Συζήτηση υψηλών τόνων αναμένεται τη Δευτέρα, στο Eurogroup της Δευτέρας, τον πρώτο κρίσιμο σταθμό στην επιχείρηση επίτευξης συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, ει δυνατόν, έως τις 24 Μαΐου αφού οι προσδοκίες για συμφωνία στο προσεχές Eurogroup, διατηρούνται χαμηλές.
Οι διαπραγματεύσεις, τη Δευτέρα, στις οποίες το ΔΝΤ θα εκπροσωπείται από τον Π. Τόμσεν και όχι από την Κ. Λαγκάρντ, επικεντρώνονται καταρχήν στο πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του EuroWorkingGroup καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για συμβιβασμό. Το θέμα έχει εξελιχθεί στο μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων και αναζητείται ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός μεταξύ των ακραίων απαιτήσεων του Ταμείου που απαιτεί συγκεκριμενοποίηση, νομοθέτηση των μέτρων με επίκεντρο καταρχήν τις περικοπές δαπανών και της Αθήνας που συναινεί στην ύπαρξη του μηχανισμού, αλλά όχι με εκ των προτέρων νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.
Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά φέρεται να επιδιώκει τουλάχιστον να λάβει γραπτώς δεσμεύσεις για το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση. Θέμα πάντως που δεν φέρεται να βλέπουν, στη φάση αυτή, με θετικό τρόπο όχι μόνο η Γερμανία και άλλες - παραδοσιακά «σκληρές» ευρωπαϊκές χώρες- αλλά και άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Το «κλειδί» βρίσκεται για μία ακόμη φορά στη στάση που θα τηρήσει τελικά η ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που ως συνήθως προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με σκληρή θέση, θέτοντας ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά αντιδρώντας στην απαίτηση του ΔΝΤ για γενναία αναδιάρθρωση χρέους.
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε συμφωνία, έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Δηλαδή λίγο προτού αρχίσει να κορυφώνεται η καμπάνια για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου.
Η ελληνική πλευρά μετέχει στις συζητήσεις που ήδη πραγματοποιούνται και προσπαθεί να προωθήσει την πρότασή της για ένα μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, που θα περιλαμβάνει ωστόσο σημαντικές εξαιρέσεις στους κλάδους συντάξεων, μισθών δημοσίου, υγεία, παιδεία.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ και οι σκληροί της Ευρωζώνης αντιπροτείνουν ένα αυτόματο σύστημα περικοπών σε όλες τις δαπάνες του δημοσίου με οριζόντιο χαρακτήρα, συγκεκριμενοποίηση του είδους των παρεμβάσεων ανά περίπτωση και εξέταση του εάν απαιτείται λήψη πρόσθετων μέτρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα σε κάθε τριμηνιαία αξιολόγηση.
Επιπλέον ζητούν να προαποφασιστεί και να περιγραφεί στη συμφωνία με καθαρό τρόπο, με τη σύμφωνη γνώμη τους, το ποιες θα είναι οι εξαιρέσεις από τη «δεξαμενή» των προληπτικών μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι για τα επόμενα χρόνια. Ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και εύκολα θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στην αξιολόγηση πέραν και του νέου χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Κάτι όμως που δεν είναι επιθυμητό και για αρκετούς στην Ευρωζώνη, για παράδειγμα την Κομισιόν που θέλει μετά τις 25 Μαΐου, να επικρατεί όσο το δυνατόν πιο ήρεμο κλίμα στην Ευρώπη ενόψει του δημοψηφίσματος των Βρετανών.
Από την πλευρά της, η Αθήνα φοβάται δύο πράγματα. Να υπάρξει επιμονή για άμεση νομοθέτηση του μηχανισμού, έως τα τέλη Μαΐου, με λεπτομερή τρόπο για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα περικοπών. Δεύτερον ποιος θα έχει τελικά τον καθοριστικό λόγο για το μείγμα των μέτρων, τις εξαιρέσεις και το πότε θα ενεργοποιείται η κάθε δέσμη μέτρων: Η Ελλάδα ή οι πιστωτές.
Αποκλίσεις
«Το Ταμείο και άλλοι μέσα στην Ευρωζώνη δεν θέλουν να αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης την εξειδίκευση μέτρων που πρέπει να ληφθούν τη χρονική στιγμή που εκείνα θα πρέπει να ληφθούν γιατί θα υπάρχουν αποκλίσεις», λέει με νόημα υψηλόβαθμος ξένος αξιωματούχος. Όπως εκτιμά, στο πλαίσιο στο οποίο κινείται ο σχεδιασμός που προωθεί τυπικά το Ταμείο, με τις «ευλογίες» όμως των σκληρών της Ευρωζώνης, είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον έως το 2019 δεν θα υπάρχουν περιπέτειες με αμφισβητήσεις των μέτρων.
Παράλληλα αρκετοί τεχνοκράτες θεωρούν πως το μείγμα πολιτικής που προωθείται στη φάση αυτή δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, αφού η επιμονή στην αύξηση των φόρων και όχι σε περικοπές δαπανών, θα κτυπήσει την κατανάλωση, ψαλιδίζοντας τα έσοδα. Πέραν του προληπτικού μηχανισμού, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και για το «βασικό» πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ. Ένα από αυτά είναι το θέμα του ύψους του αφορολόγητου ορίου, καθώς το Ταμείο επιμένει αυτό να μειωθεί στα επίπεδα των 8.182 ευρώ και την κυβέρνηση να καταθέτει τροπολογία στη Βουλή μέσα στις επόμενες ώρες που θα προβλέπει αφορολόγητο όριο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Ελπίδες και φόβοι στο Eurogroup
«Αγκάθι»
Το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του EuroWorkingGroup καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για συμβιβασμό. Το θέμα έχει εξελιχθεί στο μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων και αναζητείται ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός μεταξύ των ακραίων απαιτήσεων του Ταμείου που απαιτεί συγκεκριμενοποίηση, νομοθέτηση των μέτρων με επίκεντρο καταρχήν τις περικοπές δαπανών.
Το «κλειδί»
Το «κλειδί» βρίσκεται για μία ακόμη φορά στη στάση που θα τηρήσει τελικά η ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που ως συνήθως προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με σκληρή θέση, θέτοντας ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Φόβοι
Από την πλευρά της, η Αθήνα φοβάται δύο πράγματα. πρώτον, να υπάρξει επιμονή για άμεση νομοθέτηση του μηχανισμού, έως τα τέλη Μαΐου, με λεπτομερή τρόπο για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα περικοπών. Δεύτερον ποιος θα έχει τελικά τον καθοριστικό λόγο για το μείγμα των μέτρων, τις εξαιρέσεις και το πότε θα ενεργοποιείται η κάθε δέσμη μέτρων: Η Ελλάδα ή οι πιστωτές;
Ευλογίες
Ο σχεδιασμός που προωθεί τυπικά το Ταμείο, με τις «ευλογίες» όμως των σκληρών της Ευρωζώνης, είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον έως το 2019 δεν θα υπάρχουν περιπέτειες με αμφισβητήσεις των μέτρων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!