Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ανατροπή πολιτικού σκηνικού «βλέπει» η Νέα Δημοκρατία

Ανατροπή πολιτικού σκηνικού «βλέπει» η Νέα Δημοκρατία

Πολιτικές εξελίξεις στο αμέσως προσεχές διάστημα διαβλέπουν στη ΝΔ, αποτιμώντας το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση των Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σε συνδυασμό τα όσα αποκαλύφθηκαν γύρω από την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό.
Στην οδό Πειραιώς κάνουν λόγο «ξήλωμα του πουλόβερ» το οποίο θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, αφού όπως λένε «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αποδεικνύεται διάτρητος απ΄ όλες τις πλευρές», και εκτιμούν ότι υπόθεση Καλογρίτσα «είναι η κορυφή του παγόβουνου». Σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες υπάρχουν ελλείψεις και σε φακέλους άλλων διαγωνιζομένων, κυρίως σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες και εκτιμούν ότι η ακύρωση του διαγωνισμού είναι ζήτημα χρόνου.
Συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη σημειώνουν με νόημα ότι «η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, ενδέχεται να αποδειχθεί λυτρωτική για την κυβέρνηση», τονίζουν, ωστόσο, πως «μια απόφαση που επί της ουσίας θα ακυρώνει τον διαγωνισμό, σε συνδυασμό με τα όσα αποκαλύφθηκαν για το πόθεν έσχες του Χρ. Καλογρίτσα, θα προκαλέσουν ευρύτερες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση».
Ανατροπή πολιτικού σκηνικού «βλέπει» η Νέα Δημοκρατία
Η προσπάθειά του να επαναφέρει τις θεωρίες του περί χτυπήματος της διαπλοκής, επισημαίνουν «του γύρισε μπούμερανγκ, καθώς ο διαγωνισμός που έκανε έχει καταρρεύσει πλέον στα μάτια της κοινής γνώμης. Έχει καταρρεύσει και πολιτικά και νομικά και ηθικά».
«Ηθικό πλεονέκτημα» τέλος...
Οι ίδιοι θεωρούν ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο απώλεσε οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα», αλλά και πως «έγινε σαφές στην κοινή γνώμη ότι πίσω από το ?σχέδιο? της δήθεν ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου ήταν και είναι ο στόχος για τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός ελεγχόμενου τηλεοπτικού δικτύου».
Προς επίρρωσιν της εκτίμησής τους αυτής επικαλούνται στην οδό Πειραιώς, την πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, στην οποία το 74,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πίσω από τη διαδικασία αδειοδότησης υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες και μόλις το 16,7% πιστεύει πως στόχος της κυβέρνησης ήταν η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ ταυτόχρονα και το 64,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (και το 76,7% του συνόλου) εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη διαδικασία για τις άδειες.
Στη ΝΔ θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις που υπήρξαν και θα υπάρξουν για τις τηλεοπτικές άδειες, οι εξελίξεις στο προσφυγικό και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των πολιτών «δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον το οποίο θα προκαλέσει άμεσες πολιτικές εξελίξεις» και αναμένουν κινήσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού «προκειμένου να αναστρέψει την αρνητική εικόνα και να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».
Στο πλαίσιο αυτό περιμένουν ανασχηματισμό με... «αποδιοπομπαίους τράγους» για την υπόθεση των αδειών, αλλά εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας «δεν θα μείνει μόνο σε κάποιες αλλαγές υπουργών», αλλά πως θα επιχειρήσει κάτι πολύ «θεαματικότερο» και δεν αποκλείουν τη δημιουργία ενός νέου κύκλου σύγκρουσης με τους δανειστές, κυρίως με το ΔΝΤ, εξέλιξη που θα προκαλέσει απρόβλεπτες (επί του παρόντος) πολιτικές εξελίξεις. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση που διαμορφώνεται, αφού όπως λένε «αντιλαμβάνεται πλέον και ο ίδιος ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών» και επισημαίνουν ότι μετά την παρουσία τόσο του Αλ. Τσίπρα όσο και του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ «οι πολίτες έχουν μια ευκρινή εικόνα σύγκρισης των δύο πολιτικών αρχηγών». Οι ίδιοι θεωρούν ότι στη συνείδηση της κοινής γνώμης «ο κ. Μητσοτάκης είναι ήδη πρωθυπουργός εν αναμονή και ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός σε αποδρομή», αφού όπως λένε «εκφράζει πλέον την παρακμή».
Προς τούτο επικαλούνται και πάλι τη δημοσκόπηση της Marc, στην οποία το 83,1% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να ανησυχεί για τα χειρότερα και το 81% των πολιτών να δηλώνει «απογοητευμένο», «οργισμένο» και «δύσπιστο» για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Ταυτόχρονα, επισημαίνουν οι ίδιοι, ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο υπερτερεί του κ. Τσίπρα σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες, αλλά σταθερά πλέον και το 1/3 της κοινής γνώμης τον «υποδέχεται θετικά», σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις. Θεωρούν δε ότι αυτό το 32% έως 35% των πολιτών που «παρακολουθεί» θετικά τον κ. Μητσοτάκη «σύντομα θα φτάσει και στην κάλπη της ΝΔ», απαντώντας έτσι εμμέσως και για την αδυναμία της ΝΔ να αυξήσει την εκλογική της απήχηση, παρά τη διαφορά των επτά έως δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δείκτες που αξιολογούν ως θετικά δείγματα στη οδό Πειραιώς είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα: «Ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο» όπου το 33,7% θεωρεί καλύτερο το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη και μόλις το 15,2% αυτό του Αλ. Τσίπρα. «Αν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση...» καθώς το 34,6% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα και στην αξιολόγηση της παρουσίας των «δύο» στη ΔΕΘ, καθώς ικανοποιημένοι από την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη δήλωσαν το 31,8% των ερωτηθέντων και 13,2% από αυτή του πρωθυπουργού.
Υπευθυνότητα
Πρωτοβουλίες για να κερδίσει τους δύσπιστους πολίτες
Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης «θα κεφαλαιοποιήσει και δημοσκοπικά τα θετική απήχηση των προτάσεών του», ενώ διαφωνούν με όσους υποστηρίζουν πως παραμένουν στάσιμα τα ποσοστά της ΝΔ, παρά τη θεαματική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ, σημειώνουν, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά της τάξεως του 28%, δηλαδή ανάλογα με αυτά των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου, έχοντας όμως μια συσπείρωση που φτάνει το 80%. Αυτό σημαίνει, τονίζουν ότι «αφενός υπάρχει μια πολύ υψηλή συσπείρωση για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αφετέρου πως υπάρχει ήδη μια σοβαρή ροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ και κυρίως από τη μεγάλη δεξαμενή των πολιτών που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις προηγούμενες εκλογές». Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισημαίνουν «δεν περιγράφει έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, αλλά στο αφήγημά του προτείνει ένα δύσκολο, αλλά υπεύθυνο δρόμο και γι΄ αυτό θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε τους πλέον δύσπιστους πολίτες σε αυτόν τον δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!