Μια μαζική μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα μπορεί να «ρίξει» τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, να προκαλέσει εξεγέρσεις, αλλά και νέες μαζικές ροές στη χώρα μας από την Τουρκία.
Αυτό επεσήμανε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.
Ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε πως ο νησιώτικος λαός δοκιμάζεται στο Ανατολικό Αιγαίο, γιατί ο προσφυγικός και μεταναστευτικός πληθυσμός έχει εγκλωβιστεί εκεί για καιρό, θέλει να φύγει από τη χώρα, τελειώνουν τα λεφτά του, είναι θυμωμένος και απελπισμένος.
Ανέφερε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά υπογράμμισε πως αυτή θα γίνει σιγά σιγά και διακριτικά, με βάση τον νόμο. «Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά και βίαια, διότι θα γίνουν εξεγέρσεις και γιατί μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για μαζικές ροές», ανέφερε. Οπως είπε, θα ήταν μια εύκολη λύση να φύγουν βίαια από τα νησιά οι άνθρωποι αυτοί, αλλά υπάρχει κίνδυνος να πέσει η συμφωνία. «Αν τους πάρουμε, πέφτει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνιση
Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε πως μπορούν να απομακρυνθούν από τα νησιά όσοι κρίνεται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία και έκανε γνωστό πως γίνεται μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια με στόχο τη διεύρυνση της συμφωνίας, ώστε ένας αριθμός μεταναστών να μεταφερθεί σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα, όπου θα βρίσκονται υπό κράτηση. Οπως είπε, το θέμα έχει συζητηθεί με 13 υπουργούς σε επίπεδο ΕΕ και με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, με τη συνδρομή και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το θέμα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ χθες συντάχθηκε και επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ντ. Τσαβούσογλου. Παρ' όλα αυτά, είπε, το αίτημα της Ελλάδας δεν είναι ευμενώς αποδεκτό γιατί υπάρχουν προβλήματα και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν τους εταίρους τους στα ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία ανήκουν για να μην πέσει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αντί να ασκούν κριτική και να στηρίζουν την εύκολη λύση της μαζικής βίαιης απομάκρυνσης.
Συνοπτικά, το σχέδιο σταδιακής αποσυμφόρησης των νησιών, χωρίς να καταρρεύσει η συμφωνία, προβλέπει τη μεταφορά όσων δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, καθώς και ασυνόδευτων ανήλικων, και τη διεύρυνση της συμφωνίας για τη μεταφορά μεταναστών σε κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα. Ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα, είπε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 300 θέσεις και τις έκανε 850, ενώ στο επόμενο δίμηνο προβλέπεται να αυξηθούν σε 1.200. «Δεν μπορώ να λύσω το πρόβλημα μέσα σε έξι μήνες», είπε και κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ ότι ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα και το έχουν ζήσει, ασκούν κριτική για αντιπολιτευτικούς λόγους.
Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ως άσχημη αλλά ελεγχόμενη την κατάσταση στην ενδοχώρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά πιο δύσκολη στα νησιά λόγω υπερπληθυσμού. Οπως επανέλαβε, ωστόσο, η λύση της μαζικής αποσυμφόρησης θα φέρει μια επίφαση ανακούφισης, αλλά θα δημιουργήσει χειρότερο πρόβλημα.
Το Ασυλο
Αναφερόμενος στα κενά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο, υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης του δυναμικού, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι επιστροφές προς την Τουρκία, με πρόβλεψη για επιστροφή 250 ατόμων από τον Νοέμβριο.
Από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ, ο Κ. Κατσαφάδος έκανε λόγο για αβελτηρίες της πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό που έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση. Αναφέρθηκε στην οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε, καταθέτοντας και την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που καταγράφει σοβαρές παραλείψεις, ενώ έκανε λόγο και για προεκτάσεις εθνικής ασφάλειας. Ο Γ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις.
ΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Λέσβο
Το Προσφυγικό και οι επιπτώσεις του στο νησί της Λέσβου, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος, θα συζητηθούν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Δευτέρα, υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, που έκανε προσωπικά δεκτό το σχετικό αίτημα του δημάρχου Λέσβου, Σπ. Γαληνού. «Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αποσυμφόρηση του νησιού, τις έχουμε καταθέσει και θα πρέπει το ίδιο να πράξουν όλοι οι φορείς. Θα πρέπει στη σύσκεψη τη Δευτέρα όλοι να τοποθετηθούμε με ευθύνη. Οι περιγραφές των προβλημάτων έχουν τελειώσει.
Ηρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συμφωνία που καταστρέφει κάποιες περιοχές», ανέφερε χθες ο κ. Γαληνός. Εκτός από τον δήμαρχο, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Γιαννέλης, οι βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι αστυνομικών αρχών και λιμενικού, καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μόριας, Ν. Τρακέλλης. Στο νησί βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι σχεδόν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τους 3.500 που έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν οι δομές φιλοξενίας. Μικρές ήταν οι προσφυγικές ροές το 24ωρο από το πρωί της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής, καθώς πέρασαν στα νησιά συνολικά 56 άτομα (9 στη Σάμο, 29 στην Κω και 18 στο Καστελόριζο).
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!