«Πυρετός» επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τη σοβαρή υστέρηση στα έσοδα του Ιουλίου. Ο Σεπτέβριος θα είναι ο καθοριστικός μήνας, προκειμένου να δουν εάν θα απομακρυνθεί ή όχι η δαμόκλειος σπάθη σε μισθούς και συντάξεις. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει τα μηνιαία έσοδα κατά μέσο όρο στο υπόλοιπο του έτους, να είναι 5,147 δισ.
Τα βλέμματα όλων στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στραμμένα στο τέλος Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία εν πολλοίς θα κριθεί εάν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα του 2016 ή θα πλησιάσει ακόμη πιο κοντά ο εφιάλτης με την ενεργοποίηση του «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του επόμενου μήνα πληρώνεται η πρώτη δόση από τον ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και η δεύτερη δόση από τον φόρο εισοδήματος, ενώ τότε θα υπάρξει μία εικόνα για την ειπραξιμότητα από τον ΦΠΑ. Η σοβαρή απόκλιση που παρατηρήθηκε στα έσοδα του Ιουλίου έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου σαφάρι ελέγχων, προκειμένου να περιορίσουν όσο αυτό είναι δυνατό την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που φέτος δείχνει σημάδια έξαρσης. Στην προσπάθεια αυτή έχουν επιστρατευτεί και μέσα πίεσης προς τις επιχειρήσεις, όπως αυτό του «λουκέτου», σε όσες αρνούνται τον έλεγχο ή δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Παράλληλα η Εφορία ξεκίνησε την αποστολή e-mail προς τους φορολογούμενους που... λησμόνησαν να πληρώσουν την πρώτη δόση από τον φόρο εισοδήματος. Το πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα αυτά, μένει να το δούμε όταν θα φτάσει η ώρα του λογαριασμού.
Όμως η κυβέρνηση στο διάστημα που απομένει έχει να ανέβει έναν Γολγοθά, όπως το ίδιο καλούνται να πράξουν και οι φορολογούμενοι. Προκειμένου να διαπιστώσει ο καθένας πόσο δύσκολη είναι η εξίσωση που καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο, αρκεί να σημειωθεί ότι απαιτούνται έσοδα ύψους 25,739 δισ. σε πέντε μήνες, όταν τους επτά προηγούμενους είχαν εισπραχθεί 22,988 δισ. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να μπαίνουν στα δημόσια ταμεία εισπράξεις ύψους 5,145 δισ. κάθε μήνα. Το τελευταίο πεντάμηνο πέρυσι τα δημόσια έσοδα είχαν ανέλθει σε 21,6 δισ. ευρώ και φέτος πρέπει να φτάσουν τα 25,8 δισ., μία διαφορά της τάξεως των 4,2 δισ. Με την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά και τη σημαντική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των Ελλήνων πολιτών, η προσπάθεια αυτή καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη και πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν αν όχι ακατόρθωτο. τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών ούτε καν θέλουν να σκεφτούν το ενδεχόμενο ότι θα βρεθούν μπροστά στην αναγκαστική επιλογή για νέες μειώσεις και μάλιστα οριζόντιες αυτή τη φορά, σε μισθούς και συντάξεις. Οι αρμόδιοι παράγοντες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ενώ ρίχνουν φαρμακερά βέλη προς την αντιπολίτευση, που πλέον ανοικτά κάνει λόγο για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και ερχομό του «κόφτη». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κορυφαίο στέλεχος, παρερμηνεύοντας την αποστροφή του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις στις συντάξεις «η αλήθεια θα φανεί στα ATM's», αναφέρει «η αλήθεια θα φανεί στα ταμεία».
«Σαφάρι» φορο-ελέγχων
Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν εξαπολύσει, με καθυστέρηση, ένα άνευ προηγουμένου «σαφάρι» ελέγχων, κυρίως σε τουριστικές περιοχές (μπαρ, ταβέρνες κ.λπ.) προκειμένου να λειτουργήσουν και κατασταλτικά με την επιβολή προστίμων, αλλά και προληπτικά. Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και το ενδεχόμενο να μπει 30ήμερο «λουκέτο», αν διαπιστωθούν σοβαρές παραβάσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, (τα στοιχεία του Ιουλίου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα) δείχνουν ότι οι δημόσιες εισπράξεις από την κατανάλωση να είναι αυξημένες κατά 1,6 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 κυρίως λόγω της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ που έγινε τον περσινό Ιούλιο και έφερε κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ωστόσο αυτό μόνο εφησυχασμό δεν φέρνει στο οικονομικό επιτελείο.
Τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά εντείνουν την αγωνία για την πορεία των εσόδων κυρίως στο «μέτωπο» του ΦΠΑ, αλλά και τους φόρους κατανάλωσης, από τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει μέχρι το τέλος του έτους 25,8 δισ., για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού.
Η «βουτιά» που καταγράφει ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο αναμένεται να επιφέρει πλήγμα και στις εισπράξεις του Δημοσίου. Τον Μάιο ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σημείωσε μείωση 6,4% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων. Στις πωλήσεις καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων η μείωση έφθασε στο 7,1%, στην ένδυση-υπόδηση στο 6,8%, στα τρόφιμα - ποτά- καπνός στο 6,8%, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων στο 6,2%, στα πολυκαταστήματα η μείωση των πωλήσεων ανήλθε σε 4%, στα φαρμακευτικά - καλλυντικά στο 2,5%, στα έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός η μείωση ήταν 2,2%.
Οι καταναλωτές μετά τη μείωση που έχουν δεχθεί οι αποδοχές τους, αλλά και της φοροκαταιγίδας που έχει πλήξει τα εισοδήματά τους, περιορίζουν τις ποσότητες που αγοράζουν ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής και στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις ανάγκες τους, με το περιορισμένο εισόδημα που έχουν στη διάθεσή τους.Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οκτώ στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν πως «κυνηγούν» τις προσφορές όταν πάνε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων αγοράζουν περισσότερες προσφορές και εκπτώσεις σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, δεν διστάζουν να «γυρίσουν» την πλάτη στα προϊόντα που θεωρούν πως εξακολουθούν να πωλούνται ακριβά, και δεν έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της εποχής.
Καύσιμα
Την ίδια ώρα οι πωλήσεις καυσίμων μειώνονται μήνα με τον μήνα ανοίγοντας συνεχώς «τρύπες» στον προϋπολογισμό. Στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από το ΦΠΑ των καυσίμων έχουν υστέρηση 140 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης άλλα 33 εκατ. ευρώ. Μια ματιά στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναδεικνύει το πρόβλημα. Τον Μάιο ο όγκος των πωλήσεων στον κλάδο των καυσίμων μειώθηκε περαιτέρω κατά 7,1% κι αν συνυπολογιστούν οι απώλειες του πρώτου τριμήνου, τότε μιλάμε για πτώση του όγκου των πωλήσεων κατά 6,6%. Με αυτά τα δεδομένα, η απόδοση της ψηφισμένης αύξησης των ΕΦΚ στα καύσιμα -αρχής γενομένης από τα μέσα Οκτωβρίου με το πετρέλαιο θέρμανσης- από τις αρχές του επόμενου έτους, τίθεται εν αμφιβόλω, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
Τουρισμός
Καμπανάκι για τις εισπράξεις
«Καμπανάκι» για τις δημόσιες εισπράξεις αποτελούν και τα έσοδα από τον τουρισμό. Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, ανησυχητικός παράγοντας για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα παραμένει η εξέλιξη της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, η οποία παρουσίασε σημαντική υποχώρηση κατά 14,8% τον Μάιο του 2016, εξαιτίας της πτώσης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 10,4%, παρά την άνοδο των αφίξεων κατά 4,4% τον ίδιο μήνα.
Σε όρους πενταμήνου 2016 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 5,7%, σε ετήσια βάση, έναντι μειώσεως κατά 8,2% στην ίδια περίοδο του 2015 και διαμορφώθηκε στο χαμηλό της τελευταίας πενταετίας, ήτοι 445,2 ευρώ. Η μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι αντανακλάται, εκτός των άλλων, στο ότι συνολικά η μέση διάρκεια παραμονής ανά ταξίδι των ξένων ταξιδιωτών μειώθηκε στις 7,2 ημέρες το 2015, από 9,5 ημέρες το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!