Το ονομάζουν σαν τον αγώνα των «αιώνιων αντιπάλων» (Auld Enemy) και δεν είναι απλά το εθνικό ντέρμπι με την πλέον μακροχρόνια διάρκεια αλλά και το πρώτο ανάλογο ματς στην ιστορία του δημοφιλέστερου των σπορ.
Ο λόγος για το Σκωτία – Αγγλία.
30 Νοεμβρίου το 1872 οι ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο γήπεδο Hamilton Crescent της σκωτσέζικης ομάδας κρίκετ West of Scotland Cricket Club, στη Γλασκώβη. Ο αγώνας λοιπόν αυτός έληξε χωρίς σκορ 0-0, με 4.000 θεατές να τον παρακολουθούν. Ουσιαστικά ήταν μια αναμέτρηση της Σκωτσέζικης Queens Park απέναντι στην Αγγλία, αφού ολόκληρη η 11αδα των Σκωτσέζων αγωνιζόταν στην συγκεκριμένη ομάδα.
Η πρώτη επίσημη τους αναμέτρηση διεξήχθη στις 8 Μαρτίου του 1873 στο «Oval» του Λονδίνου με τους γηπεδούχους να επικρατούν 4-2 και τον Αlexander Bonsor να είναι ο σκόρερ του πρώτου γκολ στην ιστορία του υπέρτατου εθνικού βρετανικού ντέρμπι.
Οι μάχες τους ξεκίνησαν να αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον από το 1884 και έπειτα, όπου το αγγλικό πρωτάθλημα πήρε σάρκα και οστά. Η αναμέτρηση του 1928 ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος για τους Σκωτσέζους καθώς συνέτριψαν τους αντιπάλους τους με σκορ 5-1 μέσα στο «Wemley», μια τεράστια νίκη, η οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα πολύ ψηλά στη λίστα των αναμνήσεων στις κόντρες των δύο ομάδων.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Η Αγγλία πλέον είχε δημιουργήσει μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο, καθώς το ρόστερ της απαρτιζόταν από πολλούς χαρισματικούς ποδοσφαιριστές. Έτσι το 1861 έφτασε στη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη ανάμεσα στις δύο ομάδες, καθώς ισοπέδωσε τους Σκωτσέζους με το επιβλητικό 9-3!!
Σε όλα εκείνα τα χρόνια έως και τα τέλη των 60ς, αρχές 70ς και για τις δύο χώρες αυτό ήταν το μεγάλο ντέρμπι τους. Τα πράγματα όμως σταδιακά και με το πέρασμα των χρόνων άλλαξαν καθώς οι Άγγλοι άρχισαν να θεωρούν αρχικά ως μεγάλους αντιπάλους τους Δυτικογερμανούς και στη συνέχεια και τους Αργεντινούς. Κάπως έτσι μετά το 1989 και το τέλος του «Rous Cup», που είχε διαδεχθεί το «British Home Championship» (σ.σ.: έπαιρναν μέρος Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) ατόνησε οριστικά το ενδιαφέρον από πλευράς των Λιονταριών. Γι΄ αυτό και μετά από εκείνη την χρονιά, το επόμενο ραντεβού τους θα ερχόταν το 1996, το μεθεπόμενο το 1999!
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από τον Τύπο των δύο χωρών να αναβιώσει εκείνη την αέναη διαμάχη. Μόνο που πλέον οι ‘Αγγλοι πλέον δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι Σκωτσέζοι πάλι δεν έχουν τη φλόγα της ανεξαρτησίας του παρελθόντος. Διότι εκείνη ήταν που έθρεφε με μίσος την αντιπαλότητα αυτή την διαμάχη. Τότε που οι Βόρειοι των συνόρων όποτε αναφερόντουσαν στην ομάδα που θα αντιμετώπιζαν, δεν έλεγαν «οι Αγλλοι», μα τους αποκαλούσαν με τη δική τους τραβηγμένη προφορά ως: «Auld Enemy» (σ.σ.: παλιός εχθρός). Ενας εχθρός που κατά τα φαινόμενα -και σύμφωνα και με την ψήφο των Σκωτσέζων στο δημοψήφισμα- δεν υπάρχει πια…
Πάντοτε θα είναι ιδιαίτερη μια «μάχη» ‘Αγγλων-Σκωτσέζων αλλά η αίγλη του παρελθόντος έχει χαθεί δυστυχώς σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
Σκωτία και Αγγλία έχουν …προϊστορία τριών αιώνων και 144 ετών στις μονομαχίες τους και σύνολο αναμετρήσεων 112 (!!). Με τους ‘Αγγλους να μετράνε 47 νίκες τους Σκωτσέζους 41 και 24 ματς έληξαν ισόπαλα.
Πηγή: eyapnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!