48ώρα λουκέτα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

O νόμος σήμερα, όπως σχολιάζουν εφοριακοί με εμπειρία στους ελέγχους, ουσιαστικά αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει απόδειξη

Αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με κεντρικό άξονα την επαναφορά των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων καθώς μετά την κατάργησή τους από τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφεται έκρηξη της φοροδιαφυγής στην αγορά.

Εφοριακοί με εμπειρία στους φορολογικούς ελέγχους, σχολιάζοντας τη χαλαρότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στον ελεγκτικό μηχανισμό σχολιάζουν «ότι τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων είναι αστεία ακόμα και ανύπαρκτα σε ορισμένες περιπτώσεις».

Το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Επιπλέον, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο στην έκδοση και λήψη εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων.

Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) για μια τυπική παράβαση, τώρα ο νόμος ουσιαστικά αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει απόδειξη.

18 από 250 ευρώ



Σήμερα για παράδειγμα, σε ένα εστιατόριο αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι για έναν λογαριασμό αξίας 150 ευρώ (ο ΦΠΑ είναι 36 ευρώ) δεν εκδόθηκε απόδειξη, τότε θα επιβάλουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ δηλαδή μόνο 18 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν θα ήταν μικρότερο από 250 ευρώ.



Με τις διατάξεις αυτές, δέθηκαν κυριολεκτικά τα χέρια των ελεγκτών της Εφορίας, καθώς δεν μπορούν πλέον να επιβάλουν κανένα πρόστιμο σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, όταν κατά τη διάρκεια επιτόπιων προληπτικών φορολογικών ελέγχων διαπιστώνουν ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν έχουν εκδώσει αποδείξεις. Αλλά και στις περιπτώσεις που επιβάλλεται πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων, οι ελεγκτές αποφεύγουν να επιβάλουν πρόστιμα της τάξης των 10 - 20 ευρώ και αρκούνται σε συστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα με τις διατάξεις που ισχύουν από τον περασμένο Οκτώβριο:

• Οι φοροελεγκτές όταν επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικά φροντιστήρια και εκπαιδευτήρια ακόμη και μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 10.000 ευρώ, που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ δεν μπορούν πλέον να καταλογίσουν κανένα πρόστιμο εφόσον εντοπίσουν παραβάσεις που αφορούν στη μη έκδοση αποδείξεων ή την έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι απλώς να καταγράψουν τις παραβάσεις. Μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών κάποια ειδική διαδικασία με βάση την οποία θα προσδιορίζεται η φορολογητέα ύλη που έχει αποκρυβεί μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

• Στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, οι ελεγκτές εφόσον διαπιστώνουν μη έκδοση αποδείξεων, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να υπολογίζουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στις μη εκδοθείσες αποδείξεις και να καταλογίζουν συνολικό πρόστιμο ίσο με το 50% του διαφυγόντος ΦΠΑ. Για να γίνει όμως ένας τέτοιος υπολογισμός και να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος του προστίμου, θα πρέπει οι ελεγκτές να βρίσκουν πρώτα την καθαρή αξία των συναλλαγών η οποία αναλογεί στις αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν. Στη συνέχεια πάνω στην αξία αυτή θα πρέπει να υπολογίσουν τον ΦΠΑ και μετά επί του ΦΠΑ να καταλογίζουν το 50% ως πρόστιμο.

Προειδοποίηση
Επισημαίνεται ότι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τον νόμο που προβλέπει λουκέτο μέχρι 30 ημέρες για καταστήματα και επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά και δεν εκδίδουν αποδείξεις. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους πιαστούν να μην εκδίδουν παραστατικά.

Αν υπάρξει υποτροπή ωστόσο θα μπαίνει «λουκέτο» για 48 ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Πέρα από τα λουκέτα θα δημιουργηθεί «μαύρη λίστα», στην οποία θα μπαίνουν οι επιτηδευματίες που εμφανίζουν τις ημέρες των ελέγχων εισπράξεις αισθητά μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες ημέρες και οι οποίοι θα οδηγούνται σε τακτικό έλεγχο με κριτήρια, όρια αποκλίσεων και ελεγκτικές διαδικασίες που θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις