Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

«Μπρα ντε φερ» τραπεζών – δανειοληπτών για τον νόμο Κατσέλη

«Μπρα ντε φερ» τραπεζών – δανειοληπτών για τον νόμο Κατσέλη

«Πόλεμο» κατά του 25% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη έχουν ανοίξει οι τράπεζες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο ένας στους τέσσερις δανειολήπτες που ζητά υπαγωγή στο πλαίσιο προστασίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όχι μόνο υπερχρεωμένος δεν είναι, αλλά διαθέτει και ρευστό και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Από την πλευρά τους, οι ενώσεις καταναλωτών χαρακτηρίζουν τα ανωτέρω στοιχεία αβάσιμα και καταγγέλλουν απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», οι τράπεζες επικαλούνται στοιχεία από διασταυρώσεις που έχουν κάνει σε περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι εμφανίζονται να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Μπορούν δηλαδή να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις, απλώς δεν θέλουν να συμμορφωθούν. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται, γνωρίζουν πόσοι κακοπληρωτές έχουν καταθέσεις, αλλά και τα ποσά που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες για να πάνε στο εξωτερικό ή να κρυφτούν σε θυρίδες.

Όπως αναφέρουν επίσης, από τις 20.000 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει μέχρι τώρα, οι 7.000 απορρίφθηκαν, ενώ τουλάχιστον για τις 5.000 υποθέσεις τα δικαστήρια έκριναν ότι οι δανειολήπτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και δε δικαιούνται την ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου.

Οι τράπεζες σημειώνουν ακόμα ότι προς εκδίκαση εκκρεμούν άλλες 170.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

Μάλιστα οι τράπεζες υπολογίζουν στα 5 δισ. ευρώ το ύψος των δανείων που ανήκουν σε στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στον νόμο Κατσέλη.

Σημειώνεται ότι τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επαγγελματιών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του νόμου είναι ύψους 20 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου των κόκκινων δανείων όλων των κλάδων της οικονομίας, που ανέρχονται συνολικά στα 98 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη μπορούν να υποβάλουν μόνο φυσικά πρόσωπα, δηλαδή μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, πρώην έμποροι και επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!