Ανοίγουν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου για τη γιορτή της Δημοκρατίας

Ανοίγουν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου για τη γιορτή της Δημοκρατίας

Οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου ξανανοίγουν και 1.400 προσκεκλημένοι, αυστηρώς επιλεγμένοι, θα φιλοξενηθούν στον κήπο, για να τιμήσουν την ημέρα

Μετά από περίπου πέντε χρόνια επανέρχεται ο θεσμός του εορτασμού της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος είχε διεκόπη τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου.

Συμπληρώνονται σαράντα δύο χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια δικτακτορίας, που είχε επιβάλει η Χούντα των Συνταγματαρχών.


Ήταν ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν δεκτός από πλήθος Ελλήνων στο αεροδρόμιο για να ορκιστεί πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους και να δώσει τέλος στην ζοφερή επταετία - ένα τέλος που σηματοδοτήθηκε πάντως και από την τραγωδία της Κύπρου.

Οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου ξανανοίγουν και 1.400 προσκεκλημένοι, αυστηρώς επιλεγμένοι, θα φιλοξενηθούν στον κήπο, για να τιμήσουν την ημέρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα πολιτικά πηγαδάκια στους κήπους του Μεγάρου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε ένα “συμβούλιο πολιτικών αρχηγών”.Αυτή τη φορά η δεξίωση θα είναι λιτή, άνευ συζύγων και γενικά δεν θα θυμίζει σε τίποτα την υπερβολή της ανέμελης, προ Μνημονίου,  εποχής. Ο εορτασμός θα είναι συμβολικός, με το ελάχιστο κόστος και ο μπουφές θα έχει τα απολύτως απαραίτητα.

Τα μήνυμα της κυβέρνησης και των κομμάτων

«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απεύθυνε κάλεσμα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον λαό, για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο αγώνας στο πολιτικό και το κοινωνικό πεδίο είναι πάντοτε ενεργός και έχει ισχυρά διακυβεύματα σε κάθε εποχή, τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης.

‎Την ανάγκη για ουσιαστική και όχι προσχηματική συναίνεση επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρεται στο ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και στην πολιτική ωριμότητα του λαού που χρειάστηκαν για να επιτευχθεί ομαλά η μετάβαση από τη δικτατορία στη Δημοκρατία.



«Σήμερα, 42 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. «Τιμούμε τους χιλιάδες ανθρώπους που πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις, που αγωνίστηκαν, φυλακιστήκαν, βασανίστηκαν, έχασαν τη ζωή τους. Η φλόγα της ιστορικής μνήμης οφείλει να παραμένει άσβεστη για όσους και όσες επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της υπεράσπισης αξιών όπως η δημοκρατία, η εθνική ανεξαρτησία, η κοινωνική πρόοδος».

“42 χρόνια συμπληρώνονται από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απρίλη και το ΚΚΕ τιμά όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν, όλους όσοι συνέβαλλαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Η κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, κάτω από την αναπτυσσόμενη πάλη και κατακραυγή του λαού, εξέφραζε το συμβιβασμό ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, με την παρέμβαση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών, για να προληφθούν δύσκολα ελεγχόμενες αντιδράσεις του λαϊκού παράγοντα, καθώς και για να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας του Κυπριακού» σημειώνει το Κομουνιστικό Κόμμα με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Αυτή η Δημοκρατία, η οποία σχεδιάστηκε και εδραιώθηκε μετά από την Απριλιανή Δικτατορία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τώρα, τις μέρες μας, σφραγίζεται με το νέο εκλογικό νόμο και το δημοκρατικό δικαίωμα της αναλογικής ψήφου του κάθε πολίτη. Δημοκρατία η οποία αποκτά ακόμα πιο ουσιαστική μορφή για τους Έλληνες πολίτες, με την υπερψήφιση της απλής αναλογικής, μετά από πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Πριν από 42 χρόνια έπεσε η χούντα και αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα δια μέσω κινήσεων πολιτικής γενναιότητας. Λυπούμαστε που η επέτειος αυτή δεν συμπίπτει με την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες κιόλας εκλογές, γεγονός που θα σήμαινε το βάθεμα και το πλάτεμα της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Γιάννης Καλλιάνος, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

Συμπληρώνονται σαράντα δύο χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου αποτέλεσε την ιστορική καμπή για την πτώση της χούντας στην Ελλάδα και την αλλαγή του πολιτεύματος στην χώρα μας. Τα γεγονότα μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο άρχισαν να τρέχουν σε καταιγιστικούς ρυθμούς. Στην βραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Για την άμεση επιστροφή του στην χώρα, ο φίλος του και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε το προσωπικό του αεροπλάνο. Το νέο μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, και σιγά σιγά αρχίζουν οι πρώτες μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Ο Καραμανλής έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον αντιμετώπισε περίπου ως Μεσσία. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε ένα μέρος από την κυβέρνησή του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της Δεξιάς και του Κέντρου, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 26 Ιουλίου, συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία και των υπολοίπων υπουργών. Αμέσως μετά, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, κλείσιμο της Γυάρου και όλων των στρατοπέδων και επιστροφή της εθνικότητας σε όλους όσους η δικτατορία είχε στερήσει την ελληνική ιθαγένεια. Στις άμεσες επίσης προτεραιότητες ήταν και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο αλλά και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας σε όλη την ελληνική κοινωνία (και ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις).


Από τα βασικά χαρακτηριστικά των πρώτων μηνών της μεταπολίτευσης όπως συνηθίστηκε να ονομάζεται, ήταν η νομιμοποίηση του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος καθώς και τον υπόλοιπων αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων (ΕΔΕ, ΚΚΕ Εσωτ., ΕΚΚΕ, κ.λπ.), η ψήφιση του νέου συντάγματος, καθώς και το δημοψήφισμα του 1974 με το οποίο αποφασίστηκε ότι η μορφή του πολιτεύματος θα ήταν η Προεδρευομένη Δημοκρατία κλείνοντας οριστικά την παρουσία της Βασιλείας στην ελληνική πολιτειακή ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις