Ελκυστική φορολογία το 'κλειδί' για να... ζεσταθεί η αγορά

Τα συνολικά έσοδα από τη φορολογία ακινήτων το 2013 ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ περίπου, όταν το 2005 ήταν μόλις 2,5 δισ. ευρώ

Η ελκυστική φορολόγηση είναι το «κλειδί» για να χτιστούν, να πωληθούν και να μεταβιβαστούν περισσότερα σπίτια, όπως δείχνει η μελέτη της Alpha Bank. Συγκεκριμένα οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι:

Ενα πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για την αγορά κατοικίας θα ήταν η χαμηλή φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ταυτόχρονα η παροχή φορολογικών εκπτώσεων επί των τόκων των στεγαστικών δανείων.

Στην Ελλάδα μέχρι και το μέσο της δεκαετίας του 2000 η φορολόγηση των ακινήτων ήταν χαμηλή, δεδομένου ότι τα συνολικά έσοδα από τη φορολογία ακινήτων ανέρχονταν μόλις σε 2,5 δισ. ευρώ το 2005, ενώ το 2013 διπλασιάστηκαν σε 4,8 δισ. ευρώ περίπου.

Και μάλιστα υπογραμμίζεται ότι η απόκλιση αυτή υποεκτιμάται, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη σημαντική πτώση των εσόδων από συναλλαγές επί των ακινήτων στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως.


Προ κρίσης το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας ενισχύθηκε από το ηπιότερο φορολογικό καθεστώς και έφτασε στο 77,2% το 2010. Το 2014 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 74%, ωστόσο συνεχίζει ακόμα και σήμερα να διαμορφώνεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (70%). Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι το 2014 το ποσοστό του πληθυσμού με ιδιόκτητη κατοικία και με υπόλοιπο ενυπόθηκου στεγαστικού δανείου διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 13,3% (όταν το 2010 το ποσοστό ήταν 17,5%) έναντι αισθητά υψηλότερου ποσοστού 27,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αποκλίσεις
Φόροι στην αγορά ακινήτων υπάρχουν ασφαλώς σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με σημαντικές ωστόσο αποκλίσεις ανάλογα με την οικονομική συγκυρία και τις επιθυμητές εφαρμοζόμενες πολιτικές για την ενίσχυση της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει σχετικό δείκτη που αποτυπώνει την ύπαρξη ή μη φορολογικών κινήτρων για την αγορά κατοικίας για ιδιοκατοίκηση σε κάθε χώρα. Ο δείκτης υπολογίζεται ως ο σταθμισμένος μέσος όρος τριών βασικών μεταβλητών όπως: 1) φόροι επί των συναλλαγών, 2) επαναλαμβανόμενοι φόροι και 3) φοροαπαλλαγές σε τόκους στεγαστικών δανείων.

Οι τιμές του δείκτη κυμαίνονται από 0-3 (όπου οι υψηλότερες τιμές συνεπάγονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα για την αγορά κατοικίας για ιδιοκατοίκηση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ μετά το 2012, μόνο στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα ο δείκτης βρίσκεται στο μηδέν, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για την αγορά κατοικίας για ιδιοκατοίκηση.

Ενώ αντίθετα σε Βουλγαρία, Σουηδία και Ολλανδία παρέχονται υψηλά φορολογικά κίνητρα.

Στην Ελλάδα παρατηρείται από το 2012 και μετά μετακίνηση κατά δύο κατηγορίες (από μέτριο σε κανένα κίνητρο) με την αύξηση του φορολογικού βάρους στην ακίνητη παρουσία. Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2013, οι φόροι ακίνητης περιουσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα ανέρχονταν στο 2,6%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 9η θέση εκ των 34 χωρών, αντίθετα ο μέσος όρος των ανεπτυγμένων χωρών ανερχόταν σε 1,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις