου ο άνθρωπος ήρθε αντιμέτωπος με τις μηχανές, καθώς αυτές αντικατέστησαν την εργασία του. Σήμερα, που οι συνήθειες των εργαζομένων είναι διαφορετικές, ενώ ήδη πολλές θέσεις εργασίας αντικαθίστανται από bots και ρομπότ, τι θα πρέπει να προσέξουμε;
Ερωτήματα όπως τα παραπάνω απασχολούν όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις. Αφορμή για μια ενδιαφέρουσα κουβέντα γύρω από το θέμα αποτέλεσε η πρωτοβουλία της Samsung για τη διενέργεια και δημοσίευση μιας έρευνας με τον τίτλο “The Open Economy”, καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση στο Λονδίνο, όπου είχαμε την τιμή να παραβρεθούμε.
Η Samsung, ως εταιρεία με σημαντικό μερίδιο αγοράς στις φορητές συσκευές, είναι σε θέση να εξηγήσει πώς έχει μεταλλαχθεί το εργατικό δυναμικό και οι επιχειρήσεις από τότε που τα smartphones μπήκαν στη ζωή μας. Οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη ελευθερία για να εργάζονται από οπουδήποτε, αλλά οι επιχειρήσεις αναζητώντας τρόπους να κρατήσουν ασφαλή τα εταιρικά δεδομένα, συχνά δημιουργούν κλειστά συστήματα ασφαλείας που επιβάλλουν πολλούς περιορισμούς. Η “Ανοιχτή Οικονομία” που οραματίζεται η κορεατική εταιρεία είναι η μετάβαση σε ένα πιο ανοικτό και συνεργατικό μέλλον, σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, λιγότερο περιορισμένο από τεχνικούς ή ανθρώπινους παράγοντες και προστατευμένο από μια νέα γενιά ανοιχτών πλατφορμών ασφάλειας, όπως η Samsung Knox.

Η έρευνα
Σε συνεργασία με το The Future Laboratory, διενεργήθηκαν συνεντεύξεις με ειδικούς κάθε τομέα, από την τεχνητή νοημοσύνη ως τη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού και αναδείχθηκαν οι κυρίαρχες τάσεις.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Samsung, μέχρι το 2020 οι επιχειρήσεις θα έχουν εξοπλιστεί με τις υποδομές και το ανθρώπινο κεφάλαιο που απαιτείται για το επόμενο στάδιο της επανάστασης στον εργασιακό τομέα. Σήμερα, οκτώ στις δέκα από τις πιο καινοτόμες χώρες σε αυτόν τον τομέα βρίσκονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον δείκτη καινοτομίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Κι ενώ είναι πιο πιθανό να δούμε τον μετασχηματισμό να συμβαίνει στην Ευρώπη, οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν τις απαραίτητες τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να είναι ευέλικτες και ανταγωνιστικές, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Πηγή: pcmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις