«Τάξη» στα 456.000 χειρουργεία που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας. Καθημερινά στο ΕΣΥ διενεργούνται περί τις 1.250 χειρουργικές επεμβάσεις από τις οποίες περίπου το 80%, δηλαδή 4 στις 5 επεμβάσεις, είναι προγραμματισμένες. Γι’ αυτές τις επεμβάσεις, το υπουργείο Υγείας καθιερώνει «Λίστα Χειρουργείου», που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους. Σύμφωνα με το υπουργείο με τη «Λίστα» θα αντιμετωπιστεί το λεγόμενο «γρηγορόσημο», αφού οι ιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να τεκμηριώνουν τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού ώστε στη συνέχεια να δίνεται η σχετική προτεραιότητα, ενώ τα στοιχεία θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του κάθε νοσοκομείου.
Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για τη «Λίστα» -ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες- τίθενται νέα εμπόδια για τους ασθενείς, καθιερώνεται μεγαλύτερη γραφειοκρατία, αλλά κυρίως αυξάνεται ο κίνδυνος για «φακελάκι». Οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος για τα χειρουργεία. Ωστόσο υπογραμμίζουν τα «κενά» του συστήματος προειδοποιώντας για τις συνέπειες στους ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο χρήστη των υπηρεσιών υγείας: «Όχι άλλη γραφειοκρατία, όχι άλλα έντυπα για συμπλήρωση, όχι άλλες επιτροπές, όχι άλλες λίστες».
Εξαιρετική χαρακτηρίζει ιατρός στο ΕΣΥ την προσπάθεια για εξάλειψη διαφθοράς στον τομέα των χειρουργείων. Ωστόσο εκτιμά ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περιστατικά που δεν είναι επείγοντα, να "βαφτίζονται" έτσι προκειμένου να μην ενταχθούν στη διαδικασία της λίστας. Δηλαδή θα έρχεται μετά από συνεννόηση με τον χειρουργό ιατρό στα επείγοντα, ισχυριζόμενος έντονη δυσφορία ή πόνο (ενώ δεν θα ισχύει), θα χαρακτηρίζεται ως επείγον και θα μπορεί να μην υπόκειται στον έλεγχο της λίστας».
Επιπλέον, ερωτά «τι θα εμποδίζει έναν χειρουργό που θα χρηματιστεί, να κρίνει ένα περιστατικό που ενώ είναι κατηγορίας 3, να μετατραπεί με το κατάλληλο χρηματικό ποσό σε κατηγορία 1;». «Για να έχει επιτυχία και να μπορέσει να λειτουργήσει η λίστα χειρουργείου, θα πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός χειρουργών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών χειρουργείου. Άλλως, χωρίς στελέχωση, χωρίς ανάπτυξη των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών και με την γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τον προγραμματισμό ασθενών, η θέσπιση της λίστας με αυτές τις προϋποθέσεις, μάλλον μακροσκελή λίστα αναμονής θα δημιουργήσει παρά θα διευκολύνει», σχολιάζει ένας από τους συμμετέχοντες.
Ειδική αναφορά γίνεται στα νοσοκομεία «χωρίς αναισθησιολόγους, με ένα μόνο χειρουργό, με μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό χειρουργείου». Στα ίδια σχόλια, ιατρός του ΕΣΥ αναφέρει ότι «η διαφθορά δεν θα καταπολεμηθεί όσο κάποιοι λίγοι αλλά και οι θεράποντες χειρουργοί θα είναι «κύριοι» της όποιας λίστας όσες δικλίδες ασφαλείας κι αν μπουν (και θυμίζω τα «βαλιτσάκια» στα ΤΕΠ που προσέρχονται στις γενικές εφημερίες όντας προσυνεννοήσεις υποκρύπτουσες πελατειακή σχέση ασθενή/χειρουργού)».
Χειρουργός σε μεγάλο νοσοκομείο σημειώνει, μεταξύ άλλων «το όλο εγχείρημα, αν και σωστό, μοιάζει εξαιρετικά γραφειοκρατικό. Σε υποστελεχωμένες κλινικές, χωρίς καμία γραμματειακή υποστήριξη έρχεται να προσθέσει και άλλη γραφειοκρατία στους χειρουργούς και μάλιστα ανανεούμενη ανά εβδομάδα». Και τονίζει, «η δωροληψία (φακελάκι), ειδικά στα μεγάλα χειρουργεία, δεν νομίζω ότι θα περιοριστεί με την λίστα. Μήπως πρέπει τελικά αυτό το φαινόμενο που κρατάει 10ετίες και προσβάλλει τον πολιτισμό μας, τους ασθενείς αλλά και τους χειρουργούς να αντιμετωπιστεί πιο ρεαλιστικά; Αντί δηλαδή να κρυβόμαστε όλοι πίσω από το δάκτυλό μας με κάποιο τρόπο να νομιμοποιηθεί, έτσι ώστε και το νοσοκομείο να έχει έσοδα και να φορολογείται. Αν μελετήσετε λίγο τα συστήματα υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Αγγλία, Ολλανδία κ.ά.) θα βρείτε τρόπο».
Αλλά και Διευθυντής Παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία εκτιμά πως «το σχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά για πολλούς λόγους, με κυριότερο όλων ότι ο Έλληνας δεν θέλει να περιμένει σε καμία ουρά, ούτε φυσικά την σέβεται. Και αυτό αφορά τόσο τους ασθενείς (που μπορεί να είναι γραμμένοι σε 2 ή 3 λίστες νοσοκομείων) όσο και τους γιατρούς (που θέλουν να προηγηθούν οι δικοί τους ασθενείς), όσο και τους πολιτικούς - διοικητές κ.λπ. που αν υπάρχει διαφάνεια και τάξη πώς θα πουλήσουν εκδούλευση στους ψηφοφόρους τους».
Αναμονή έως έξι μήνες
Από 1-2 εβδομάδες έως και 6 μήνες θα κυμαίνεται η αναμονή για προγραμματισμένο χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο, με την καθιέρωση της «Λίστας Χειρουργείου». Το Σχέδιο προβλέπει ότι σε κάθε Νοσοκομείο ορίζεται υπεύθυνος για την έγκριση της λίστας χειρουργείου και την τήρηση της διαδικασίας ο αναπληρωτής διοικητής. Επίσης, ορίζεται από το Δ.Σ. υπάλληλος του νοσοκομείου ως υπεύθυνος για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου. Κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου και συντάσσει υποχρεωτικά γραπτό ενημερωτικό σημείωμα. Η αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς συνοδεύεται και από τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής. Ετσι:
Για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 1- 2 εβδομάδες.
Για περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 3-5 εβδομάδες.
Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 6-12 εβδομάδες.
Για περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 24 εβδομάδες.
Για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα > 24 εβδομάδων.
Τα γραπτά ενημερωτικά σημειώματα παραδίδονται στον υπεύθυνο υπάλληλο, ο οποίος στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη του την κατανομή των χειρουργικών τραπεζών ανά τμήμα, καθώς και τις ημέρες που χειρουργεί κάθε χειρουργός, ενημερώνει τον ασθενή, για τις διαθέσιμες ημερομηνίες καθώς και τις ημερομηνίες που χειρουργεί ο εκάστοτε ιατρός.
Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι η μη τήρηση του κανονισμού χειρουργείου και της διαδικασίας διαμόρφωσης της λίστας, αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!