«Ευκολότερη» χαρακτήρισε την δεύτερη αξιολόγηση ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε λόγο να την καθυστερήσουμε, όπως την πρώτη αφού δεν περιέχει δημοσιονομικά μέτρα.
Ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες τριβές στις διαπραγματεύσεις - που δεν σταμάτησαν ποτέ- και στα θεσμικά μέτρα που θα αποτελούν το κορμό της αξιολόγησης και για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Αν και η διαδικασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων κινείται απολύτως παρασκηνιακά, το πρώτο δείγμα διαφωνίας ήρθε με την επιστολή Τσακαλώτου που ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών , να «μαζέψουν» τους υφιστάμενούς τους στα τεχνικά κλιμάκια.
Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως η Επιτροπή επιθυμεί να «βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου εργασίας με τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως και με επιτυχία».
Μίλησε ακόμη για την ανάγκη «ιδιοκτησίας» του προγράμματος εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς και την ανάγκη καλής επικοινωνίας» προς όλα τα μέρη της ελληνικής διοίκησης. Πίσω από αυτές τις έμμεσες αιχμές βρίσκονται διαφωνίες που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε όλα τα επιμέρους θέματα.
Στις Τράπεζες υπάρχουν γκρίνιες ότι επιχειρείται μια άλωση των διοικήσεών τους και του ΤΧΣ με το ελληνικό δημόσιο να είναι περίπου... θεατής και το εγχώριο στελεχειακό προσωπικό να είναι παραγκωνισμένο.
Στις διαπραγματεύσεις για τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν πιέσεις ώστε ακόμη και τα στελέχη που θα διορίσει στο εποπτικό συμβούλιο το ελληνικό δημόσιο να είναι της αρεσκείας των θεσμών.
Πιέσεις υπάρχουν και για τη σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει κατά αρχήν τις συγκοινωνιακές εταιρίες του Λεκανοπεδίου και στην συνέχεια τα ΕΛΤΑ, τις εταιρίες ύδρευσης ( ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ) και ακολούθως τη ΔΕΗ με στόχο σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές να τις αναδιοργανώσει διοικητικά.
Στον τομέα της ενέργειας οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για να έχουν γρήγορα αποτελέσματα με τον ΑΔΜΗΕ . Επιμένουν να γίνει το ταχύτερο δυνατό η αποκόλληση της εταιρίας δικτύου και διανομής από την ΔΕΗ και στη συνέχεια να ξεκινήσει γρήγορα ο διαγωνισμός για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει τουλάχιστον το 20% της εταιρείας.
Επίσης θεωρείται ότι καθυστερούν και επιμέρους δράσεις που αφορούν τους διαγωνισμούς για την πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την αλλαγή των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Ιδιαίτερη πίεση δέχονται τα ελληνικά υπουργεία και για την επίλυση του θέματος που αφορά το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη δίωξη για τα τρία μέλη τα της γνωμοδοτικής επιτροπής του Ταμείου που είχαν διοριστεί από την Commission και τα οποία κατηγορούνται για απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για την υπόθεση του sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου.
Παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν βρίσκεται σε κάποια λίστα προαπαιτούμενων θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας και για τα μέλη που πρέπει να διοριστούν από τους θεσμούς για το νέο υπερταμείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!