Η ώρα της... εσωτερικής αξιολόγησης έχει φτάσει για την κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται ποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πληρούν τα «προαπαιτούμενα».
Με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση καλείται να γυρίσει σελίδα και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό της Πέμπτης πως «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».
Στην όλη διαδικασία βαρύνουσα σημασία έχει η γνώμη τριών στενών συνεργατών του πρωθυπουργού: του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Δημήτρη Λιάκου και του Δημήτρη Παπαγιαννάκου. Είναι η λεγόμενη «τρόικα εσωτερικού» που παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ενώ έχει κομβικό ρόλο σε σημαντικά θέματα με κεντρικό αυτό της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Στην... εντός των συνόρων αξιολόγηση το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος σε τέσσερα θέματικά πεδία:
• Το νομοθετικό έργο, που έχουν να παρουσιάσουν οι υπουργοί. Στόχος της κυβέρνησης είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει ένα μπαράζ νομοσχεδίων για να κλείσουν όσα θέματα παρέμεναν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Εδώ θα κριθεί και η προεργασία που είχε γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο υπουργείων. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων είναι και το ότι φέτος δεν θα υπάρξουν θερινά τμήματα στη Βουλή, καθώς μία σειρά νομοσχεδίων πρόκειται να συζητηθούν στην Ολομέλεια.
Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος (αριστερά) και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του, Δημήτρης Λιάκος.
• Τη διαχείριση σημαντικών θεμάτων, που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση θέλει να ρίξει το βάρος τώρα που «απεγκλωβίστηκε» από τις συζητήσεις για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
• Την απόδοση που είχαν στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο τα μέλη της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα (αυτό αφορά κυρίως υπουργεία που είχαν... ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δανειστές). Οσοι τα πήγαν καλά παίρνουν επιπλέον «πόντους» στην εσωτερική αξιολόγηση.
• Τον βαθμό συνεννόησης με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, τους βουλευτές, ακόμα και με τα στελέχη των υπουργείων. Παίκτες που αποφεύγουν το ομαδικό παιχνίδι δεν είναι εύκολο να παραμείνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στις τέσσερις αυτές... θεματικές ενότητες ουσιαστικά θα εξεταστούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και θα βαθμολογηθούν για την απόδοσή τους. Από το τελικό αποτέλεσμα θα αποφασιστεί ποιοι πρέπει να προαχθούν αλλά και ποιοι μένουν μετεξεταστέοι.
Στον πυρήνα της «ομάδας» Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, καθώς μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων δεν υπάρχει η καθημερινή πίεση των συζητήσεων με τους δανειστές. Οπως ήδη αναφέρθηκε σε όλη αυτήν τη διαδικασία συμμετέχουν ενεργά οι τρεις στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που είναι γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού. Η γνωριμία του με τον Αλέξη Τσίπρα πάει χρόνια πίσω και θεωρείται από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του.
Δεν είναι τυχαίο πως έδωσε το «παρών» στο ξενοδοχείο Hilton στην κρίσιμη συνάντηση με τους δανειστές, όπου συζητήθηκε το θέμα του «κόφτη». Κομβικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης -καθώς θεωρείται ένα από τα πιο καταρτισμένα στελέχη της ελληνικής «ομάδας κρούσης»- έχει διαδραματίσει ο Δημήτρης Λιάκος. Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού είχε συμμετάσχει στην εκπόνηση μιας σειράς σημαντικών κυβερνητικών σχεδίων όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι γνώσεις του στα οικονομικά είναι το δυνατό «χαρτί» του και έχει επανειλημμένα κληθεί να τεκμηριώσει με στοιχεία και αριθμούς τις ελληνικές θέσεις.
Στους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι και ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού. Για πολλά χρόνια στο πλευρό του πρωθυπουργού, ανήκει επίσης στον πυρήνα της «ομάδας» του Μεγάρου Μαξίμου, καταφέροντας ταυτόχρονα να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Πάντως, δεν είναι μόνο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα «βαθμολογηθούν» ανάλογα με την απόδοσή τους. Οι διαδοχικές συνεδριάσεις της Βουλής το προηγούμενο διάστημα προσέφεραν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αξιολόγηση των βουλευτών.
Τέλος, ιδιαίτερα πετυχημένη κρίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η θητεία τουλάχιστον δύο γενικών γραμματέων που έχουν καταλάβει νευραλγικά πόστα. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη (που επίσης συμμετείχε ενεργά το προηγούμενο διάστημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές), καθώς και για τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής, Χαράλαμπο Κασσίμη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
Διακρίθηκαν στη Βουλή
Στους βουλευτές που ξεχώρισαν το προηγούμενο διάστημα ήταν ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Χρήστος Μαντάς, που αποδεικνύονται από τα πλέον μαχητικά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης θετικά αξιολογείται η πορεία της Νίνας Κασιμάτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!