Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Νέα δεδομένα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά από τα δίκτυα νέας γενιάς

Νέα δεδομένα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά από τα δίκτυα νέας γενιάς

Δραστικές αλλαγές στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά εκτιμάται ότι θα επιφέρει ο υπό διαμόρφωση κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο πρόσβασης. Και αυτό γιατί το πλάνο της ρυθμιστικής αρχής προβλέπει ότι το κομμάτι του δικτύου μεταξύ του τηλεπικοινωνιακού κόμβου του ΟΤΕ και των καμπινών (σ.σ. Τα γνωστά ΚΑΦΑΟ) στις γειτονιές θα μπορεί να το αναλάβει και ένας από τους υπόλοιπους παρόχους.
Ο στόχος είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα όσον αφορά στην εγκατάσταση των σχετικών υποδομών, οι οποίες θα επιτρέψουν την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων στους Έλληνες καταναλωτές και επιχειρήσεις με ταχύτητες που θα φθάνουν έως και τα 100 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων.
Νέα δεδομένα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά από τα δίκτυα νέας γενιάς
Ο κανονισμός τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση από την ΕΕΤΤ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με τη ρυθμιστική αρχή να περιμένει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των παρόχων πριν προχωρήσει στις οριστικές αποφάσεις της. Ο κανονισμός για το VDSL vectoring θα είναι η πρώτη σημαντική απόφαση που θα λάβει η ολομέλεια της ΕΕΤΤ υπό τον νέο της πρόεδρο, τον καθηγητή Δημήτρη Τσακμάκη, και η σημασία του θεωρείται ότι είναι αντίστοιχη με το πλαίσιο για την πλήρη αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο (LLU), το οποίο βοήθησε στην ταχύτατη ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.
Το Vectoring, γνωστό και ως VDSL 2, είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει την αύξηση των ταχύτητων λήψης δεδομένων μέχρι τα 100 Mbps, με τη χρήση της υφιστάμενης υποδομής χαλκού της χώρας.
Όμως, για να είναι εφικτή η παροχή τόσο γρήγορων συνδέσεων θα πρέπει οι καμπίνες να είναι συνδεδεμένες με τον τηλεπικοινωνιακό κόμβο (γνωστός και ως Α/Κ) στον οποίο ανήκουν με οπτική ίνα, το αποκαλούμενο και fiber to the curve (FTTC). Ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει να εγκαθιστά τέτοιου είδους υποδομές και με αυτό τον τρόπο προσφέρει άλλωστε και συνδέσεις VDSL (μέχρι 50 Mbps) στη λιανική και στη χονδρική αγορά.
Το ζητούμενο, όμως, είναι να αυξηθούν οι ταχύτητες και να φθάσουν στα 100 Mbps, όπως είναι ο στόχος της ΕΕ μέσω της Ψηφιακής Ατζέντας 2020. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες υποδομές (π.χ. δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης ) προκειμένου να είναι πιο εύκολη η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το κτίριο (fiber to the building), το VDSL Vectoring θεωρείται μία αρκετά καλή εναλλακτική για ταχύτερη ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς.
Το πλάνο της ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι να υπάρξει ένα είδος διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη των υποδομών για vectoring σε κάθε περιοχή που καλύπτει ένας τηλεπικοινωνιακός κόμβος. Στη διαδικασία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πάροχοι και η επιλογή να γίνεται και με ποιοτικά κριτήρια. Για παράδειγμα, το ποσοστό των καμπινών κάθε κόμβου είναι διατεθειμένοι να αναβαθμίσουν. Επίσης, κριτήριο θα είναι και η ταχύτητα υλοποίησης των σχετικών επενδύσεων, ενώ στο πλάνο είναι και η προστασία των υφιστάμενων που έχουν γίνει από την πλευρά του ΟΤΕ για το VDSL.
Υψηλές ταχύτητες
Όπως είναι προφανές, η υποδομή μεταξύ του κόμβου και των καμπινών θα ανήκει στον πάροχο που θα έχει επιλεγεί και αυτός με τη σειρά του θα είναι υποχρεωμένος να προσφέρει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές του να παρέχουν συνδέσεις έως 100 Mbps στους πελάτες του που εξυπηρετούνται από την εκάστοτε καμπίνα.
Πρακτικά, λόγω του σχετικά μεγάλου πλήθους καμπινών που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι πραγματικές ταχύτητες μπορούν να κινούνται σε επίπεδα άνω των 70-80 Mbps, που θεωρούνται ικανοποιητικές. Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το κτίριο ή το σπίτι ενός πελάτη. Απλώς, θα πρέπει να σκάψουν οι ίδιοι για να φέρουν την ίνα μέχρι το κτίριο ή το σπίτι του πελάτη, κατασκευάζοντας τις αποκαλούμενες ?ουρές?.
Αυτό που αξίζει να επισημανθεί ότι το δίκτυο χαλκού δείχνει να έχει ακόμη αρκετό μέλλον. Και αυτό γιατί έχουν αρχίσει οι δοκιμές μίας νέας τεχνολογίας, ονόματι G.fast, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα για συνδέσεις σε ταχύτητες πάνω από το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού με ταχύτητες έως 300 Mbps και περιορισμό ότι ο πελάτης θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων το ανώτερο από την καμπίνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το G.fast μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις οπτικές ίνες.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Έρχεται νέο πλαίσιο
Μία παράμετρος που θα επηρεάσει τις εξελίξεις είναι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά των ψηφιακών επικοινωνιών που αναμένεται να ανακοινώσει η Ε.Ε. το φθινόπωρο. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το νέο πλαίσιο θα ορίζει τα 100 Mbps ως την ταχύτητα σύνδεσης για το σύνολο των νοικοκυριών, ενώ θα περιλαμβάνει την ευρυζωνικότητα στην καθολική υπηρεσία.
Θετική η αίσθηση
Σε αναμονή οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι
Ο κανονισμός της ΕΕΤΤ για το VDSL Vectoring αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αυτή τη στιγμή. Πηγές του ΟΤΕ ανέφεραν στην «Η» ότι ακόμη είναι πρώιμος οποιοσδήποτε σχολιασμός δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης. Σημείωναν πάντως ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε δύο σημεία.
Το πρώτο είναι κατά πόσον θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας για ταχύτητες 100 Mbps έως το 2018 και το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Όσον αφορά τους υπόλοιπους παρόχους, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το κείμενο που είναι προς διαβούλευση αποτελεί μία καλή βάση συζήτησης, ενώ είναι σημαντικό ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης και άλλων τεχνολογιών εντός της καμπίνας. Γενικότερα, εκτιμάται ότι ο κανονισμός για το VDSL Vectoring κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Υπάρχουν, βέβαια, διάφορα ζητήματα, κυρίως, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των παρόχων, καθώς άπαντες θα προσφέρουν υπηρεσίες χονδρικής, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι αν προχωρήσει το πλάνο είναι μάλλον απίθανο να δημιουργείται και δεύτερη σταθερή τηλεπικοινωνιακή υποδομή στην Ελλάδα. Από κάποιον από τους μεγάλους παρόχους.
Αρκετά πάντως στελέχη της αγοράς επισήμαναν στην «Η» ότι είναι απαραίτητο να συνδυαστεί και με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικότητας, προκειμένου η Ελλάδα να αρχίσει να κινείται δυναμικά όσον αφορά στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων επόμενης γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!