Η θάλασσα «τρώει» τις ακτές του Θερμαϊκού

Η θάλασσα «τρώει» τις ακτές του Θερμαϊκού

Με ολική διάβρωση απειλείται η ακτογραμμή του δήμου Θερμαϊκού, από την Περαία έως και τους Νέους Επιβάτες, γεγονός που υποβαθμίζει σημαντικά την παράκτια ζώνη της περιοχής αλλά και το τουριστικό της προϊόν.


Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στον οικείο δήμο, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα έργα αποκατάστασης πριν τα νερά της θάλασσας καλύψουν το σύνολο των ακτών, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και παράκτια καταστήματα.

Το ζήτημα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού όπου η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την έγκριση μελέτης που εκπόνησαν καθηγητές της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη από τη μελέτη προκύπτει ότι είναι πολύ σημαντική υποβάθμιση που υφίσταται η ακτογραμμή του δήμου από το εκτεταμένο πρόβλημα διάβρωσης και προσάμμωσης. «Οι επιστήμονες μας ενημέρωσαν ότι προκύπτει πολύ μεγάλη υποχώρηση της ακτογραμμής, κατά 16 μέτρα σε διάστημα 12 ετών, από το 2003 έως το 2015, με αποτέλεσμα να υπάρχει επείγουσα η ανάγκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος» υπογράμμισε ο δήμαρχος Πρόσθεσε μάλιστα ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όπως είπε, σήμερα πρέπει να τρέξουν τα έργα αποκατάστασης, πριν η θάλασσα καλύψει τη στεριά και τα προβλήματα επιδεινωθούν.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της διάβρωσης, σημείωσε ότι σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του κέντρου ΚΑΠΠΑ 2000 (κοντά στις κεραίες της ΕΡΤ) στην Περαία, αλλά και στο αλιευτικό καταφύγιο Νέων Επιβατών, το πρόβλημα είναι εκρηκτικό, αφού παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια ότι υπάρχει μια υποχώρηση της ακτής της τάξης των δύο έως και τριών μέτρων ετησίως. Επισήμανε ακόμα ότι σύμφωνα με τους μελετητές η υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης λόγω των παρατηρούμενων φαινομένων υποχώρησης της ακτογραμμής αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης της δυναμικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η θάλασσα φτάνει στη στεριά

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι χαρακτηριστικό ότι η ακτή έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και η θάλασσα φτάνει κυριολεκτικά στις παράκτιες εγκαταστάσεις. «Αυτό και μόνο αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος και είναι αδήριτη η ανάγκη να εφαρμόσουμε τη μελέτη και να υλοποιήσουμε τα έργα που απαιτούνται» σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης.

Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση, λέγοντας ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα για να περιορίσει το πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. «Πλέον κινδυνεύει η δημόσια, δημοτική και ιδιωτική περιουσία στην ακτή. Η θάλασσα έχει φτάσει στα όρια των εγκαταστάσεων. Οι Νέοι Επιβάτες έχουν προσαμμωθεί. Γι’ αυτό ως διοίκηση του δήμου αναθέσαμε μια μελέτη για να σώσουμε κυριολεκτικά την περιοχή και το πολυτιμότερο για εμάς στοιχείο, που είναι η παραλία, από το φαινόμενο της διάβρωσης» υπογράμμισε.

Ωστόσο, διαφορετική άποψη διατύπωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν ενέκριναν τη μελέτη, υποστηρίζοντας ότι δεν συμπεριέλαβε την περιοχή της Αγίας Τριάδας. «Συμφωνήσαμε στην εκπόνησή της αλλά διαφωνούμε στην υλοποίησή της γιατί δεν συμπεριλαμβάνει την Αγία Τριάδα, μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα διάβρωσης και ο δήμος το αγνοεί. Δεν μπορεί να θέλεις ανάπτυξη και να το κάνεις αποσπασματικά» σχολίασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Τσαμασλής. Γι’ αυτό πρότεινε την εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης, για να καλυφθεί τόσο ή Αγία Τριάδα όσο και κάποια άλλα σημεία που κινδυνεύουν εξίσου.

Στο πρόβλημα συνέβαλαν τα έργα στο «Μακεδονία»

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών στο δήμο Θερμαϊκού είναι έντονο σε πολλά σημεία της ακτογραμμής και κυρίως στην Περαία (περιοχή ΚΑΠΠΑ), στους Νέους Επιβάτες (σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή), στην Αγία Τριάδα (περιοχή ΠΙΚΠΑ), στην πλαζ Νέας Μηχανιώνας και στην παραλία της Επανομής. Παράγοντας που κατά τους επιστήμονες επιδείνωσε το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι η επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων - απογειώσεων 10/28 του αεροδρομίου «Μακεδονία» κατά ένα χιλιόμετρο στη θάλασσα, αν και οι αρμόδιοι για το έργο τονίζουν ότι η επίπτωση δεν είναι αποφασιστικής σημασίας.

Της Φανής Σοβιτσλή - Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία"

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις