Η COSCO ξαναχτίζει τα ελληνικά ναυπηγεία

Το πλάνο των Κινέζων για τη δημιουργία στον Πειραιά μιας κορυφαίας ναυπηγοεπικευαστικής βιομηχανίας, πέρα από τον εκσυγχρονισμό δεξαμενών στον ΟΛΠ, περι­λαμ­βάνει μία νέα μονάδα που θα εξοπλίσει με πλ

Η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας αποτελεί ένα μεγάλο επενδυτικό στοίχημα της COSCO μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σύμφωνα με το πενταετές επιχειρησιακό πλάνο του κινεζικού ομίλου.

Μπορεί ο στρατηγικός στόχος των Κινέζων να παραμένει η μετεξέλιξη του Πειραιά σε βασική πύλη του ασιατικού εμπορίου στην Ευρώπη, ωστόσο ο κινεζικός κολοσσός προσβλέπει στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής, σχεδιάζοντας την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων με σκοπό την επιστροφή των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ελλάδα αντί της Ασίας και της Τουρκίας για την επισκευή των πλοίων τους.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μιλώντας στην «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής» τόνισε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες στη μεγάλη πλωτή δεξαμενή στο Πέραμα και τη μία εκ των δύο μόνιμων δεξαμενών Βασιλειάδη, ενώ το επενδυτικό σχέδιο της COSCO που μπαίνει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2017 προβλέπει την ανάπτυξη νέας μεγάλης δεξαμενής στο Πέραμα και την εγκατάσταση νέας ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας που θα εξοπλίσει με πλωτή γέφυρα δεξαμενισμού μεγάλων ποντοπόρων πλοίων την Ψυττάλεια.

Τρεις είναι οι στόχοι που θέτει ο κινεζικός όμιλος με την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στον Πειραιά:

• Η Ελλάδα να καταστεί ποσοτικά κορυφαία ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη Μεσόγειο.

• Να δοθεί added value στις υπηρεσίες που θα παρέχει η ελληνική ζώνη με ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται στη Μεσόγειο.


• Να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που θα συνδυαστεί με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε ένα ξεχασμένο τις τελευταίες δεκαετίες επάγγελμα.


Στρατηγικός στόχος της Cosco παραμένει η μετεξέλιξη του Πειραιά σε βασική πύλη του ασιατικού εμπορίου στην Ευρώπη, ωστόσο ο κινεζικός κολοσσός προσβλέπει στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής, επενδύοντας στην υψηλή ελληνική τεχνογνωσία στον κλάδο, με σκοπό την επιστροφή πρωτίστως των Ελλήνων εφοπλιστών στη χώρα αντί της Ασίας και της Τουρκίας για την επισκευή των πλοίων τους.




Παράλληλα με τις επενδύσεις, που θα φέρουν αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από 3,7 σε 6,2 εκατομμύρια κοντέινερ, σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν συμφωνημένες υποχρεωτικές επενδύσεις σε βάθος πενταετίας για τη μεταβίβαση του υπόλοιπου 16% των μετοχών του ΟΛΠ, θα πέσει και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Η επισκευή ενός πλοίου ζει 100 επαγγέλματα 

Το ενδιαφέρον της COSCO για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στον Πειραιά είχε εκφραστεί εδώ και χρόνια, αλλά η περίοπτη θέση που παίρνει στη λίστα με τις επενδύσεις το αποδεικνύει και εμπράκτως.

Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Οικονομία» υψηλόβαθμο στέλεχος της κινεζικής εταιρείας, το επενδυτικό πρόγραμμα είναι συνάρτηση της πορείας της εταιρείας. Τα προς επένδυση κεφάλαια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ μπορούν έως και να υπερδιπλασιαστούν.

Ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί προ δεκαετιών να ήταν ισχυρός, ωστόσο χρόνια τώρα απειλείται με αφανισμό και συρρίκνωση. Μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων, όντας η ισχυρότερη δύναμη στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη με τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, την ίδια ώρα όμως η ναυπηγοεπισκευή δεν μπορεί καν να επιβιώσει.


Περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη



Είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους παραλογισμούς που συμβαίνουν σε αυτήν τη χώρα οι Ελληνες πλοιοκτήτες να στηρίζουν τη ναυπηγική βιομηχανία της Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας με δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την κατασκευή πλοίων την ίδια ώρα που η ελληνική βιομηχανία παραπαίει και δεν εκμεταλλεύεται ούτε κατ' ελάχιστον τον επενδυτικό αυτόν παροξυσμό.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας
Η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη εδώ και χρόνια, και όπως πολλοί έχουν παραδεχθεί το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που αναζητείται στη χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στα ελληνικά ναυπηγεία. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έφερνε πολύτιμο συνάλλαγμα στην εγχώρια οικονομία. Η Ελλάδα, παρότι αναγνωρίζεται ως ναυτιλιακή υπερδύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο, αδυνατεί να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως η υψηλή τεχνογνωσία, την ίδια στιγμή που χώρες ακόμα και στα Βαλκάνια, όπως η Ρουμανία, με συντονισμένη πολιτική επενδύσεων και στρατηγικό επενδυτή τους Νοτιοκορεάτες αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.

Ακόμη και η Τουρκία, που υπολείπεται σε παράδοση, εμπειρία και τεχνογνωσία έναντι της Ελλάδας, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη και να κερδίζει συμβόλαια ακόμη και Ελλήνων εφοπλιστών. Στα παράλιά της έχει κατασκευάσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 100 ναυπηγεία που ειδικεύονται στις επισκευές πλοίων.

Το ίδιο διάστημα, η βιωσιμότητα της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών ήταν αυξημένο.

Η επισκευή πλοίων στον Πειραιά τα προηγούμενα χρόνια έγινε ασύμφορη, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των εργασιών να φύγουν από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Εκτιμάται ότι η επισκευή ενός πλοίου μπορεί σε διάστημα ενός μηνός να φέρει εισόδημα έως και 1 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 100 επαγγέλματα που σχετίζονται με τη ναυπηγοεπισκευή.

Την ίδια ώρα, πάντως, που οι Κινέζοι σχεδιάζουν την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας, βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη τόσο στον τομέα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων όσο και στην κρουαζιέρα.

Μάλιστα, στόχος του νέου διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ, Φου Τσενγκ Κιου, είνα να εντάξει τον Πειραιά στη λίστα με τα 30 μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου έως το 2018, κάτι που επιδιώκει να επιτύχει με ραγδαία αύξηση, της τάξης του 35% σε βάθος διετίας, του όγκου εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται.

Πέρυσι άλλωστε εκτινάχθηκε στην 44η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμπορευματικών λιμανιών από την 93η που ήταν 2010, ενώ η εμπορευματική δραστηριότητα αντιστοιχεί σε πάνω από το μισό του συνολικού τζίρου του Πειραιά, που ανήλθε σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Το 2015 διακινήθηκαν συνολικά στον ΣΕΠ περίπου 3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, ενώ για το 2016 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,3 εκατ. Ειδικότερα για τον προβλήτα ΙΙΙ, που είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, ακολουθείται πιστά το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε η συνολική δυνατότητα διακίνησης θα υπερβεί τα 6 εκατομμύρια κοντέινερ ετησίως.

Οι κρουαζιέρες
Το έτερο μεγάλο στοίχημα της COSCO αφορά στην κρουαζιέρα. Ο νέος προβλήτας κρουαζιερόπλοιων του ΟΛΠ είναι γεγονός και ο πρόεδρος του ΔΣ της China Cosco Shipping Corporation Limited, Σου Λιρόνγκ, που βρέθηκε στην Ελλάδα προ ημερών για τα εγκαίνιά του στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, περιέγραψε τους στόχους τους να αυξήσουν τη διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας στον Πειραιά από 1 εκατομμύριο επιβάτες σήμερα σε 1,5 εκατ. βραχυπρόθεσμα και στα 3 εκατομμύρια μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, κατέστη σαφές πως η κινεζική εταιρεία θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης νέων επενδύσεων για την επέκταση του λιμανιού της κρουαζιέρας. Ηδη, ο κινεζικός όμιλος έχει ανοίξει κύκλο επαφών με τους παγκόσμιους κολοσσούς της κρουαζιέρας Carnival Cruises, Royal Caribbean και Celebrity Cruises, που κατέχουν μερίδιο 82% της παγκόσμιας αγοράς, για να ρίξουν «άγκυρα» στο Αιγαίο και να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τον Πειραιά ως λιμένα άφιξης και αναχώρησης (home port).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις