Στην Ελλάδα αντί του Ιντσιρλίκ η γερμανική δύναμη;

Στην Ελλάδα αντί του Ιντσιρλίκ η γερμανική δύναμη;

Υπέρ της αποχώρησης και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ - Αφορμή για την ένταση το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου για τη σφαγή των Αρμενίων

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με αφορμή την απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. Γερμανός πολιτικός προτείνει μεταφορά στην Ελλάδα ή την Ιορδανία.


Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung πως ενδεχομένως να έπρεπε κανείς να σκεφθεί την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι Γερμανοί στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν στα πλαίσια διεθνών αποστολών εκεί όπου είναι καλοδεχούμενοι.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε σήμερα το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Φλόριαν Χαν. Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει τις επισκέψεις γερμανών αξιωματούχων στο Ιντσιρλίκ, απαντά ότι «σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Τότε θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές».

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα ή η Ιορδανία συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο ο Φλόριαν Χαν επισημαίνει ότι «αυτό θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής».

Βολές και από Γκάμπριελ
Με αποχώρηση της αποστολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία απείλησε σήμερα και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εάν η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθήσει να απαγορεύει στους Γερμανούς βουλευτές να την επισκεφθούν.

«Όταν η Βουλή δεν μπορεί να επισκεφθεί τον στρατό της, τότε δεν μπορεί ο στρατός να παραμένει εκεί, αυτό είναι σαφές», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην «Mitelldeutsche Zeitung» και πρόσθεσε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι «κοινοβουλευτικός στρατός», επομένως τέτοιες επισκέψεις είναι απαραίτητες.

Παρά την τουρκική απαγόρευση ωστόσο, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κρίστιαν Φον Στέτεν ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να επισκεφθεί τον Αύγουστο ιδιωτικά τους Γερμανούς στρατιώτες στη βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς θα βρίσκεται στην Τουρκία για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Όπως δήλωσε στην «Heilbronner Stimme», θα καλύψει ο ίδιος τα έξοδα του ταξιδιού του, ενώ θα βρίσκεται σε επικοινωνία με την γερμανική πρεσβεία στην 'Αγκυρα, ώστε να μην υπάρξει κάποιο εμπόδιο. «Θα πρέπει να έχω ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να επισκεφθώ τη βάση και να δω πώς περνούν οι στρατιώτες», δήλωσε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι, αν απορριφθεί το αίτημά του, θα υποστηρίξει σθεναρά την άμεση αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων.

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πάντως σχεδιάζει επίσημη αποστολή στο Ιντσιρλίκ για τον Σεπτέμβριο.
Σε διαφορετικό τόνο, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Αντρέ Βούστνερ ζήτησε να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις για το θέμα: «Είναι απολύτως σαφές ότι οι βουλευτές πρέπει να επιτρέπεται να επισκεφθούν την αποστολή, αλλά γρήγορες αντιδράσεις είναι λάθος», δήλωσε νωρίτερα στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την περιοχή θα βοηθούσε το «Ισλαμικό Κράτος» και κάτι τέτοιο «θα ήταν πολύ κρίμα». Αναφερόμενος ωστόσο στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Βούστνερ δήλωσε ότι «έχει σκάψει μόνος του τον λάκκο του και πρέπει να δούμε πώς θα βγει από αυτόν χωρίς να πληγεί η εικόνα του».


Κριτική από όλα τα γερμανικά κόμματα

Αφορμή για την ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι το πρόσφατο ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου που αναγνώρισε τη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονία. Στις αρχές Ιουλίου η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε με ειδική άδεια στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο όμως να συνοδεύεται από βουλευτές ή δημοσιογράφους. Σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Φίκρι Ισίκ δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί λύση. Το θέμα συζήτησε προ ημερών και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, χωρίς ωστόσο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να βρεθεί λύση. Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα στη Γερμανία ασκούν έντονη κριτική στην Τουρκία.

Ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ δήλωσε στο δημόσιο κανάλι ARD ότι «πρέπει να γνωρίζουμε, ως βουλευτές που στέλνουμε κάπου στρατιώτες, πού βρίσκονται και πώς είναι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν στην Τουρκία, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία». Παρόμοια είναι και η άποψη του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Νιλς Άνεν, ο οποίος ζήτησε η καγκελάριος Μέρκελ να ζητήσει μια δεσμευτική απάντηση από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη μετάβαση των Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις