e-Periousiologio: Ποια περιουσιακά στοιχεία πρέπει να δηλώνονται

e-Periousiologio: Ποια περιουσιακά στοιχεία πρέπει να δηλώνονται
Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από την πρώτη φορά που οι φορολογούμενοι άκουσαν ότι το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τις διαδικασίες δημιουργίας ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και κατά καιρούς, αρκετοί υπουργοί να έχουν αναφερθεί στο επικείμενο έργο, ως μέσο αποτύπωσης και ελέγχου της συνολικής περιουσιακής κατάστασης κάθε Έλληνα.
Τώρα, το έργο γίνεται πράξη και το e-Periousiologio θα είναι ελεγκτικό πολυεργαλείο. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τελικός δικαιούχος του έργου, εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα το έχει στη διάθεσή της. Με απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το έργο «υλοποίηση πλήρους ηλεκτρονικού περιουσιολογίου – e-Periousiologio» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ξεκινά η δημιουργία του. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 482.668 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα κληθεί να δηλώσει σχεδόν τα πάντα. Από καταθέσεις και ομόλογα έως μετρητά, σπίτια, αυτοκίνητα και δρόμωνες ίππους. 

Το e-Periousiologio θα «επικοινωνεί» με όλα τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και με άλλους φορείς του δημοσίου, ακόμα και στην περίπτωση όπου τα αρχεία δεν τηρούνται μηχανογραφικά, θα έχει δυνατότητες άμεσων διασταυρώσεων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ οι ελεγκτές θα μπορούν να προσθέτουν στοιχεία μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων. Κι όλα αυτά με λίγα… κλικ.
Ολοι θα δηλώνουν τα πάντα

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος, που αποσκοπεί στη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων. Οι πληροφορίες, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια και μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας και άλλα.
«Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της. Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι. Στον φορολογούμενο παρέχεται πρόσβαση και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση περιουσιακών του στοιχείων.
Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή των επενδύσεων. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».
Τι θα κάνει
Χρήστες του συστήματος είναι όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς και στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
Παράλληλα:
1. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες ( τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης) εισαγωγής περιουσιακών στοιχείων τα οποία μακροπρόθεσμα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
2. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενο από τον ίδιο ή από τους χρήστες της φορολογικής διοίκησης.
3. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.
4. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης περιουσιακών στοιχείων τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο, ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
5. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
6. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας-αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογούμενων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας ύλης και
7. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

Πηγή: Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις