Αμείωτες οι τάσεις φυγής για επιχειρήσεις και νέους

Το 57% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσε στην έρευνα της Randstad Hellas ότι είναι πρόθυμο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για την κατάλληλη θέση. Μάλιστα οι γυναίκες φέρονται προθυμότερες να... αποδράσουν

Η συνεχιζόμενη υφεσιακή κατάσταση που «ταλαιπωρεί» την Ελλάδα από το 2009 μέχρι και σήμερα συντηρεί τις τάσεις... φυγής προς το εξωτερικό εκ μέρους πολλών επιχειρήσεων, εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από δύο πρόσφατες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αποτυπώνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης που εξακολουθεί να υπάρχει για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του τόπου μας.

Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα της Endeavor Greece που διεξήχθη σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και μεγεθών κατά το διάστημα 23-31 Μαρτίου προκύπτει ότι το 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.

Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα συν και τα πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, σε ποσοστό 15% οι επιχειρήσεις του δείγματος δηλώνουν ότι έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.

Οι κλάδοι των οποίων οι εταιρείες θεωρούν πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό είναι η τεχνολογία και η υγεία. Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα και στα καταναλωτικά προϊόντα επιχειρήσεις κατά 80% επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα.

Ως βασικοί λόγοι «φυγής» των εταιρειών από την Ελλάδα σημειώνονται η φορολογική αστάθεια (60%), η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και η γραφειοκρατία (42%). Λιγότερο σημαντικοί λόγοι είναι η δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Aπαισιόδοξοι για το μέλλον
Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα επέλεγαν αυτές τις χώρες κυρίως λόγω της σταθερότητας και της ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια. Για τους ίδιους λόγους επιλέγονται και οι ΗΠΑ, κυρίως από τεχνολογικές εταιρείες, σε μικρότερο ποσοστό (10%). Η Κύπρος είναι επίσης μεταξύ των επιλογών σε ποσοστό 16%, λόγω της σταθερότητας και της χαμηλής φορολογίας. Η χαμηλή φορολογία είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της Βουλγαρίας, που όμως δηλώνεται μόνο στο 5% των απαντήσεων.

Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από 5 χρόνια, ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση στην επόμενη διετία. Τα ποσοστά αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με αντίστοιχα αποτελέσματα της έρευνας της Endeavor τον Μάιο του 2014, καθώς σε ποσοστό 64% οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει ότι αναμένουν βελτίωση στα επόμενα 2 χρόνια και μόλις το 4% έκανε λόγο για περισσότερα από πέντε χρόνια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 80% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι αν άρχιζε σήμερα την επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα θα το έκανε στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Οι λόγοι για να παραμείνουν οι εταιρείες στη χώρα μας διαφοροποιούνται, όπως είναι αναμενόμενο, ανά κλάδο. Συγκεκριμένα, στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως τα καταναλωτικά προϊόντα και η μεταποίηση, η μακροχρόνια παρουσία στην αγορά και η καλή γνώση της αποτελούν τα βασικά κριτήρια παραμονής. Σε τομείς που η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά αποτελούν το βασικό κίνητρο παραμονής στη χώρα. Τέλος, σε τομείς που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση ή στηρίζονται στην καινοτομία, όπως η τεχνολογία, η υγεία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας καθορίζει την επιλογή των επιχειρήσεων.

Τάσεις φυγής όμως δεν εκδηλώνονται μόνο από τις επιχειρήσεις αλλά και από τους νέους. Σε πρόσφατη έρευνα της Randstad Hellas, το 58% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να εργαστεί στο εξωτερικό, ενώ η ηλικιακή ομάδα που έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για «επαγγελματική μετανάστευση» είναι η ομάδα 18-24 ετών (74%).

Το 57% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για την κατάλληλη θέση, σε ποσοστό 61% για τις γυναίκες και 55% για τους άντρες. Η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που είναι πρόθυμα να μετακινηθούν στο εξωτερικό για την κατάλληλη θέση (σε ποσοστό 67%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών με ποσοστό 61%).

Ο φόβος της ανεργίας
Σε ό,τι αφορά στον «Δείκτη Κινητικότητας» της Randstad για την αγορά εργασίας, ο οποίος αξιολογεί την προσδοκία των εργαζομένων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες, αυτός αυξήθηκε στην Ελλάδα από 103 μονάδες το δ' τρίμηνο του 2015 σε 107 μονάδες το α' τρίμηνο του 2016. Αυτό δείχνει ότι περισσότεροι Ελληνες εργαζόμενοι εκτιμούν ότι θα εργάζονται κάπου αλλού κατά το επόμενο εξάμηνο.

Στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρούν οι εργαζόμενοι την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους 6 μήνες, οι γυναίκες έχουν το υψηλότερο ποσοστό φόβου απώλειας εργασίας (46%), ενώ όσον αφορά τους άνδρες το ποσοστό αγγίζει το 39%. Η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τον φόβο απόλυσης, είναι αυτή των 55-67 ετών (50%) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες των 18-24 ετών και των 45-54 ετών με ποσοστό 49%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις