«Το τέλος διανυκτέρευσης είναι το τέλος του τουρισμού. Είναι το τελευταίο κερασάκι που θα οδηγήσει τον τουρισμό σε ύφεση». Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη ο οποίος μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη φετινή τουριστική σεζόν, η οποία ξεκίνησε με πολύ θετικές προοπτικές, αλλά οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε διάφορα «μέτωπα» όπως είναι αυτά της φορολογίας, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και του προσφυγικού έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης ανησυχίας στον κλάδο.
Η δήλωση του κ. Ανδρεάδη αναφερόταν στο ενδεχόμενο επιβολής τέλους διανυκτέρευσης, το οποίο, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, θα αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα για έναν υπερφορολογημένο κλάδο.
Η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης είναι προς το παρόν ένα από τα πολλά σενάρια που υπάρχουν και δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί, αλλά το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα επηρεαστεί σε κάθε περίπτωση από τα επικείμενο φορολογικά μέτρα, δεδομένου ότι ο συντελεστής ΦΠΑ -και- στην εστίαση θα αυξηθεί από 23% σε 24%. Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο φθινόπωρο η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε διανυκτέρευση (από 6,5% σε 13%) και στην εστίαση (από 13% σε 23%) είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και θεωρείται ότι είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, δεδομένου κιόλας ότι οι συντελεστές ΦΠΑ στις γείτονες και ανταγωνίστριες χώρες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά στην Ελλάδα.
Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 25% των δαπανών ενός τουρίστα, και η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε επίπεδο κρατήσεων.
Μία σημαντική και κρίσιμη παράμετρος είναι επίσης ότι όλες αυτές οι εξελίξεις σημειώνονται σε μία περίοδο όπου οι Ευρωπαίοι τείνουν να προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Σταθερότητα
Όπως σημείωνε σε προχθεσινή ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ, η ανταγωνιστικότητα είναι ένα από τα δύο θέματα που επηρεάζουν την πορεία της τουριστικής σεζόν. Το δεύτερο είναι η εικόνα σταθερότητας που παρουσιάζει μία χώρα. Το συγκεκριμένο θέμα έχει ανέβει αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες των Ευρωπαίων τουριστών, ιδίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών.
Και με δεδομένο κιόλας ότι η Τουρκία παρουσιάζει σημαντική πτώση στις κρατήσεις, η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να αποσπάσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο. Όμως, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ, όσο παρατείνεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο ενισχύεται η πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια, με αποτέλεσμα να πλήττεται σημαντικά ο ελληνικός τουρισμός και οι τουριστικοί προορισμοί. ?Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής, εκ των πραγμάτων, οδηγεί την κυβέρνηση στην επιβολή επιπρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως π.χ. η οριζόντια αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Οδηγεί όμως και σε ακόμα πιο στείρα και παράλογη πολιτική επιβαρύνσεων, όπως το φημολογούμενο «ειδικό τέλος διανυκτέρευσης καταλυμάτων». Η χώρα μας έχει, ήδη, δημιουργήσει μια σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παράλληλα, έχει «παγώσει» αδικαιολόγητα κάθε ουσιαστική δράση στήριξης της πραγματικής οικονομίας, της αγοράς. Σε αυτούς τους τομείς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία? αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΤΕ.
Το πρόβλημα διευρύνεται από τον αρνητικό αντίκτυπο που επιφέρει στην εικόνα της χώρας ο αρνητικός αντίκτυπος από τη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματα. «Είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού. Κατά προέκταση, το ίδιο θα συμβεί στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση του συνδέσμου των τουριστικών επιχειρήσεων.
Η ανοδική κίνηση της Ε.Ε.
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι τα έσοδα και οι αφίξεις δεν αποκλείεται να κινηθούν τελικώς σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2015. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρσι οι αφίξεις τουριστών έφθασαν στα 26,1 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα κινήθηκαν στα επίπεδα των 14,1 δισ. ευρώ. Η αρχική εκτίμηση που είχε δώσει ο ΣΕΤΕ, όσον αφορά τη φετινή χρονιά, έκανε λόγο για 27,5 εκατ. αφίξεις και 15 δισ. ευρώ σε έσοδα, παρουσιάζοντας μία αρκετά καλή αύξηση σε σχέση με τα νούμερα του 2015.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!