Βαρύτατο πλήγμα κινδυνεύουν να δεχθούν οι ελληνικές εξαγωγές από την επανεμφάνιση της αβεβαιότητας στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ο κλάδος, ο οποίος ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της επιβολής των capital controls το περασμένο καλοκαίρι, δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος με την τροπή που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και εκφράζουν φόβους για σοβαρές συνέπειες στην πορεία των εσόδων, εάν δεν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση. Ήδη, όπως λέει στην «Η» η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «τα στοιχεία από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας δείχνουν το τελευταίο διάστημα έντονες διακυμάνσεις, ενδεικτικές του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στην εγχώρια αγορά»?», τονίζοντας ότι «ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί με αγωνία και προβληματισμό τις εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας?».
Μεγαλώνει η δυσπιστία στο εξωτερικό
Κανείς στον χώρο δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να ξαναζήσει τις δραματικές στιγμές του περσινού Ιουλίου, όταν η χώρα έφθασε ένα βήμα πριν από την απόλυτη καταστροφή και κυρίως τις οδυνηρές συνέπειες που υπήρξαν, πολλές εκ των οποίων εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να τους ταλανίζουν. Η πιο σοβαρή συνέπεια -σοβαρότερη για κάποιους και από τα προβλήματα στην εισαγωγή των απαραίτητων για την παραγωγή πρώτων υλών- ήταν η ζημιά στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για πολλούς μήνες μετά το καλοκαίρι του 2015, υπήρχε έντονη δυσπιστία στο εξωτερικό για την ικανότητα των Ελλήνων να εκτελέσουν παραγγελίες και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που θα αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας, με αποτέλεσμα να γίνει εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια προώθησης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Την περίοδο εκείνη, αρκετοί ξένοι διέκοψαν τις συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, ενώ ζητούσαν αυξημένες διασφαλίσεις για να συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί τους.
Το κλίμα δυσπιστίας που πηγάζει από την αβεβαιότητα και το υψηλό country risk της Ελλάδας, κινδυνεύει να υπονομεύσει τον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές, και να τονώσουν τα έσοδά τους, την ώρα που η εσωτερική αγορά βυθίζεται μέρα με τη μέρα βαθύτερα στην ύφεση και στην απαξία.
Η εμπιστοσύνη θεωρείται το Α και το Ω στις εμπορικές συναλλαγές. Λέγεται μάλιστα πως «έχεις σοβαρό πρόβλημα όταν δεν μπορείς να πείσεις τον συνεργάτη σου, ότι μπορεί να εκτελέσεις την παραγγελία και να ανταποκριθείς ανά πάσα στιγμή στις ανάγκες, ώστε και αυτός με τη σειρά του να μην εκτεθεί στους πελάτες του».
Απώλειες δισεκατομμυρίων
Για αυτό και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κρίνεται πλέον επιτακτική, προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική εικόνα που αρχίζει να διαμορφώνεται και να περιοριστεί έως εδώ η ζημιά από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.
«Οι επιχειρήσεις αναζητούν διακαώς διέξοδο και κάποιο θετικό σημάδι, από την παρούσα κατάσταση στασιμότητας και αποεπένδυσης», σημειώνει η κ. Σακελλαρίδη και προσθέτει πως οι εξαγωγείς συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα από την επαναφορά της αβεβαιότητας και την έλλειψη κανονικότητας στις διεθνείς εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της χώρας.
Μόνο τον πρώτο μήνα του 2016 τα έσοδα που είχαν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας (εξαγωγές πλοίων, εξαγωγές αγαθών, τουρισμός, μεταφορές, υπηρεσίες), εξαιρουμένων των καυσίμων, ήταν λιγότερα κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ (!), σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015. Ακόμη πιο απογοητευτική ήταν η εικόνα για το δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls και η αναστάτωση που επέφεραν στο σύνολο της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα, όλοι οι εξωστρεφείς κλάδοι, με εξαίρεση εξαγωγές αγαθών να καταγράψουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αν ίσχυαν οι ρυθμοί του πρώτου εξαμήνου ως το τέλος του έτους, στη χώρα θα είχαν εισρεύσει περισσότερα από 3,7 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις συνολικές εισπράξεις του 2015, ήτοι 56,4 δισ. ευρώ δυνητικών εισπράξεων, έναντι 52,73 δισ. ευρώ πραγματικών εισπράξεων.
Χρ. Σακελλαρίδη
Οχι σε νέους φόρους στην εξωστρέφεια
Αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, θεωρεί η κ. Σακελλαρίδη την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα τη δεδομένη στιγμή.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, η παραγωγική μηχανή της Ελλάδας και οι εξωστρεφείς κλάδοι όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, «θα πρέπει να υποστηριχθούν ενεργά, αντί να υφίστανται πρόσθετες επιβαρύνσεις σε φόρους, εισφορές, ειδικά σε συνθήκες συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής ασφυξίας», και τονίζει πως «θα πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις που να κινούνται στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές».
Από την άλλη πλευρά, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της, για τις επερχόμενες νέες αυξήσεις φόρων, τα νέα περιοριστικά μέτρα, την ώρα που όπως λέει παραμένει ανοιχτό το προσφυγικό ζήτημα και η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει και το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!