Πολλοί οικονομικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν ως κακή συγκυρία το βρετανικό δημοψήφισμα για την Ελληνική οικονομία λόγω της αγωνίας για τις χρηματοδοτικές ενέσεις
Οι συνέπειες ενός Brexit για τη χώρα μας αλλά και τους Έλληνες που έχουν άμεση σχέση με τη Βρετανία δεν θα είναι αμελητέες.
Όπως γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» πολλοί οικονομικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν ως κακή συγκυρία το βρετανικό δημοψήφισμα για την Ελληνική οικονομία λόγω της αγωνίας για τις χρηματοδοτικές ενέσεις απ' τους πιστωτές αλλά και της αβεβαιότητας που θα προκληθεί για το μέλλον της ΕΕ και του σημερινού status quo που θα "παγώσει" ακόμα και την ιδέα για επενδύσεις!
Επίσης αποδέκτης της αβεβαιότητας που θα ακολουθήσει ένα Brexit είναι και η Ελλάδα καθώς το οικονομικό μέγεθος της Βρετανίας σε συνδυασμό με την απειρία της Ε.Ε. στη διαχείριση της εξόδου θα φέρει μια περίοδο αστάθειας στο υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο.
Σε πρώτο στάδιο θα υπάρξουν ζητήματα συμβατότητας και ερμηνείας των νόμων το οποίο θα επηρεάσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες εργαζομένους και πολίτες. Μέχρι να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθούν οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα υπάρξουν σίγουρα αναταραχές.
Σε δεύτερο στάδιο ενδέχεται να υπάρξουν άμεσες και ριζικές αλλαγές στο φορολογικό μοντέλο το οποίο θα εκληφθεί από τις αγορές ως δείγμα ανασφάλειας και αστάθειας. Ωστόσο, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, αλλά η αναμενόμενη αστάθεια θα βάλει «φρένο» στην επενδυτική δραστηριότητα των κρατών – μελών με τους επενδυτές να κινούνται στην αρχή διερευνητικά. Γεγονός που θα πλήξει την Ελλάδα που ελπίζει σε «ενέσεις» ρευστότητας.
Ελληνική επιχειρηματικότητα και εξαγωγές
Το Brexit ανησυχεί ιδιαιτέρα τους Έλληνες επιχειρηματίες καθώς το 1,7% των εγχωρίων εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία και το 0,3% των μετοχών στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά χέρια καθώς σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.
Οι συνέπειες στον τουρισμό
Δυσάρεστες θα είναι οι συνέπειες και στον τουρισμό σε περίπτωση ενός Brexit τόσο για τους ξένους ταξιδιώτες όσο και για τους Βρετανούς που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Το Brexit θα κοστίσει στη βρετανική τουριστική βιομηχανία περίπου 4,1 δισ. λίρες ενώ θα επιφέρει πτώση των τουριστικών εσόδων κατά 4,1 δισ. μειώνοντας κατά 1,1 δισ. λίρες τα φορολογικά έσοδα θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο τουλάχιστον 63.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία.
Σε ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως ο λογαριασμός των διακοπών στη Μεσόγειο για κάθε βρετανική οικογένεια θα αυξηθεί κατά 230 λίρες.
Αγωνία για τον φοιτητικό κόσμο
Οι Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι φοβούνται ότι σε περίπτωση που συμβεί το Brexit θα μεταβληθούν οι όροι παραμονής τους καθώς θα απαιτείται βίζα με άλλα κριτήρια και με περισσότερες δυσκολίες για όσους ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Εν ολίγοις θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ό,τι ισχύει ως τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!